Asya Fili (Asian Elephant) Hakkında Bilgiler





Asya Fili (Asian Elephant) Hakkında Bilgiler
Asya Fili (Asian Elephant) Hakkında Bilgiler

Asya Fili (Asian Elephant) Özellikler


Asya Filleri, yalnızca birkaç metre yüksekliğe kadar büyüyen Afrika fillerinden çok daha küçüktür. Asya filleri Hindistan ve Çin'in tropikal ormanlarında ve güneydoğu Asya'daki çoğu ülkede bulunur.

Asya filleri, yüzlerce yıl boyunca ormancılık ve sık sık savaş için evcilleştirildi. Asya'da fillerin turistlerin sürmesi için tutulduğu ve genellikle oldukça kötü muamele gördüğü birçok yerde Asya vardır. Asya filleri, insanlara karşı muazzam güçleri ve samimiyetleriyle tanınırlar.

Bugün, Asya fili, doğada yalnızca 50.000 civarında kalan nesli tükenmekte olan bir tür olarak kabul edilmektedir. Bu, Asya fili habitatı ve Asya fili avlayan yasadışı avcıların derileri ve fildişi nedeniyle kaybolmasından kaynaklanmaktadır.

Asya fili Afrika fili'nden daha küçük kulaklara sahiptir ve Asya fili de Afrika fili'nden daha kavisli bir omurgaya sahiptir. Afrika fillerinin aksine, dişi Asya fili nadiren dişlerine sahiptir ve dişi Asya fili dişleri varsa, genellikle zar zor görünürler ve yalnızca dişi Asya fili ağzını açtığında görülebilir.

Asya fili, muson mevsimi tarafından belirlenen sıkı göç yollarını izler. Asya fili sürüsünün en büyük fili, Asya fili sürüsünün göç yolunu hatırlamaktan sorumludur. Bu Asya fili göçü, genellikle ıslak ve kurak mevsimler arasında gerçekleşir ve Asya filleri, yeni kurulan tarım arazilerini büyük ölçüde tahrip ettiğinden, Asya fil sürülerinin göç yolları boyunca inşa edilen çiftlikler oluştuğunda ortaya çıkan sorunlar ortaya çıkar.

Asya filleri otçul hayvanlardır, hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları tüm besinleri elde etmek için sadece bitkileri ve bitki maddelerini yerler. Asya filleri, çimler, yapraklar, sürgünler, kabarmalar, meyveler, fındıklar ve tohumlar dahil olmak üzere çok çeşitli bitkileri yerler. Asya filleri genellikle yiyeceklerini toplamalarına yardımcı olmak için uzun sandıklarını kullanırlar.

Büyük boyutlarından dolayı Asya fillerinin doğal ortamlarında çok az sayıda yırtıcı hayvan vardır. İnsan avcılarının yanı sıra, kaplanlar çok daha büyük ve daha güçlü yetişkinlerden ziyade küçük Asya fili buzağılarını avlama eğiliminde olmalarına rağmen, Asya filinin ana yırtıcılarıdır.

Dişi Asya filleri genellikle 10 yaşına kadar üreyebilir ve 22 aylık bir hamilelik döneminden sonra tek bir Asya fili buzağı doğurabilir. Asya fili buzağı ilk doğduğunda, yaklaşık 100 kg ağırlığındadır ve sadece annesi tarafından değil, sürüdeki diğer dişi Asya filleri tarafından da kabul edilir (teyze olarak bilinir). Bebek Asya fili, yaklaşık 5 yaşına gelinceye kadar annesiyle birlikte kalır ve bağımsızlığını kazanır, erkeklerde çoğu zaman sürü ve dişi buzağılar kalır.

Bugün, Asya fili, Asya fili popülasyonlarının kritik bir oranda düşmesi nedeniyle neslinin tükenme tehlikesi altında olan bir hayvan olduğu düşünülmektedir. Asya fillerinin temel olarak ormansızlaşma ve insan kaçakçılarının fildişi tuzakları için avlanma biçimindeki habitat kaybından dolayı acı çektiği düşünülmektedir.

 



© Canlılar Alemi | Powered by Blogger