Asya Kara Ayısı (Asiatic Black Bear) Hakkında Bilgiler




Asya Kara Ayısı (Asiatic Black Bear) Hakkında Bilgiler
Asya Kara Ayısı (Asiatic Black Bear) Hakkında Bilgiler

Asya Kara Ayısı (Asiatic Black Bear) Özellikler


Asya Black Bear Sınıflaması ve Evrimi

Asya Kara Ayısı, Asya genelinde yaprak döken tropik ormanlarda yaşayan orta ila büyük boyutlu bir ayı türüdür. Amerikan Kara Ayısı ile yakından ilişkili olduğu bilinen iki türün boyutları, görünümleri ve davranışları da dahil olmak üzere çok sayıda benzerlik sergilediği ve yaklaşık 4 milyon yıl önce ortak bir ata paylaştığı sanılıyor. Bununla birlikte, Amerikan Kara Ayısı'nın aksine, özellikle belirli bölgelerdeki nüfus sayısında artışlar gösterdiği için, Asya Kara Ayısı, günümüzde kendi doğal alanı boyunca ormansızlaşma kaybına bağlı olarak büyük ölçüde azaldığı için, popülasyonların her ikisi de doğal olarak tükenmekte olan bir tür olarak kabul edilmektedir. ve geleneksel ilaçlarda kullanılan bazı vücut bölgeleri (özellikle safra kesesi) için avlanan tüm ayı türlerinin ve ayrıca bazı bölgelerde mutfak inceliklerinin en değerli oldukları gerçeğidir.

Asya Black Bear Anatomy ve Görünüm


Dünyada bulunan diğer yedi ayı türü gibi, Asiatic Black Bear, Asiatic Black Bear'in iki ayaklı hareketi kullanarak hem ayakta durmasını hem de yürümesini sağlayacak kadar güçlü olan kalın kafa bacaklarına sahip güçlü ve sağlam bir gövdeye sahiptir. kendilerini tehdit altında gördüklerinde veya diğer bireylerle bölge için rekabet ederken kendilerini daha büyük göstermek için. Asiatic Black Bears'ın göğsünde belirgin bir beyazımsı v-şekilli bir işaret ile siyah bir kürk ceketi (alt türlere göre bazen kahverengi veya hatta sarışın) ve göğüslerinin etrafında tekrar görünmelerine yardımcı olacağı düşünülen daha uzun bir kürk kabartması vardır. gerçekte olduklarından daha büyük boyutta. Diğer ayı türlerinde olduğu gibi, Asya Kara Ayıları, yiyecek bulmakta hayati öneme sahip olan ve etkileyici uzun burunlarına yansıyan keskin bir koku hissine sahiptir. Bununla birlikte, kulaklarının akrabalarınınkinden daha büyük olmasına rağmen, aynı kötü görüşü ve işitmeyi paylaşırlar ve çevrelerini bulmak için çok fazla koku alma duygusuna güvenirler.

Asya Kara Ayı Dağılımı ve Habitat


Asya Kara Ayıları bir zamanlar hem Avrupa hem de Asya'da fosil kayıtlarının Fransa ve Almanya kadar batıdan açığa çıkarıldığı, ancak yakın zamanda Afganistan'dan Japonya'ya ve güneyden Tayland'a kadar Orta ve Güney Asya'daki bölgelere kapatıldığı tespit edildi. Rusya kadar kuzeyde bulunan bir avuç dolusu nüfus da. Myanmar, Vietnam, Laos, Kamboçya ve Tayland da dahil olmak üzere Güney-Doğu Asya'da nispeten geniş bir dağılıma sahip olmalarına rağmen, muhtemelen bu toprakların Güneş Ayı ile olan örtüşmeleri nedeniyle bugün Malezya'da bulunmuyorlar. Kesin habitatları, bulundukları coğrafi bölgeye bağlı olmasına rağmen, Asya Kara Ayıları düşük irtifalarda yaprak döken ormanları ve çalılık alanlarını tercih eder. Buna rağmen, bu ova bölgelerinde insan faaliyetinin artan tarım seviyelerinden ve artan insan yerleşimlerinden etkilenmesi, Asya Kara Ayıları'nın kalan popülasyonlarının daha yüksek irtifalarda küçük ve izole bitki örtülerine itilmesine neden olmuştur.

Asya Black Bear Davranışı ve Yaşam Tarzı


Diğer ayı türlerinde olduğu gibi (ve aslında birçok büyük etçil), Asya Kara Ayıları, sadece çiftleşmek için veya daha fazla arzu edilen bölge için rekabet ederken bir araya gelen yalnız hayvanlardır. Göreceli olarak küçük pençelerine rağmen, Asya Kara Ayıları oldukça verimli dağcılardır ve zamanlarının çoğunu istemeden meyvelere ulaşan ve küçük hayvanları avlayan dalların katlanmasından yuvalar oluşturdukları ağaçlarda yüksek miktarda ağaç arayarak geçirirler. Doğal aralığın daha kuzey bölgelerinde daha soğuk iklimlerde, Asya Black Bears kış aylarında da kış uykusuna yatar ve böylelikle sonbahar aylarını iyi bir yapı oluşturmak için meşe palamudu, kayın ve ceviz gibi yiyecekler tüketerek tüketir. Kış boyunca yağsız kalmaları için yağ tabakası. Her ne kadar kasım ayından nisan ayına kadar kış uykusuna yatma eğiliminde olsalar da, Rusya’nın özellikle havanın güneyden daha düşmanca olduğu bölgelerde, bazı nüfusların kış yoğunluğuna Ekim ayı başlarında girdiği ve Mayıs ayının sonuna kadar ortaya çıkmadığı bilinmektedir.

Asya Black Bear Üreme ve Yaşam Döngüleri


Asya Kara Ayıları 4-5 yaşları arasında ürer ve Haziran ve Temmuz aylarının ılık yaz aylarında bunu yapabilir. 6 ila 8 ay arasında süren bir gebelik döneminden sonra, 1 ila 4 yavru (genellikle 2 olmasına rağmen) Mart ve Nisan ayları arasında, kadın Asyalı Black Bear'in kış ayının güvenlik ve sıcağında doğar. Bölgeye bağlı olarak, bu densler, genç yavrularını doğuracak bir sığınağa sığınacak, sıcak, güney bölgelerinde kış uykusuna yatmayan bireylerle bile, nehir yataklarında veya kayalık çıkıntılarda bulunabilir. Asya Black Bear yavruları tüysüz doğar ve ağır.



© Canlılar Alemi | Powered by Blogger