Akbaş Köpek Hakkında Bilgi



Akbaş Hakkında Bilgi
Akbaş Hakkında Bilgi

Akbaş Köpek (Akbash) Özellikler


Akbaş Tarihi ve Evcilleştirme

Akbaş , Türkiye'nin batısındaki ovalara ve dağlara özgü büyük, beyaz bir yerli köpek cinsidir. Akbaş  bir bekçi köpeğidir ve yaklaşık 3.000 yıl önce çobanlar tarafından Koyun sürüsünü koruyabilecek beyaz renkli bir Köpek yaratmak için yetiştirildi. Bu belirli renk seçiminin kesin nedenleri bilinmemekle birlikte, Kurt gibi aç bir avcı için yanlış olmadığından emin olmak için beyaz bir bekçi köpeğinin arandığına inanılıyor. Akbaş , yerli bir köpek ırkıdır ve İtalya ve Macaristan'daki benzer ırklardan türemiş olduğu düşünülmesine rağmen, kesin soyları tam olarak bilinmemektedir. Ancak bu diğer kıta koruma köpeklerinin, Avrupa’ya Asya’nın bazı bölgelerinden getirildiği düşünülüyor.

Akbaş Fiziksel Özellikleri


Akbaş , dağlarda koruyan bir Koyun yaşamı için mükemmel şekilde inşa edilmiş, büyük ve güçlü bir Köpek cinsidir. Ara sıra açık kahverengi lekelerle beyaz renkte olan kısa ila orta uzunlukta bir ceketi vardır. Akbaş katmanı, alpin elementlerine maruz kaldığında paslanmasını önlemek için kabadır ve çift katman, Akbaş 'ın aşırı soğumasını önleyen suya dayanıklı olmasını da sağlar. Akbaş  büyük bir kafaya ve güçlü bir çeneye, çok güçlü bir gövdeye, kısa bir boyuna ve geniş, kavisli ayak parmaklarına sahiptir. Akbaş 'ın kuyruğu, sadece uzun ve kavisli olmadığından, aynı zamanda daha uzun tüylü tüylerle kaplanmış olduğu için, cins için çok belirgindir. Akbaş kalın dolgulu ayaklara ve altından koyu kahverengiye kadar değişen badem şeklindeki gözlere sahiptir.

Akbaş Davranışı ve Mizaç


Akbaş , sürülerini büyük dağ avcılarından korumak için çobanlar tarafından yetiştirildi, bu yüzden doğal olarak baskın ve agresif bir cins. Bugün yerli ırklar arasında en ilkel bekçi köpeklerinden biridir ve bu nedenle sağlam ve deneyimli bir sahibi gerektirir. Bununla birlikte, hayvanları ve koruyucuları altındaki insanları korumak için hayatlarını tehlikeye atan akıllı ve cesur hayvanlardır. Akbaş , tamamen sadık ve sahiplerine adanmış ve çoğu zaman sahibinin yanında olmayan yabancıları şüpheli olarak kabul eden çok sadık bir cins. Akbaş , sürü durumunda tehdit altında olduğunu hissettiğinde, acil durumlarda çabuk ve yardım almadan yanıt verdiği bilinen güçlü ve koruyucu içgüdüleri ile çok bağımsızdır.

Akbaş Yetiştiriciliği


Akbaş ırkı ilk önce kabaca 3.000 yıl önce ortaya çıkmıştı, beyaz renkli olan güçlü ve koruyucu bir bekçi köpeği olarak yetiştirilmişti. Her ne kadar cinsin kendisi ilk günlerden beri çok az değişmiş olsa da, bugün hanelerde bulunan bireyler bu bekçi köpeklerinden daha az baskın ve saldırgandır. Bununla birlikte, özellikle Coyotes ve hatta Ayılar gibi büyük etobur hayvanlarını korumak için kullanıldığı Güney Amerika'daki çiftliklerde, hayvanları korumak için hala yetiştirilmektedirler. 1970'lerde ABD’ye girişinden bu yana, cins popüler bir bekçi köpeği haline geldi ve diğer büyük ırklar gibi kalça sorunlarından etkilenmelerine rağmen, bu kadar kötü etkilendikleri düşünülmedi. Akbaş , ilk 6 hafta içinde tamamen hareketli olan, çöp başına 7 ila 9 yavru doğurur.

Akbaş İlginç Bilgiler ve Özellikler


Akbaş , sakin ve temiz bir evcil köpek cinsi olarak bilinir ve evin içinde ve dışında mutlu bir şekilde yaşar. Kürkleri, diğer ırklara göre daha az kokuya sahiptir. Aynı zamanda güçlü annelik içgüdülerine sahip oldukları ve yeni doğan yavrularını temizlemekte Koyun'a yardım ettikleri bilinmektedir. Kendi ülkesi olan Akbaş , "beyaz kafalı" anlamına gelen akbas kelimesiyle anılmıştır. Akbaş cinsi, 1970'lerde Türkiye'den Amerika'ya 40 Köpek ithal edildiğinde ilk olarak evcil hayvan olarak popüler hale geldi. Bu Akbaş bireylerinin bugün oradaki tüm nüfusun ataları olduğu düşünülmektedir.

 



© Canlılar Alemi | Powered by Blogger