Adelie Penguen (Adelie Penguin) Hakkında Bilgiler



Adelie Penguen (Adelie Penguin) Hakkında Bilgiler
Adelie Penguen (Adelie Penguin) Hakkında Bilgiler

Adelie Penguen Sınıflaması ve Evrimi

Adelie Pengueni, Güney Okyanusu'ndaki en küçük ve en yaygın Penguen türüdür ve Antarktika anakarasında bulunan diğer iki Penguen türünden biridir (diğeri daha büyük İmparator Penguen). Adelie Pengueni, 1840 yılında eşi Adelie için Penguen'i seçen Fransız kaşif Jules Dumont d'Urville tarafından seçildi. Adelie Penguenleri Antarktika'daki yaşama iyi adapte olmuşlardır, bu göçmen Kuşlar kışın kuzeydeki buzulda kışları, ılık yaz ayları için güneye Antarktika kıyılarına dönmeden önce.

Adelie Penguen Anatomisi ve Görünümü

Adelie Penguen, mavi-siyah sırtlı ve tamamen beyaz göğüslü ve göbekli, en kolay tanınabilen Penguin türlerinden biridir. Adelie Penguen'in başı ve gagası, her gözün etrafında belirgin beyaz bir halka bulunan siyahtır. Adelie Pengueninin güçlü, pembe ayakları, sadece Adelie Penguenine kayalık uçurumları tırmanırken yuvalarına ulaşmak için yardım etmekle kalmayıp, aynı zamanda buz boyunca kaydıklarında (kürek çekerken) itmelerine yardımcı olan çivilere sahip sert ve inişli çıkışlı ayaklardır. . Adelie Penguenler, soğuk sularda yüzerken onları itmek için perdeli ayaklarını küçük yüzgeçleriyle birlikte kullanırlar.

Adelie Penguen Dağılımı ve Habitat

Adelie Penguen, Antarktika kıyı şeridinde ve ona yakın adalarda bulunan dünyanın en güneyindeki Kuşlardan biridir. Kış aylarında, Adelie Penguenler, büyük buz platformlarında yaşadıkları ve yiyeceğe daha iyi erişebilecekleri kuzeye göç eder. Sıcak yaz aylarında Adelie Penguenler, yuvalarını inşa edebilecekleri kayalık yamaçlarda buzsuz zemin bulmak için kıyı plajlarına yöneldikleri güneye geri dönerler. Yarım milyondan fazla Adelie Penguen, Ross Denizi'ndeki dört canavar volkanın faaliyetleri ile oluşan bir ada olan Ross Adası'ndaki dünyanın en büyük hayvan kolonilerinden birini oluşturdu.

Adelie Penguen Davranışı ve Yaşam Tarzı

Tüm Penguen türleri gibi, Adelie Penguen, çoğu zaman binlerce Penguen bireyinin sayısı olan, koloniler olarak bilinen geniş gruplar halinde toplanan oldukça sosyal bir hayvandır. Her ne kadar Adelie Penguenlerin korkunç bir bölge olduğu bilinmese de, yetişkinlerin yuvalanma yerlerinde agresif olmaları nadirdir ve hatta komşularının yuvalarından taş çaldığı bile bilinmektedir. Adelie Penguenleri ayrıca aç avcılar tarafından yenilme riskini azalttığı düşünüldüğü için gruplar halinde avlandığı bilinmektedir. Adelie Penguenler, sürekli olarak birbirleriyle etkileşime giriyor, beden dili ve en yaygın iletişim şekli olduğu düşünülen belirli göz hareketleriyle.

Adelie Penguen Üreme ve Yaşam Döngüleri

Adelie Penguenler, Kasım ve Aralık aylarında yazılan Antarktika yaz aylarında üreme alanlarına geri döner. Yumuşak ayakları karada yürümek için iyi bir şekilde tasarlanmıştır; Penguen bu dönemde savaştığı için trekin yuva alanını daha kolay hale getirir. Adelie Penguin, büyük kolonilerdeki yaşam için çiftler oluştururken, dişiler birkaç gün arayla kayalardan inşa edilmiş bir yuvaya iki yumurta yumurtladılar. Hem erkek hem de dişi sırayla yumurtalarını kuluçkaya yatırırken diğeri beslenmeye başlar, bir seferde 10 güne kadar. Adelie Penguin civcivlerinin gagalarının üstündeki bir yumru olan ve yumurtadan çıkmalarına yardımcı olan bir yumurta dişi vardır. Yumurtadan çıktıktan sonra ebeveynler sırayla gençlerine bakarken, diğerleri yiyecek toplamak için dışarı çıkar. Yaklaşık bir ay sonra, civcivler krep adı verilen gruplar halinde toplanırlar ve 2 ila 3 aylık olduklarında denizde kendilerini savunabilirler.

Adelie Penguen Diyet ve Av

Adelie Penguenler, tüm yiyeceklerini denizden alan güçlü ve yetenekli yüzücülerdir. Bu Penguenler, öncelikle Antarktika okyanusu ve yumuşakçalar, Kalamar ve küçük Balıklar boyunca bulunan krillerle beslenir. Adelie Penguen kolonilerinde son 38.000 yıl boyunca biriken fosilleşmiş yumurta kabuğu kayıtları, Balık kökenli bir diyetten iki yüz yıl önce başlayan Krill'e ani bir değişiklik olduğunu ortaya koyuyor. Bunun, Antarktika Kürk Mühürünün 1700'lerin sonlarındaki düşüşünden ve yirminci yüzyıldaki Baleen Balinalarından kaynaklandığı düşünülüyor. Bu avcılardan gelen rekabetin azalması, Adelie Penguenlerinin artık daha kolay bir yiyecek kaynağı olarak yararlanabilecekleri bir Krill bolluğu olmasına neden oldu.

Adelie Penguen Avcıları ve Tehditleri

Yetişkin Adelie Penguenleri, yaşadıkları ödün vermeyen koşullar nedeniyle kara tabanlı yırtıcı hayvanlara sahip değildir. Bununla birlikte, sudaki Adelie Penguen'e en büyük tehdit, Güney Okyanusu'ndaki en güneydeki Mühür türlerinden biri ve baskın bir avcı olan Leopard Seal'dir. Bu Penguenler, avcıların büyük gruplar halinde yüzerek ve ince buz üzerinde yürümemekten kaçınmayı öğrenmişlerdir. Katil Balina, Adelie Penguen'in diğer ana yırtıcı hayvanı olmasına rağmen, normalde daha kuzeydeki Penguen türlerini avlarlar. South Polar Skuas'ın Adelie Pen'i avladığı bilinmektedir.

© Canlılar Alemi | Powered by Blogger