Melek Balığı (Angelfish) Hakkında Bilgiler



Melek Balığı (Angelfish) Hakkında Bilgiler
Melek Balığı (Angelfish) Hakkında Bilgiler 

Melek Balığı (Angelfish) Hakkında Bilgiler
Melek Balığı (Angelfish) Hakkında Bilgiler

Melek Balığı (Angelfish) Özellikler

Güney yarımkürenin sularında yaşayan yaklaşık 100 farklı melek balığı türü vardır. Güney Amerika'daki tatlı su nehirlerinde yaşayanlar (tatlı su melekleri) ve tuzlu deniz sularında yaşayan deniz ürünleri (deniz melekleri) olmak üzere iki ana tür melek balığı vardır.

Tatlı su melek balığı daha üçgen bir şekle sahiptir ve genellikle sadece birkaç inç uzunluğunda büyür. Denizel melek balığı 12 inç (büyük bir cetvelle aynı uzunlukta) büyüyebilir ve genellikle çok parlak renkli işaretlere sahiptir, ancak gerçek renkler melek balığı türüne bağlıdır.

Hem tatlı su melek balıkları hem de deniz melek balıklarının, ev akvaryumlarında bulundurmak için nispeten zor balıklar olduğu bilinmektedir, çünkü her iki melek balığı çok özel su koşulları gerektirmektedir. Angelfish, tuz seviyeleri ve pH seviyeleri gibi sudaki değişikliklere karşı çok hassastır ve değişiklikler çok şiddetli ise genellikle ölür.

İsimlerinin aynı olmasına rağmen, tatlı su melek balıklarının ve deniz melek balıklarının yakından ilişkili olduğu düşünülmemektedir. Tatlı su melek balığı, Afrika'daki belirli göllerde bulunan çiklitlerle uzaktan ilgili olan tropik bir çiklit türüdür. Denizel melek balıklarının en çok kelebek balıklarıyla ilgili olduğuna inanılmaktadır.

Tatlı su melekleri Amazon havzasına özgüdür ve akan nehirlerde de bulunur. Tatlı su melek balığı, daha temiz sularda yaşar ve 25 ila 30 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda olmayı tercih eder.

Tatlı su melek balığı sadece birkaç günde yumurtadan çıkacak olan 100 ila 1000 arasında yumurta bırakır. Tatlı su melek balığı yumurtalarını düz bir yaprak veya su altı kütüğünün üzerine koyma eğilimindedir. Yavru balık (yavru olarak da bilinir) bir hafta daha yumurtalara bağlı kalır ve yumurta çuvalında kalan yumurta sarısını besler. Bir haftalıkken daha büyüdüklerinde, melek balıkları yavrularını yumurtalarından ayırır ve serbest yüzmeye başlar. Bu aşamada bebek melek balığı sudaki ve bitkideki besinlerden beslenmeye başlar.

Tatlı su melek balıklarının üçgen şekli, melek balıklarının sudaki su bitkileri arasında daha kolay saklanabildiği anlamına gelir. Yabani tatlı su melek balıkları, gövdelerinde dikey olarak çalışan ve tatlı su melek balıklarının çevresine karışabilme kabiliyetleri sağlayan çok belirgin koyu renk çizgilerine sahiptir. Tatlı su melek balığı genellikle yaşam için ürer ve genellikle melek balığı ebeveynlerinden birinin ölmesi durumunda, kalan melek balığı ebeveyninin üreme ile ilgilenmediği görülür.

Tatlı su angelfishleri, daha küçük balıklar ve omurgasızlar ile doğal ortamlarında beslenirler; ayrıca suda bulunan yiyecek parçacıklarını da yerler. Tatlı su melek balığı daha büyük balık türleri, kuşlar ve deniz memelileri tarafından avlanır.

Deniz melekleri genellikle sığ resiflerde 50 metreye kadar derinliklerde bulunur. Deniz melek balıklarının neredeyse korkusuz oldukları ve dalgıçlara meraklı ve meraklı oldukları bildiriliyor. Bazı deniz melek balığı türleri, diğer melek balığı türlerinin bölgesel çiftleşme çiftleri veya hatta gruplar oluşturduğu doğaya göre yalnızdır. Denizel melek balığı grupları genellikle bir erkek ve bir çok dişi içerir.

Tatlı su melek balıklarının tersine, deniz melek balıkları minik yumurtalarını doğrudan suya bırakırlar. Melek balığı yumurtaları denizde yüzerek plankton ile karışarak yumurtadan çıkıncaya kadar yüzer. Ne yazık ki çok sayıda deniz melek balığı yumurtası istemeden sudaki planktondan beslenen birçok hayvan tarafından yenir.

Denizel melek balıkları, vücutlarındaki parlak renkler ve desenler ile bilinir. Denizel melek balığı, denizel melek balığı türüne bağlı olarak renk ve büyüklükte değişiklik gösterir, ancak denizel melek balığı desenlerinin ve renklerinin yaşlandıkça önemli ölçüde değiştiği bilinmektedir. Bu renk değişimlerinin, deniz melek balığı sosyal hiyerarşisi içindeki deniz melek balıklarının konumunu gösterdiğine inanılmaktadır.

Deniz melekleri mercan resifleri ve kayalardaki alglerde otlanır, karides ve küçük karides gibi küçük balık ve kabuklular da bulunur. Yetişkin deniz melek balıkları, köpekbalıkları, deniz memelileri ve insanlar tarafından avlanır, fakat genç ve küçük deniz melek balıkları, sudaki ve karadaki hayvanların (kuşlar gibi) birçok farklı hayvan türü tarafından yenir.

 



© Canlılar Alemi | Powered by Blogger