Habeş Maymunu Hakkında Bilgiler



Habeş Maymunu Hakkında Bilgiler
Habeş Maymunu Hakkında Bilgiler

Habeş Maymunu (Baboon) Özellikler


Babun Sınıflaması ve Evrimi

Babun, Afrika'da ve Arabistan'ın çeşitli yerlerinde bulunan çeşitli habitatlarda bulunan orta ila büyük ölçekli bir Eski Dünya Maymun türüdür. Olive Babun, Gine Babun, Chacma Babun, Sarı Babun ve diğerlerinden daha da farklı olan Hamadryas Babun olmak üzere beş farklı Babun türü vardır; parlak kırmızı yüzü ve uçurumdaki yaşam tarzı (diğer dört tür toplu olarak Savanna Babunları olarak da bilinir). Bununla birlikte, bazılarının melezleştirildiği biliniyor, bunun yerine alt tür olabileceğini belirten farklı türlerin sınıflandırılması konusunda bazı tartışmalar var. Babunlar, çoğu zaman ömür boyu süren diğer birlik üyeleriyle yakın bağlar oluşturduğu bilinen, son derece sosyal ve zeki hayvanlardır. Aynı zamanda inanılmaz derecede uyarlanabilir hayvanlardır ancak nüfus sayıları, temel olarak avlanma ve habitat kayıpları nedeniyle doğal sınırları boyunca düşmektedir.

Babun Anatomisi ve Görünümü


Babunlar, zamanlarının çoğunu yerde harcayan büyük ve güçlü bir şekilde inşa edilmiş maymunlardır. Gözlerini koruyan ağır bir sırt ile yiyecek saklamak için uzun, köpek gibi namlu ağızlara ve yanak torbalarına sahip büyük başları vardır. Erkekler genellikle kadınların iki katı büyüklüğündedir ve birliği tehlikeden korumasına yardım eden korkunç keskin köpeklere sahiptir, ancak gerçek büyüklükleri, Chacma Baboon'un en büyük olduğu türlere ve Gine Babunu en küçük türdür. Babunlar, uzun bir yeleğe sahip vahşi görünümlü kürklere sahiptir, yüzlerinde ve yumrularında sert deri ile dolgulu omuzlar ve tüysüz yamalar üzerinde uzanır. Renkleri türe bağlı olarak zeytin yeşili ila sarı, gümüş ve kahverengi arasında değişir. Ayrıca uzun kuyruklarının tabanına doğru belirgin bir eğilimleri vardır.

Babun Dağılımı ve Habitat


Babunlar bir zamanlar Afrika kıtasında bulunacaktı ve bugün hala yaygın olmasına rağmen, doğal menzili düşmeye devam ediyor. Babunlar, bol su temini sağlayan savana, çalılık, kayalık çöller ve yağmur ormanları gibi çeşitli habitatlarda bulunur. Hamadryas Babunu, hem kuzeydoğu Afrika'da hem de batı Arap yarımadasının bir bölümünde Kızıldeniz kıyılarını çevreleyen tepelerde bulunan kayalık çöllerde bulunur. Olive Baboon, geniş bir habitat aralığında batıdan doğuya uzanan, en çok kullanılan türdür; oysa Gine Babunu, batıda küçük bir bölgeyle sınırlıdır. Sarı Maymun doğuda ve en büyük türlerde bulunur, Chacma Baboon ayrıca Afrika'nın güney ucunu kapsayan bir aralıkta en uzak güneyde bulunur.

Babun Davranışı ve Yaşam Biçimi


Babunlar, büyük birlikler halinde yaşayan ve çok çeşitli boyutlarda olabilen ve birkaç yüz üye barındırabilen inanılmaz derecede sosyal hayvanlardır. Babun birlikleri hem genç hem de kadınlardan oluşur ve birlikte beslenerek, uyularak ve tımarlanarak çok yakın bağlar oluşturur. Gün boyunca, diğer erkekleri uzak tutmaya çalışan baskın bir erkek tarafından yönetilen 4 ya da 5 yaş ve daha küçük gruplara ayrılırlar. Hamadryas Babun ise, yaklaşık 12 dişiden çok daha küçük gruplarda ve tek bir alfa erkekte yaşar. Babunlar korunmak için birlikte yaşar ve tehlikeli bir avcıyı, özellikle de açık havada olduklarında sürekli araştırma yaparlar. Bir tehdit tespit edilirse yüksek sesler çıkarır ve erkekler saldırmaya çalışırken dişiler ve gençler ağaçların güvenliğine kaybolabilir. Babunlar vokal çağrıları, yüz ifadeleri ve hatta kuyrukları ile sinyal dahil olmak üzere birbirleriyle çeşitli şekillerde iletişim kurarlar.

Babun Üreme ve Yaşam Döngüleri


Babunlar tüm yıl boyunca ürer ve sıkı bir üreme mevsimi olmasa da, yılın belirli zamanlarında (yere bağlı olarak) çiftleşme ve doğumda zirveler vardır. Bir kadın çiftleşmeye hazır olduğunda, alt gruplarının baskın erkeği şiddetli bir şekilde onunla çiftleşme hakkını savunur, ancak çabalarına rağmen, kadın Babunlar, yaşamları boyunca gruptaki birçok erkekle çiftleşir. Yaklaşık 6 ay süren bir gebelik döneminden sonra, kadın Baboon, kürkünü anında kapan ve ona yapışan tek bir bebeği doğurur. Doğdukları zaman, genç Babunlar ebeveynleri ile renkleri karşılaştırıyorlar ve yaklaşık iki ay sonra yetişkin kürklerini alay edip büyüyene kadar birlik tarafından tolere ediliyorlar. Genç kadınlar anneleriyle birlikte kalır ve ikisi yaşamları boyunca çok yakın bağlar kurar, oysa erkekler birlikten kovalanır ve kendilerini başka bir gruba denemek ve kanıtlamak zorunda kalırlar.

Babun Diyeti ve Av


Babun, çok çeşitli bitki maddesi ve küçük hayvanları yediği bilinen bir omnivordur hayvandır. Meyveler, tohumlar, sert kökler ve çiçekler, böceklerin, yumurtaların, kertenkelelerin ve kemirgenlerin yanı sıra diyetlerinin çoğunu oluştururlar. Bununla birlikte, büyüklükleri ve güçleri de bazen avlarını öldürüp avladıkları anlamına gelir.

 



© Canlılar Alemi | Powered by Blogger