Aye Aye Hakkında Bilgiler



 
Aye Aye Hakkında Bilgiler
Aye Aye Hakkında Bilgiler

 

 Aye Aye  Özellikler


Aye Aye Sınıflaması ve Evrimi

Aye Aye, Madagaskar'ın yağmur ormanlarında yaşayan bir Lemur türüdür. Aye Aye, sadece dünyadaki en büyük gece primatı değil, aynı zamanda en eşsizlerinden biri ve aslında o kadar garip ki, ilk keşfedildiğinde büyük bir Sincap türü olduğu düşünülüyordu. 1800'lerin ortalarında Aye Aye sonunda bir Lemur türü olarak kabul edildi ancak en yakın Lemur akrabaları bugün bile bir gizem kaldığı için kendi gruplarında sınıflandırıldı. Bununla birlikte, bu inanılmaz benzersiz hayvanların doğal ortamlarının çoğunda ciddi bir şekilde tehdit altında oldukları ve 1980'den önce, bir Aye Aye görmenin çok kötü şans olduğuna inanan yerel insanlar tarafından anında öldürülmeleri nedeniyle nesli tükenme eşiğinde olduğu düşünülüyordu. Bugün nüfus sayıları artmış gözükse de, Aye Aye Madagaskar'ın en çok nesli tükenmekte olan hayvan türlerinden biridir.

Aye Aye Anatomisi ve Görünümü


Aye Aye, Lemurlar ile en yakından ilgili olan ancak çok farklı adaptasyonlara sahip olması nedeniyle gezegendeki en eşsiz hayvanlardan biri olan bir primattır. Vücutları ve uzun kuyrukları, karanlık, etraftaki ormana karışmaya yardımcı olan beyaz koruyucu tüy tabakasıyla kaba, tüylü siyah veya koyu kahverengi kürkle kaplıdır. Aye Aye sivri yüzünde çok büyük gözleri, pembe bir burnu ve hiç körleşmemelerini sağlamak için sürekli büyüyen kesikli kemirgen benzeri dişlere sahiptir. Geniş yuvarlak kulakları, Aye Aye'ye ağaç kabuğunun altındaki toprağı dinlerken mükemmel bir işitme sağlayarak inanılmaz derecede hassastır ve bağımsız olarak döndürülebilir. Aye Aye, dallardan sarkarken yardım etmek için uçlarında keskin sivri tırnaklara sahip uzun ve kemikli parmaklara sahiptir, ancak ön ayaklarının en belirgin özelliği olan orta parmaklardır. Diğerlerinden çok daha uzun olan bu parmaklar, iki eklemli bir uç ve ucunda çengelli bir pençe ile karşı karşıyadır ve hem ölü ahşabın toprağı tespit etmek hem de onları çıkarmak için kullanılır.

Aye Aye Dağılımı ve Habitat


Tarihsel olarak, Aye Aye, doğu ve kuzeybatı Madagaskar'ın kıyı ormanlarında yaşarken, 1983'te hala orada bulunan az sayıda dağınık bireyle neredeyse yok oldukları düşünülüyordu. O zamandan beri nüfus sayıları artmıştır ve bu popülasyonlar olumlu bir şekilde büyük olmamasına rağmen, artan sayıda lokasyonda ve çeşitli orman habitatlarında bulunurlar. Aye Aye, bol miktarda örtülü olduğu, yoğun, tropik ve kıyı yağmur ormanlarını tercih eder, ancak aynı zamanda Madagaskar'ın doğu kıyılarında ikincil orman, bambu çalılıkları, mangrov ve hatta hindistancevizinin bulunduğu yerlerdir. Bununla birlikte, yerel halk tarafından Aye Aye'nin zulmüyle birlikte doğal ortamlarında habitat kaybı nedeniyle ciddi tehdit altındalar.

Aye Aye Davranışı ve Yaşam Tarzı


Aye Aye, hayatının çoğunu ağaçlarda geçirdiği anlamına gelen gece ve ağaçsu bir hayvandır. Ara sıra yere indikleri bilinmesine rağmen, Aye Ayes ağaçlarda uyumak, yemek yemek, seyahat etmek ve eşleşmek ve genellikle en sık yoğun bitki örtüsünün örtülü olduğu kanopi yakınında bulunur. Gün boyunca Aye Ayes, karanlıkta çıkmadan önce yiyecek avına başlamak için yapraklardan, dallardan ve asmalardan oluşan ağaç dallarının çatallarındaki küresel yuvalarda uyur. Aye Aye, geniş ev aralığını kokusu ile belirleyen ve genellikle en az birkaç erkeğin erkekleriyle örtüşen bir dişinin daha küçük bölgesiyle işaret eden yalnız bir hayvandır. Ayye Erkeği, kendi bölgelerini diğer erkeklerle paylaşma eğilimindedir ve aynı yuvaları paylaştığı bile bilinmektedir (aynı zamanda olmasa da) ve eş arayan bir kadın çağrısını duyana kadar görünüşte birbirini hoş görebilir.

Aye Aye Üreme ve Yaşam Döngüleri


Daha önce Aye Aye'nin, dişi mevsime ne zaman girdiğine bağlı olarak, yıl boyunca üreyen göründüğü zaman (diğer Lemurlar gibi) çok katı bir üreme mevsimi olduğu düşünülmüştü. Bir kadın çiftleşmeye hazır olduğunda, çevresinde toplandığı bilinen ve üreme hakları için birbirleriyle agresif bir şekilde savaşacak olan erkek Lemurları çağırır. Yaklaşık beş ay süren gebelik döneminden sonra, tek bir bebek doğar ve ilk iki ayını en az 7 aylık olana kadar sütten kesilmeden yuva güvenliğinde geçirir. Genç Aye Ayes, iki yaşına kadar anneleriyle birlikte kalacak ve kendi bölgelerini kurmak için ayrılacaklar. Bir dişi Aye Aye'nin, erkeklerin en az 6 ay önce yapabileceği 3 ila 3.5 yaşları arasında üremeye başlayabileceği düşünülmektedir.

Aye Aye Diyet ve Av


Aye Aye, hem diğer hayvanlar hem de bitki maddeleri ile beslenen, ağaçlarda ve gecenin örtüsü altında yükselen çok amaçlı bir hayvandır. Erkeklerin, aramada gece 4 km'ye kadar olan mesafeleri kapsadığı bilinmektedir.

 



© Canlılar Alemi | Powered by Blogger