Afrika Pençesi Kurbağa (African Clawed Frog) Hakkında Bilgi





Afrika Pençesi Kurbağa (African Clawed Frog) Hakkında Bilgi
Afrika Pençesi Kurbağa (African Clawed Frog) Hakkında Bilgi

Afrika Pençesi Kurbağası Özellikler

Afrika Pençeli Kurbağa Sınıflaması ve Evrimi

Afrika Pençeli Kurbağası, öncelikle göllerin ve nehirlerin dibinde bulunan büyük bir düz Kurbağa türüdür. Afrika Pençeli Kurbağası Platanna olarak da bilinir ve özel olarak habitatına uyarlandığı anlamına gelen çok sayıda benzersiz özelliğe sahiptir. Afrika Pençeli Kurbağasının Güney Afrika'da ortaya çıktığı düşünülmektedir ve bugün Afrika kıtasında doğal olarak bulunur. Afrika Pençeli Kurbağası da Amerika’ya ve Avrupa'nın bazı bölgelerine tanıtıldı.

Afrika Pençesi Kurbağa Anatomisi ve Görünümü


Ortalama bir yetişkin olan Afrika Pençeli Kurbağası yaklaşık 12 cm boyunda büyür ve yaklaşık 200 g ağırlığındadır. Afrika Pençeli Kurbağası genellikle yeşilimsi, gri bir renk olmasına rağmen Afrika Pençeli Kurbağasının diğer renkleri nadir değildir (albino gibi). Afrika Pençeli Kurbağanın derisinin rengi, benekli deseniyle birlikte, aç avcılardan daha fazla kamuflaj sağlar. Vücudunun her iki yanında, etrafındaki sudaki avları tespit etmek için duyu organları görevi gören bir dikiş çizgileri vardır. Gözleri ve burnu başın üst kısmında bulunur ve nefes almasını sağlar, ancak görünür olmaz.

Afrika Pençe Kurbağası Dağılımı ve Habitat


Afrika Pençeli Kurbağası, en sık doğu ve güney Afrika'da, durgun suları hızlı akan akarsular için tercih ettikleri Afrika Rift Vadisi boyunca bulunur. Afrika Pençeli Kurbağalar dibinde yaşayan hayvanlardır ve göç etmek zorunda kalırlarsa yalnızca suyun güvenliğini bırakırlar. Yaz aylarında ılık ve sığ dere ve nehirlerde yaşarlar ve yağışlı mevsimde su altındaki ormanlara taşınırlar. İnsanların tanıtımı nedeniyle, Afrika Pençeli Kurbağası, Afrika'nın dışındaki çok sayıda istilacı tür olabileceği çok sayıda tatlı su yaşam alanında bulunabilir.

Afrika pençeli kurbağa davranışı ve yaşam tarzı


Afrika Pençeli Kurbağası, zaman zaman nefes almak için başını yüzeye sokmak dışında, tüm hayatını suda geçirir. Afrika Pençe Kurbağası, yanlara, geriye, öne, yukarı ve aşağı ve diğer yönlerden şaşırtıcı hızlarda yüzebilir. Bu vahşi bir avcı ve yiyecek tespit edildikten sonra Afrika Pençeli Kurbağası, pençelerini kullanarak Afrika Pençeli Kurbağanın ağzına kürek çeken avını yakalar. Afrika Pençeli Kurbağası, altta yaşayan bir hayvan olarak çok başarılı bir şekilde gelişti. Bu, avcılardan daha fazla koruma ve daha iyi bir yemek seçeneği olduğu anlamına geliyor.

Afrika pençeli kurbağa üreme ve yaşam döngüleri


Kadın Afrika Pençeli Kurbağalar genellikle erkeklerin boyutunun neredeyse iki katıdır ve yılda bir kereden fazla üreyebilirler. Çiftleşmeden sonra, dişi Afrika Pençe Kurbağası, bir jöle benzeri madde ile suda bir arada tutulan bir su altı nesnesine aynı anda binlerce yumurta bırakabilir. Yumurtadan çıktıktan sonra, Afrika Pençeli Kurbağa kurbağa yavruları, bacaklarını büyütene kadar sudaki yaşamlarına başlarlar ve gerekirse nehir kıyılarına girebilirler. Afrika Pençeli Kurbağanın küçük su hayvanları için uzun bir ömrüne sahip olduğu bilinir ve vahşi ortamlarda yaklaşık 5 ila 15 yıl yaşayabilir. Bazı yetişkin Afrika Pençeli Kurbağalarının esaret altında yaklaşık 30 yaşına kadar yaşadığı kaydedilmiştir.

Afrika pençeli kurbağa diyet ve av


Afrika Pençeli Kurbağası etçil bir hayvan ve su altı ortamında bir tepe avcısı. Afrika Pençeli Kurbağanın ana yemeği Su Böcekleri ve küçük Balık'tır, ancak Afrika Pençeli Kurbağanın her döküldüğünde kendi derisini yediği bilinmektedir. Afrika Pençeli Kurbağalar ayrıca pençeli ön ayaklarını kullanarak ağzına kepçe aldığı Böcekler, Örümcekler ve Solucanlar gibi diğer küçük omurgasızları da avlarlar. Esaret altında olan Afrika Pençeli Kurbağalar, esasen Solucanlar içeren çok daha az çeşitli bir diyete sahiptir.

Afrika pençeli kurbağa avcıları ve tehditler



Küçük boyutundan ötürü, Afrika Pençeli Kurbağası, kendi doğal ortamında, suyun içinde ve dışında meydana gelen bir dizi doğal avcıya sahiptir. Kemirgenler, Kediler ve Köpekler ve sayısız Kuş ve Sürüngen gibi küçük memeliler, hepsi Afrika Pençeli Kurbağayı avlar, ancak balıkçıllar en yaygın tehditleridir. Göllerin ve nehirlerin çamurlu diplerinde yaşayarak, Afrika Pençeli Kurbağası çoğu zaman güvenle saklanabilir ve su yüzünün üzerinde sadece gözleri ve burnu su çizgisinin üzerinde belirir. Diğer birçok amfibiler kadar hassas olmasa da, Afrika Pençe Kurbağası da su kirliliği ile tehdit ediliyor.

Afrika pençeli kurbağa ilginç gerçekler ve özellikleri


Afrika Pençeli Kurbağası, arka ayakları perdeli olduğu için ön ayakları pençelenmiştir ancak bunun yerine ön bacakları, yiyecekleri ağızlarına sokmak için kullanılan ayak tırnaklarına sahiptir. 1940'lı yıllarda Afrika Pençeli Kurbağası, dünyanın barbar olmasına rağmen bugün dünya çapında bulunmalarına yol açan insanlar için dünyanın ilk hamilelik testi oldu. Afrika Pençe Kurbağası ayrıca genel olarak bilimsel araştırmalar için popüler bir test konusu olmuştur. Çok agresif hayvanlar ve özellikle vahşi amfibiler oldukları bilinmektedir.


 



© Canlılar Alemi | Powered by Blogger