Antilop (Antelope) Hakkında Bilgiler



Antilop (Antelope) Hakkında Bilgiler
Antilop (Antelope) Hakkında Bilgiler

Antilop (Antelope) Özellikler


Antilop Afrika, Asya ve Amerika'nın bazı bölgelerinde bulunan geyik benzeri bir memelidir. Bir tavşanın tepesinde duran minik Kraliyet antilopu da dahil olmak üzere birçok farklı antilop türü var!

Her yıl boynuzlarını yenen geyiklerin aksine, antilop, çoğunlukla antilopların sürülerini savunmak veya diğer antiloplarla savaşmak için kullandıkları güçlü, kalıcı boynuzlara sahiptir.

Bir antilop, esaret altında tutulduğunda daha uzun yaşadıkları biliniyor olsa da, vahşi ortamda 8 ila 10 yaşları arasında olma eğilimindedir. Bununla birlikte, birçok antilop birey, vahşi doğada yaşlanmaya devam etmeyecektir, çünkü antiloplar birçok büyük etçil memeli için önemli bir hedefdir. Antilop eski olsaydı, antilop tehlikeden kaçmak için doğal olarak daha yavaş olurdu.

Antilop, Afrika besin zincirini bir arada tutan birçok orta büyüklükteki memeliden biridir. Antilop yalnızca otların üzerinde otlayabilir, ancak aslanlar, sırtlanlar ve timsahlar gibi Afrika'nın büyük etobur avcıları için kararlı bir besin kaynağıdır.

Antiloplar büyüklüklerine, yaşam alanlarına, sayılarına ve türlerine göre farklı savunma davranışları sergiler. Küçük soliter antiloplar yoğun ormanlık bölgelerde yaşama eğilimindedir ve bu antilop türleri saklanarak kendilerini savunurlar. Duiker antilopları isimlerini bu türün bitki örtüsüne dalma yeteneğinden alırlar. Ceylan büyüklüğündeki antiloplar koşar ve sıçrar, bazı antilop türleri ise kendilerine özgü pronking veya stotting davranışlarını sergiler. Büyük antilop daha büyük sürülerde toplanır ve grup savunması olarak koşmaya bağlı olabilir.

Antilop tipik olarak ormanlık alan, orman, savan, otlak ovaları ve bataklıklar gibi çok çeşitli habitatlarda bulunur. Birkaç antilop türü, dağlarda ve kayalık fosillerde yaşamaya adapte olmuş, birkaç antilop türü ise çöllere (hem sıcak hem de soğuk) adapte olmuş ve birkaç antilop türü de yarı suda bulunur ve bu antilop bataklıklarda yaşar.

Çiftleşmeden sonra dişi antiloplar, sekiz aya kadar sürebilen bir gebelik döneminden sonra, tek bir buzağı veya daha nadir olarak ikiz doğururlar. Bir anne ve onun yeni doğan yavruları, avcılara karşı savunmasızdır ve antiloplar bu süre boyunca hayatta kalmak için farklı stratejiler geliştirmek zorunda kalmışlardır. Çoğu antilop türü için, dişi yoğun örtüde doğum yapar ve beslenirken baldırdan çıkar. Buzağı aradığında annesine gelir ve beslendikten sonra buzağı yeniden saklanır. Bir zamanlar saklandığı yere, buzağı tamamen hareketsiz kalır ve sadece keşfedilmenin eşiğindeyse kaçar.

 



© Canlılar Alemi | Powered by Blogger