Karınca Yiyen (Anteater) Hakkında Bilgiler



Karınca Yiyen (Anteater) Hakkında Bilgiler
Karınca Yiyen (Anteater) Hakkında Bilgiler

Karınca Yiyen (Anteater) Özellikler


Anteaters Güney Yarımküre boyunca bulunur, ancak Afrika, Asya ve Avustralya'nın bazı bölgelerinde daha yaygındır. Karınca yiyen adı, dev karınca yiyen kimse, yakalı karınca yiyen kimse, ipekli karınca yiyen kimse, dikenli karınca yiyen kimse ve Avustralya'ya özgü echidna gibi orta büyüklükteki herhangi bir böcek yeme memelisine verilir.

Bazı türler daha büyük olabilir (yaklaşık 2m uzunluğa ulaşan dev karınca yiyen gibi), diğerlerinin daha küçük olabileceği ortalama karınca yiyici (yaklaşık 30 cm kadar büyüyen ipeksi karınca gibi).

Dev karınca yiyen, otlaklara, ormanlara, ormanlara ve hatta daha da düşük dağlık bölgelere yaşadığı orta ve güney Amerika'nın bazı bölgelerinde bulunur. Dev karınca yiyen her gün 30.000'den fazla böcek (çoğunlukla termitler) tüketebiliyor!

Dev karınca yiyen dört karınca yiyen türünün en büyüğüdür ve burnundan kuyruğa beş ila yedi metre uzunluğunda olabilir. Dev karınca yiyen dar bir kafa, uzun bir burun, küçük gözler ve yuvarlak kulaklara sahiptir.

Dev karınca yiyen rengi, gri veya kahverengi olabilen kaba saçlara sahiptir ve dev karınca yiyen cesedi boyunca akan beyaz şeritli siyah bir şeritlidir. Dev karınca yiyen, iki ila üç metre uzunluğunda olabilen uzun, gür bir kuyruğa sahiptir.

Dev karınca yiyenin ön ayakları, dev karınca yiyen yürürken altından kıvrılmış büyük pençelere sahiptir. Dev karınca yiyeninin görme gücü az olsa da, dev karınca yiyen keskin koku alma duyusunu kullanarak yiyecekleri tespit edebiliyor.

Yumuşak görünümlerine rağmen, karınca yiyenler kendilerini avcılara karşı savunmaya hazırdırlar ve onlara karşı çok saldırgan oldukları bilinmektedir. Antikorlar öncelikle güçlü bacaklarını ve uzun pençelerini, pumalar, jaguarlar ve hatta insanlar dahil daha büyük hayvanları uyarmak için kullanır.

Kız karınca yiyenler, yaklaşık 6 aylık bir gebelik periyodundan sonra tek bir bebeği doğururlar. Bebek karınca yiyenler ilk birkaç yıllarını anneleriyle geçirirler ve genellikle tekrar hamileyken bağımsız olurlar. Yerde bekleyen avcılardan korunmak için, bebek karınca yiyenler doğumlarının çoğunu annelerinin arkasına yapışarak geçirirler.

Bugün, devasa karınca yiyen nüfus sayıları, çoğunlukla habitat kaybı ve insanlar tarafından aşırı avlanma nedeniyle düşmektedir. Korunmasız hayvanlar olarak kabul edilmekle birlikte, dev karınca yiyenlerin derhal soylarının tükenme tehlikesi altında olduğu düşünülmemektedir, ancak son raporlar vahşi doğada 5.000'den az dev karınca yiyen birey olabileceğini göstermektedir.

 



© Canlılar Alemi | Powered by Blogger