Yerdomuzu (Aardvark) Hakkında Bilgiler





Yerdomuzu (Aardvark) Hakkında Bilgiler
Yerdomuzu (Aardvark) Hakkında Bilgiler 

 

Aardvark Sınıflaması ve Evrimi

Aardvarklar, Sahra'nın güneyinde, Afrika'da çok çeşitli farklı habitatlarda yaşayan küçük domuz benzeri memelilerdir. Çoğunlukla yalnızlar ve günlerini Afrika güneşinin ısısından korumak için yeraltı yuvalarında uyuyarak, yiyecek aramak için serin akşamlarda ortaya çıkarak geçiriyorlar. Adı, Güney Afrika'daki Afrikaanların dilinden geliyor ve uzun burunlarından ve domuz gibi vücutlarından dolayı Dünya Domuzu anlamına geliyor. Aardvarklar, hayvan ailesinde hayatta kalan tek tür oldukları için hayvanlar arasında benzersizdir. Son zamanlara kadar armadillos ve pangolinler gibi diğer böcek öldürücülerle en yakın ilişki içinde olduklarına inanılıyordu ancak bu, en yakın yaşayan akrabalarının filler olduğu düşünüldüğü için geçerli değil.

Aardvark Anatomisi ve Görünümü

Aardvarklar, birçok farklı hayvan türünün fiziksel özelliklerini sergiledikleri için memeliler (ve aslında tüm hayvanlar) arasında benzersiz bir görünüme sahiptir. Orta büyüklükte, neredeyse tüysüz gövdelere ve ilk başta belirgin şekilde domuz gibi görünmelerini sağlayan uzun burunlara sahipler, hem onları sıcak güneşten hem de böcek ısırıklarından zarar görmekten koruyan kalın bir cilde sahipler. Toz ve böceklerin burnuna girmesini önlemek için burun deliklerini kapatabilirler. Uçlarında durabilen borulu, tavşan gibi kulakları vardır, ancak yeraltında kir girmelerini önlemek için düz katlanabilirler. Aardvarks'lar güçlü, kürek benzeri ayaklarının her birinde, arka bacaklarının ön ayaklarından daha uzun olmasıyla birlikte, güçlü ve yetenekli kazıcıları büyük miktarda toprağı endişe verici bir oranda kazmalarını sağlayan hale getiriyor. Hayatlarının çoğunu yeraltında veya geceleri karanlıkta avlanmaya harcadıkları için, görme güçlüğü düşüktür, ancak hem avını bulmak hem de potansiyel tehlikeyi algılamak için mükemmel koku alma duyularını kullanarak çevrelerinde kolayca dolaşabilirler.

Aardvark Dağıtım ve Habitat

Aardvarklar, Sahra altı Afrika'da kuru çöllerden nemli yağmur ormanlarına kadar çok çeşitli farklı habitatlarda bulunur. Tek şart (bol miktarda yiyecek ve suya iyi erişime sahip olmaları dışında), geniş yuvalarını kazabilecekleri iyi topraklara sahip olmaktır. Kumlu ya da killi toprak tiplerinde kazma konusunda çok yetenekli olmasına rağmen, kayalık bölgeler yeraltı evlerini yaratma konusunda daha fazla zorlanırlar; böylece aardvark, toprak koşullarının kazmaya daha uygun olduğu başka bir alana taşınır. Onların yuvaları, 2 ila 5 kilometre karelik herhangi bir yerde olabilecek bir ev aralığında 10 metreye (33 ft) kadar olabilir. Onların yuvaları genellikle birden fazla girişe sahiptir ve her zaman ilk önce başlarına bırakılır, böylece keskin avlanma kokularını kullanarak potansiyel avcıları kolayca belirleyebilirler.

Aardvark Davranışı ve Yaşam Tarzı
 
Aardmarklar çoğunlukla sadece eşleşmek için bir araya gelen ve hiçbir zaman büyük gruplarda bulunmayan yalnız hayvanlardır. Hem sıcak gündüz güneşinden hem de avcılardan korunmak için yeraltı yuvalarında yaşıyorlar. Aardvarklar gece memelileridir, sadece yiyecek ve su ararken gecenin kapağının altında yuva güvenliğini bırakarak, mükemmel işitme ve koku alma duyuları ile yönlendirilen en büyük termit höyüklerini bulmak için çoğu zaman birkaç mil yol kat ederler. Genellikle, geniş bir tünel ağından oluşan büyük bir yuvaya sahip olmasına rağmen, aardroparkların, asıl meskenlerine geri dönmek yerine hızlı bir şekilde kendilerini koruyabilecekleri küçük geçici yuvaları hızla çıkarabilecekleri de bilinmektedir.

Aardvark Üreme ve Yaşam Döngüleri

Aardvarkların her yıl meydana gelen belirli çiftleşme mevsimleri vardır. Savaş parkının genç yaşadığı bölgeye bağlı olarak ekim-kasım ayları veya mayıs-haziran ayları arasında başka bölgelerde de doğabilir. Çoğu zaman bebek sahibi olduğu bilinen kadın gardiyanları, genellikle yaklaşık 7 ay süren gebelik döneminden sonra tek bir yavru doğurur. Yeni doğan yaban domuzu genellikle 2 kg ağırlığındadır ve annelerinin yuva güvenliğinde tüysüz, pembe bir ciltle doğar. Bebek korunmaları hayatlarının ilk iki haftasını, anneleriyle birlikte geceleri örtünmeden dışarı çıkmaya başlamadan önce yeraltı yuvasının güvenliğine harcarlar. Ancak, annelerine yiyecek bulmak için eşlik etmelerine rağmen, yaklaşık üç aylık olana kadar sütten kesilmezler. Genç yaban domuzu anneleriyle birlikte kendi yuvalarını kazmak için harekete geçtiklerinde yaklaşık altı aylık olana kadar yuvalarında yaşar. Her ne kadar vahşi yaşamdaki yaşamları tamamen açık olmasa da, aardvarklar esaret altında 20 yıldan fazla yaşama eğilimindedir.

Aardvark Diyet ve Av

Aardarkarkların beslenmesinde, temel olarak karıncalar ve termitler bulunur; termitler tercih edilen besin kaynaklarıdır. Buna rağmen, böcekler ve böcek larvaları gibi diğer böcekleri de yedikleri bilinmektedir. Aardvark böcekleri, sert uç ve termit höyüklerin sert dış kabuğunu kırabilen pençeleri ile inşa edilmiştir.


© Canlılar Alemi | Powered by Blogger