Akita Köpek Hakkında Bilgi





Akita Köpek Hakkında Bilgi
Akita Köpek Hakkında Bilgi

Akita Köpek (Akita) Özellikler


Akita Tarihi ve Evcilleştirme

Akita, ilk olarak 1600'lerde Japonya'da yetiştirilen, orta büyüklükte bir yerli Köpek ırkıdır. Akita, Japonya'nın kuzey-doğusundaki Akita Bölgesi'nden gelmektedir, dolayısıyla adıdır. İlk yaratılmalarının kesin nedeni, ilk olarak avlanma ya da Savaşan Köpekler olarak yetiştirilip edilmedikleri konusunda hala aynı fikirde değil. Buna rağmen, birçok kişi bu büyük ırkın, yerel halkın Geyik ve Yaban Domuzu avına yardım etmesi ve muhtemelen Kurtlar ve Ayılar gibi büyük etoburlardan korunmaları için, halkın mücadelesi popüler hale gelmeden önce büyük olasılıkla onları yetiştirme teorisini desteklemektedir. Neyse ki spora ilginizi yitirin. Bugün, avlanma sırasında sahiplerine yardım etmek için kullanılırlar ve aynı zamanda batıdaki hanelerde popüler bir yabancı cinsdirler.

Akita Fiziksel Özellikleri


Diğer Japon çalışma ırkları gibi, Akita da orta uzunlukta bir üst tabaka ve onları sıcak tutmak için yumuşak bir alt tabakadan oluşan peluş bir çift kürk manto içerir. Bu çift kat kürk rengi farklı olabilir ve Akita'nın hipotermi gelişmesini engelleyerek suya karşı da dirençlidir. Akita, boyundan daha uzun, güçlü ve kaslı bir vücuda sahiptir. Köpeğin yüzüne derinlemesine yerleştirilmiş koyu, üçgen gözlerle ağır bir üçgen kafaları vardır. Akita'nın kalın, güçlü bacakları, özellikle avlanırken sert bir şekilde hareket etmesini sağlar ve hafif perdeli pençeleri, bu Köpeği mükemmel bir yüzücü yapar. Akita'nın en belirgin özellikleri küçük, sivri kulakları ve neredeyse Köpeğin sırtına oturan kavisli, kalkık kuyruklarıdır.

Akita Davranışı ve Mizaç


Akita'nın tarihsel olarak hem avcılık hem de savaşçı Köpek olarak yetiştirilmiş olması nedeniyle, doğal olarak agresif ve çok baskın bir hayvandır. Akitas, ilk üretilişlerinden bu yana çok az değişti, hane halkı bugün hala güçlü av içgüdülerine sahip. Bu nedenle, deneyimsiz mal sahipleri için değil, pek çok olumlu güçlendirme ile sağlam ve tutarlı bir eğitime ihtiyaç duydukları için değillerdir. Akita'nın sert tedaviye kötü tepki verdiği de bilinmektedir. Onlar inanılmaz derecede zeki ve sadık Köpekler olsalar da, efendilerine ve ailelerine sevgi dolu, bağlı ve nazik davranırlar. Akita'nın bilmediği herhangi bir insan veya hayvana karşı çok şüpheli olduğu için iyi bir bekçi köpeği olduğu da bilinmektedir.

Akita Yetiştiriciliği


Diğer pek çok yerli ırk gibi, Akita da atalarından daha çeşitli renklerde ve daha yumuşak bir mizaç ile bulunabilir. Bununla birlikte, hala Japonya'da çalışmak ve avlanmak için doğuyorlar, ustalarına yiyecek yakalamakta yardımcı oluyorlar ve batıda giderek daha popüler bir bekçi köpeği tercihi oluyorlar. Bununla birlikte, özellikle daha büyük Köpeklerin sık görülen rahatsızlıkları olan hipertiroid, kalça ve diz sorunları da dahil olmak üzere bu cinsle ilişkili çok az sağlık problemi vardır. Genellikle 9 ila 15 yıl yaşarlar ve dişiler çöp başına üç ila on iki yavru alabilirler.

Akita'nın İlginç Gerçekleri ve Özellikleri


1930'larda, Akita, yerli olmayan ırkların popülaritesinin artması nedeniyle Japonya'da o kadar nadirdi ki, sadece en zenginleri görünüşte birisini karşılayabiliyordu. Ülkenin yerli ırklarını koruma çabasıyla Japonya'da "ulusal hazine" olarak ilan edildiler ve bir evde bir Akita'nın iyi sağlık, iyi şans ve refahı sembolize ettiği söyleniyor. Uzun, kalın kaplamaları nedeniyle, Akitas yılda iki kez, her seferinde yaklaşık 2 hafta boyunca yoğun bir şekilde dökülür, bu, kürklerinin paslanmasını önlemek için her gün fırçalanmaları gerektiği anlamına gelir. Muhtemelen, doğal avlanma doğası gereği, ev Köpeklerinin ağızlarında nesneler taşımayı sevdikleri bilinmektedir.

 



© Canlılar Alemi | Powered by Blogger