Kutup Tilkisi (Arctic Fox) Hakkında Bilgiler




Kutup Tilkisi (Arctic Fox) Hakkında Bilgiler
Kutup Tilkisi (Arctic Fox) Hakkında Bilgiler

 

 Kutup Tilkisi (Arctic Fox) Özellikler


Kuzey Kutbu Tilki, Kuzey Yarımküre'deki Kuzey Kutbu bölgelerine özgü küçük beyaz bir tilkidir. Kuzey Kutbu tilkisi genellikle Kanada, Alaska, Kuzey Asya ve Avrupa'nın daha soğuk bölgelerinde bulunur. Kutup tilkisi, Kutup tilkisinin beyaz kürkü olması ve soğuk karda çok fazla zaman geçirmesi nedeniyle yaygın olarak Kar tilkisi veya Beyaz tilki olarak da bilinir.

Kuzey Kutbu tilkisi, tüm memelilerin en sıcak külü olan, son derece kalın kışlık kürklere sahiptir. Kuzey Kutbu tilkisinin kalın kürkü, Kuzey Kutbu tilkisinin, sıcaklıkların düzenli olarak eksi 40 derece Santigrat'ın altına düştüğü sert Kuzey Kutbu arazisinde başarılı bir şekilde oturmaya devam etmesi için kesinlikle çok önemlidir.

Kutup tilkisi, sürülerine yakın olmayan yaban hayvanları, yabani hayvanlar, sürüngenler, amfibiler ve zaman zaman savunmasız fok yavruları avlama eğilimindedir. Kuzey Kutbu tilkisi denizi zeminin yüzeyinin altında yapar ve eksi 50 derece santigrat sıcaklığa kadar dayanabilir.

Kuzey Kutup Bölgesi'nde yaşayan birçok hayvanda olduğu gibi, Kuzey Kutup tilkisi kürkü de çevresine uyum sağlamak için renk değiştirir. Kışın, Kuzey Kutbu tilkisi, Kuzey Kutup tilkisi karlı bir ortamda sıcak ve kamufle edilmesini sağlayan kalın, beyaz bir kürke sahiptir. Yaz aylarında, Kutup tilkisi kürkü, kar erimiş olacağı için kahverengi bir renge dönüşür. Kuzey Kutbu tilkisinin bu yeni renkli kahverengi külü, Kuzey Kutbu tilkisinin mümkün olduğu kadar göze çarpmamasına izin verirken, Kuzey Kutbu'nda yaz aylarında kar yağmaz.

Kuzey Kutup Dairesi'ndeki daha büyük etçillerden biri olan Kuzey Kutup tilkisi donma ortamı içinde az sayıda doğal avcıya sahiptir. Kutup ayıları, kurt sürüsü ve insanlar, yalnızca yetişkin Arctic tilkisinin gerçek avcıları ve kar baykuşu gibi büyük av kuşlarının yanı sıra daha küçük ve daha savunmasız Arctic tilki yavrularını avlayan av hayvanlarıdır.

Arctic dişi tilki yavrularını doğurur ve sık sık yeraltındaki tünellerden oluşan bir ağ olan deninin güvenliğini sağlar. Bir kaç aylık hamilelik döneminden sonra, dişi Arctic tilki, yaz başında doğmuş ve anneleri tarafından emzirildikten sonra doğmuş 15 yavru doğurur, Kutup kışı yeniden başlarken oldukça bağımsızdır.

 



© Canlılar Alemi | Powered by Blogger