Boğa köpekbalığı Özellikleri

Boğa köpekbalığı Özellikleri
Boğa köpekbalığı Özellikleri

 




Boğa köpekbalığı (Bull Shark) Hakkında Bilgiler

Boğa köpekbalığı

Boğa köpekbalıkları, isimlerini burunlarının kısa, künt şeklinden ve agresif davranışlarından alırlar. Ayrıca saldırmadan önce genellikle kafaları ile avlanırlar. Bu köpekbalıkları, 30 metreden daha derin olan ılık kıyı sularında bulunur, ancak istedikleri takdirde tatlı su nehirlerinde yüzebilir ve tatlı su göllerinde yaşayabilirler. Büyük beyaz köpekbalığı ve kaplan köpekbalığının hemen arkasında, insanlara karşı en tehlikeli üçüncü köpekbalıklarıdır. Genel şekli büyük, tıknaz, ağır, yuvarlak gövdeli.
Şaşırtıcı Bull Shark Gerçekler!


• Beklenmedik yerlerde ortaya çıkıyorlar: 2010 yılında Avustralya'nın Brisbane'deki su dolu sokaklarında yüzüyorlardı.
• Atletiktirler: İç göllere ulaşmak için somon gibi şelaleler fırlatıldılar.
• Bazıları göçmen: Amazon boğa köpekbalıkları, mevsimsel olarak Amazon Nehri'nden aşağı ve yukarı göç eder.
• En güçlü ısırma basıncı: Boyutlarındaki herhangi bir köpek balığı için kaydedilen en yüksek köpek balığı ısırma basıncı.
Boğa Köpekbalığı Bilimsel Adı

Boğa köpekbalığının bilimsel adı Carcharhinus leucas. “Carcharhinus” kelimesi keskin burunlu anlamına gelir, çünkü bu ailedeki çoğu köpekbalığı, kaplan köpekbalığı gibi, çok sivri burunlara sahiptir. Boğa köpekbalıkları kısa, yuvarlak, künt burunlara sahip oldukları için bir istisnadır. “Leucas” kelimesi Yunancada “beyaz” anlamına gelen ve boğa köpekbalığının alt tarafını tanımlayan “lösos” kelimesinden türetilmiştir.

Boğa Köpekbalığı Görünümü ve Davranışı

Boğa köpekbalıklarının çok yuvarlak görünen büyük, ağır gövdeleri vardır. Burunları kısa ve açıktır. Sırtlarında büyük sırt yüzgeçleri var, ancak diğer köpekbalıkları gibi sırtlarından aşağıya inen interdorsal bir sırtları yok. Beyaz altları ile üstte gri. Genç boğa köpekbalıklarının yüzgeçlerinde genellikle karanlık ipuçları vardır. Boğa köpekbalığı dişleri büyük ve üçgen şeklindedir, testere kesme kenarına benzer tırtıklı kenarları vardır.

Boğa köpekbalığı boyutu tipik olarak 3,5 metre uzunluğundadır, bu da birbiri üzerine yığılmış iki büyük buzdolabı ile aynıdır. Ortalama atın ağırlığının yaklaşık yarısı olan 500 kilo (230kg) arasındadırlar. Yine de büyüyebilirler. Şimdiye kadar kaydedilen en büyük boğa köpekbalığı 4.0 m idi ve kayıttaki en ağır 315 kg (694 pound) idi. Dişiler aynı yaştaki erkeklerden daha büyüktür.

Bir boğa köpekbalığının en yüksek yüzme hızı saatte 40 km'dir (40 km / s). Karşılaştırma için, 28 Olimpiyat madalyasıyla rekorun en hızlı yüzücüsü Michael Phelps. Olimpik rekorlarını kırmasına izin veren özel bir kıyafette bile, köpekbalığından çok daha yavaş, sadece 8.8 MPH'de (14.16 km / s) yüzebildi.

Boğa köpekbalıkları çoğu zaman yalnız avcılardır, ancak avlanmayı kolaylaştırmak için bazen diğer boğa köpekbalıklarıyla birlikte çalışırlar. Bir grup köpekbalığı genellikle okul olarak adlandırılır, ancak balık sürüsü olarak da adlandırılabilir. Bu köpekbalıklarının çok agresif olduğu bilinmektedir ve herhangi bir provokasyon olmadan insanlara ve diğer köpekbalıklarına saldırdığı bilinmektedir.

Boğa köpekbalığı görüntü

Bull Shark Habitat

Boğa köpekbalığı dünyanın her yerinde, sıcak, sığ, kıyı sularının olduğu her yerde bulunabilir. Ayrıca dünyadaki birçok nehirde en azından yarı zamanlı olarak yaşıyorlar. Güney Amerika'daki Amazon Nehri, ABD'deki Mississippi Nehri, Avustralya'daki Brisbane Nehri, Orta Doğu'daki Dicle Nehri ve Hindistan'daki Ganj Nehri'nde bulundu. Ayrıca Nikaragua'daki Nikaragua Gölü ve Louisiana'daki Ponchartrain Gölü de dahil olmak üzere çeşitli tatlı su göllerinde en az yarı zamanlı yaşıyorlar.

Amazon Nehri'nde, her yıl nehir boyunca aşağı yukarı 3700 km'den (3701 km) fazla yüzer gibi bazı boğa köpekbalıkları göç eder. Boğa köpekbalıkları tatlı su nehirlerindeki bebeklerini doğurduğundan, dişileri bebek sahibi olmaya hazır olduklarında göç etmek yaygındır.


Boğa Köpekbalığı Diyeti

Boğa köpekbalıkları etoburdur, yani diyetleri balık dahil etten oluşur. Fırsatçı besleyicilerdir, yani buldukları her şeyi yedikleri anlamına gelir ve yiyecekleri hakkında seçici değildirler. Ana diyetleri balık, yunuslar, deniz kaplumbağaları, ışınlar, kuşlar ve diğer boğa köpekbalıkları da dahil olmak üzere diğer köpek balıklarından oluşur.

Ne kadar yedikleri, mevcut olana bağlıdır. Yemek bolsa, ellerinden geldiğince yiyecektir. Yiyecek kıtsa, boğa köpekbalıkları yemeden uzun sürebilir. Bu olduğunda, sindirimleri gıdanın daha uzun süre dayanmasını sağlamak ve yavaşlamaktan kaçınmak için yavaşlar. Bir boğa köpekbalığının ne kadar yemesi gerektiği bilinmemektedir.
Boğa Köpekbalığı Yırtıcıları ve Tehditler

Yetişkin boğa köpekbalıkları genellikle okyanusta yaşayan bir şey tarafından avlanmaz. Bu onları besin zincirinin en üstünde bulunan bir hayvan olan “tepe avcısı” olarak adlandırır. Juvenil boğa köpekbalıkları bazen yetişkin boğa köpekbalıkları da dahil olmak üzere diğer köpek balıkları tarafından yenir. Boğa köpekbalıklarının hem Avustralya hem de Güney Afrika'daki nehirlerdeki timsahlar tarafından saldırıya uğradığı ve öldürüldüğü görülmüştür.

Boğa köpekbalıkları için ana tehdit insanlardır. İnsanlar yağ, saklanma ve etleri için avlanırlar. Boğa köpekbalıklarının sayısı azalıyor gibi görünüyor ve en az bir çalışma boğa köpekbalıklarının eskisi kadar büyük olmadıklarını, büyük olasılıkla daha büyük olanların öldürülmesinden dolayı olduğunu keşfetti.

Boğa köpekbalıkları şu anda nesli tükenmekte olan bir tür olarak kabul edilmemektedir, ancak durumları Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından tehdit altında (NT) olarak listelenmektedir. Bu, onları korumak ve korumak için adımlar atılmazsa yakında tehdit altındaki bir tür haline gelebilecekleri anlamına gelir.
Boğa Köpekbalığı Üreme, Bebekler ve Ömür

Boğa köpekbalığı üreme davranışı hakkında çok fazla şey bilinmemektedir. Bilim adamları, erkeğin dişi kuyruğundan yakaladığını ve dönene kadar onu tuttuğunu düşünüyor, bu sırada çiftleşme gerçekleşebiliyor. Dişilerin genellikle bu tür eylemlerin sonucu olduğu düşünülen yaraları ve yaraları vardır. Bu davranış, diğer köpekbalıklarında görülen üreme davranışına benzer.

Boğa köpekbalıkları yaklaşık 8 ila 10 yaşlarında cinsel olarak olgunlaşır. Çiftleşme için bir araya gelirler, ancak daha sonra uzun süre birlikte kalmak yerine ayrı yollarına giderler. Yaz sonlarından erken sonbahara kadar, genellikle nehirlerde veya nehirler ve okyanus arasında bulunan haliçlerde bir araya gelirler. Gebelik 10 ila 11 ay sürer.

Yavru denilen bebekler, denizde yaşayan birçok yırtıcı hayvandan korunmalarını sağlayan tatlı suda doğarlar. Anne, yaklaşık 80 cm uzunluğunda, 1 ila 13 canlı yavru doğurur.

Bir kez doğduklarında bu bebekler kendi başlarına. Anne doğumdan sonra onlara herhangi bir bakım sağlamaz. Bebekler hemen avlanmaya başlarlar, küçük balıklar ve kabuklular ve yakaladıkları ve yutabilecekleri her şeyi yerler.
Boğa köpekbalıkları vahşi doğada ortalama 16 yıl yaşar. Özellikle bir akvaryumda daha uzun yaşamak mümkündür. Bilinen en yaşlı boğa köpekbalığı 32 yaşındaydı.

Boğa Köpekbalığı Nüfusu

Boğa köpekbalığı popülasyonunun kesin sayısı yoktur. Yaşam alanları boyunca sık görülürler ve bol miktarda görülürler. Buna rağmen, onları yok etmemek için onları korumak için bir plana sahip olmak önemlidir. Şu anda bunların korunması için bir plan mevcut değildir.

Bull Shark SSS

Boğa köpekbalığı etoburları, otoburlar veya omnivorlar mı?

Boğa köpekbalıkları bitki yiyerek hayatta kalamazlar çünkü vücutları onları sindiremez. Bu, otobur veya omnivor olmadıkları anlamına gelir. Boğa köpekbalıkları etoburdur. Sadece diğer hayvanların diyetinde yaşıyorlar. Balık, deniz memelileri, kuşlar ve diğer köpekbalıkları da dahil olmak üzere yakalayabilecekleri her şeyi yerler. Ölü balinalar ve ölü köpekbalıkları da dahil olmak üzere onlarla karşılaştıklarında ölü veya çürüyen hayvanlar da yerler.

Nehirler veya göllerdeyken boğa köpekbalıkları bazen içmek için suya gelen hayvanları yakalarlar. Suyun yüzeyinde oturan deniz kuşlarının altında yüzerek veya kendilerini veya yavrularını beslemek için balık avlayarak kuş yakalarlar.

Bull shark vs bullhead shark arasındaki fark nedir?


Bullhead köpekbalıkları ve boğa köpekbalıklarının köpekbalığı olmaları dışında pek fazla ortak yanı yoktur. Bir boğa köpekbalığı 3,5 m veya daha fazla büyüyen büyük bir yırtıcı olsa da, bullhead köpekbalığı çok daha küçüktür, genellikle yaklaşık 5 m'den (5 m) daha uzun olmaz. Boğa köpekbalıklarının büyük, yuvarlak, tıknaz gövdeleri vardır. Bullhead köpekbalıkları görünüşte tıknaz değildir, nispeten uzun, ince gövdelere ve başlarında belirgin “boynuzlara” sahiptir.

Her iki köpek balığı türü de diğer şeylerin yanı sıra balık ve kabuklu hayvanlar ile beslenir, ancak bullhead'in diyeti küçük türlerle sınırlıdır, boğa köpekbalığı büyük balıklar ve diğer hayvanları yiyebilir. Boğa köpekbalığı insanlar için agresif ve çok tehlikelidir, ancak bullhead köpekbalığı bir tehdit olarak kabul edilmez. Aslında, bullhead köpekbalığı sevimli, komik, beceriksiz ve çekici olarak tanımlanmıştır.

Bir bullhead köpekbalığının cazibesinin bir kısmı görünüşüdür. Domuz burnuna benzeyen bir burnu var ve burnunun altında küçük bir ağzı var. İnsanlara da hitap ediyor çünkü bullhead köpekbalığı, boğa köpekbalığının torpido benzeri hareketinden oldukça farklı olan belirli bir kıpır kıpır hareketle yüzüyor. Boğa başı, boğa köpekbalığını verimli bir şekilde değil, garip ve kaba görünüyor.

Boğa köpekbalıkları insanlara saldırır mı?

Boğa köpekbalıkları, insanlar için en tehlikeli köpekbalığı türlerinden biridir. Büyük beyaz köpekbalığı ve kaplan köpekbalığı ile birlikte insanlara yönelik saldırılar için ilk üçte yer alıyorlar. Boğa köpekbalıklarının son 150 yıl boyunca insanlara 104 saldırıdan sorumlu olduğu bilinmektedir. Bu saldırıların 33'ü ölümcül oldu.

Boğa köpekbalıkları insanları cezbeden aynı bölgelerde yaşadığından, daha fazla saldırı fırsatı bulurlar. Bulanık sularda avlanırlar, avlarını görmeyi zorlaştırırlar. Boğa köpekbalıklarının diğer köpek balığı türlerine kıyasla küçük gözleri vardır ve çoğunlukla koku ile avlanırlar. Bu, bir av hayvanı olduğunu düşünerek bir insana yanlışlıkla saldırma olasılığını artırır.

Boğa köpekbalıkları kolayca kışkırtır ve ani bir saldırı ile bölgelerindeki saldırılara cevap verir. Topraklarının insanların yüzmeyi ve suda oynamayı sevdiği yerlerle örtüşmesi, bir saldırının gerçekleşme olasılığını artırır.
Bu köpekbalıklarının agresif olduğu doğru olsa da, uzmanlar boğa köpekbalıklarının insanları aramadıklarını, ancak birçok durumda onlara saldıracağını düşünüyorlar. Boğa köpekbalıkları sadece okyanusta insanlara saldırmakla kalmadı, aynı zamanda yüzücülerin köpekbalıklarından kendilerini güvende hissettikleri tuzlu sulardan uzak tatlı su nehirlerinde ve göllerde yüzen insanlara da saldırdılar.


Krallık: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: kıkırdaklı
Sipariş: Carcharhiniformes
Ailesi: Carcharhinidae
Cins: Carcharhinus
Bilimsel Adı: Carcharhinus Leucas
Tür: Balık
Diyet: Etobur
Boyut (L): 2.1m - 3.5m (7ft - 11.5ft)
Ağırlık: 90kg - 230kg (200lbs - 500lbs)
En Yüksek Hız: 40km / s (25mph)
Ömrü: 16-25 yıl
Yaşam tarzı: Solitary
Koruma Durumu: En Az Endişe
Renk: Mavi, Gri
Cilt Tipi: Terazi
En sevdiğim yemek: Fish
Habitat: Sığ ve tropikal sular
Ortalama Çöp Büyüklüğü: 10
Ana Av: Balık, Köpekbalıkları, Vatoz
Yırtıcı Hayvan: İnsan, Kaplan köpekbalıkları
Ayırt Edici Özellikler: Düz, yuvarlak burun ve iki sırt yüzgeci

 




© Canlılar Alemi | Powered by Blogger