Asya Dev Eşek Arısı (Asian Giant Hornet) Hakkında Bilgiler





Asya Dev Eşek Arısı (Asian Giant Hornet) Hakkında Bilgiler
Asya Dev Eşek Arısı (Asian Giant Hornet) Hakkında Bilgiler

Asya Dev Eşek Arısı (Asian Giant Hornet) Özellikler


Asya Dev Hornet Sınıflaması ve Evrimi

Asya Dev Hornet'i, bazı kraliçelerin uzunluğu 5 cm'den fazla olan dünyanın en büyük Hornet türüdür. Doğu Asya'da, özellikle de Yaygın Olarak Serçe Arısı olarak bilinen Japonya'da bulunurlar. 2005'te Fransa'ya gelen daha sivri Asya Hornetiyle karıştırılmamalıdır ve Asya Dev Hornet'e benzer şekilde görünse de, Asya Hornet'in Avrupa Hornet'ten daha tehlikeli olmadığı düşünülmektedir. Asian Giant Hornet, 1852 yılında, British Museum'un zooloji bölümünde çalışan Frederick Smith adında bir İngiliz entomolog tarafından sınıflandırıldı. Daha sonra 1862 - 1863 yılları arasında Londra Entomoloji Derneği'nin başkanı oldu.

Asya Dev Hornet Anatomisi ve Görünümü


Bu Yaban Arısı türü, ortalama 7 cm kanat uzunluğuyla 2.7 cm ila 4.5 cm arasında büyüyen ortalama Asya Dev Hornet'lerden daha büyüktür. Kraliçeler 5,5 cm'ye kadar büyüyebilir ancak görünüşte turuncu başlı, siyah mandibula ve siyah ve altın renkli gövdeli işçili Hornetlere benzer. Asian Giant Hornet, her ikisi de bacakları ile birlikte kahverengi renkli olan bir bileşik ve bir ocelli olan iki göz setine sahiptir. Diğer Wasp türlerinin ve gerçekte Arılar'ın aksine, Asya Dev Hornetinin iğnesi dikenli değildir ve bu nedenle bir kez kullanıldığında vücuduna bağlı kalır. Bu, Asya Dev Hornet'lerinin kurbanlarını art arda sokabilecekleri ve sekiz farklı kimyasal içerdiği bilinen karmaşık bir zehiri enjekte ettiği anlamına geliyor.

Asya Dev Hornet Dağılımı ve Habitat


Asya Dev Hornet Kore, Tayvan, Çin, Çinhindi, Nepal, Hindistan ve Sri Lanka'da Doğu Asya'da bulunur, ancak en çok Japonya dağlarında bulunur. Hem ılıman hem de tropik bölgelerde daha yüksek irtifa ormanları yaşadıkları, yuva yapmak için birçok yiyecek ve uygun yerlerin bulunduğu görülüyor. Yuva, bir ağacın içi boş gövdesi gibi uygun şekilde korunaklı bir yer seçen ve kendini çiğnenmiş kabuğundan bir yuva yapmaya başlayan, döllenmiş bir kadın (kraliçe olarak bilinir) tarafından kurulur. Eşekarısı yuvaları birlikte iyi bilinen petek yapısını yaratan bir dizi tek hücre içerir.

Asya Dev Hornet Davranışı ve Yaşam Tarzı


Asya Dev Hornets korkusuz ve son derece agresif tutumları için bilinir ve özellikle bir hayvanı, Bal arısı lehine görünmektedir. Asya Dev Hornets, Bal Arısı Larvalarını kendi gençlerine beslemek ister ve bu süreçte Arı kovanlarını tamamen yok ettiği bilinmektedir. Onların iğnesi Asya Dev Hornet'lerini kullanmak yerine, güçlü çenelerini aşırı kuvvet ve çeviklikle koruyan Koruyucu Arılar öldürür. Bir Hornet'in istediğini elde etmek için her dakika yarısında 40 bal arısını parçalayabildiği söylenir. Asian Giant Hornets, sömürgeciliğe açık böceklerdir, koloni içinde yemek yemeye, yuva boyutunu büyütmeye ve gençlere bakmaya çalışırlar. İşçi olarak bilinirler ancak kraliçenin işi olduğu için üremezler.

Asya Dev Hornet Üreme ve Yaşam Döngüleri


Yuvalarını ilkbaharda inşa ettikten sonra döllenmiş kraliçe, bir hafta içinde yumurtadan çıkan her bir hücreye tek bir yumurta bırakır. Asya Dev Hornet Larvaları, yetişkin hallerine ulaşmak için metamorfoz olarak bilinen beş aşamalı bir değişim sürecinden geçer. Bu, kovanın bir bütün olarak iyi bakımlı olmasını sağlayan ilk nesil işçiye sahip olduğu noktadan 14 gün kadar sürer. Yaz sonunda, koloninin nüfusu, çoğu kadın olan yaklaşık 700 çalışanıyla zirvededir. Kraliçe daha sonra döllenmiş (dişi) ve döllenmemiş (erkek) yumurtalar üretmeye başlar. Erkekler yetişkin formlarına ulaştıktan sonra kovanı terk ederler ve genellikle bir kez eşleşirlerse ölürler. İşçiler ve mevcut kraliçeler sonbaharda ölmeye meyilli, genç döllenmiş kraliçeleri kışın hayatta kalabilmek ve bir sonraki ilkbaharda tekrar çalışmaya başlamak üzere bıraktılar.

Asya Dev Hornet Diyet ve Av


Asya Dev Hornet çevresi içinde başta böcekler olmak üzere diğer böcekleri, özellikle de arıları avlayan baskın bir avcıdır. Asya devi eşekarısı av kuşları gibi Preying Mantises ve hatta diğer eşekarısı ve eşekarısı böcekleri gibi daha büyük böcekleri öldürdüğü bilinmektedir. Yetişkin Asya Dev Hornets katı proteinleri sindiremez ve sadece sıvıları kurbanlarından yiyemez. Ayrıca yetişen macun şeklinde avlarını larvalarına (özellikle Bal Arısı Larvalarına) besledikleri bilinmektedir. Larvalar daha sonra yetişkinlerin tükettiği berrak bir sıvı salgılar ve onlara bir miktar enerji artışı sağladığı düşünülür. Asya Dev Hornets avlarını korumak için ağırlıklı olarak güçlü iğneler yerine çenelerini kullanırlar.

Asya Dev Hornet Yırtıcıları ve Tehditleri


Asya Dev Hornet'in çevresi için bir tepe avcısı olması nedeniyle, kendi doğal yaşam alanlarında gerçek bir doğal yırtıcı hayvan yoktur. İnsanlar, dünyanın en büyük yaban arısı için en büyük tehdidi oluşturmaktadır;

 



© Canlılar Alemi | Powered by Blogger