Çinçilla Özellikleri


Çinçilla Özellikleri
Çinçilla Özellikleri
Şinşillalar And Dağları'na, özellikle Şili ve Peru'ya özgüdür. Son derece yumuşak, peluş bir kürkle kemirgen ailesinin akıllı ve sevimli üyeleri. Çoğu kürkü gri kürkü vardır, ancak siyah, beyaz, ten rengi veya bej de olabilirler. Şinşillalar aktif, sevgi dolu ve istedikleri ilgiyi vermeye hazır aileler için mükemmel evcil hayvanlar yapıyorlar; aslında bir chinchilla ailesine çok bağlı olabilir; ancak bilmeden kabaca ele alabilecek küçük çocuklar ve küçük çocuklar için önerilmez. Bir evcil hayvan için bir chinchilla almayı düşünüyor olun ya da sadece onlar hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyin, şinşillalar hakkında bilmek istediğiniz her şey.

Bir Çinçilla ne kadar büyük?



Ortalama bir chinchilla'nın gövdesi yaklaşık 10 inç uzunluğunda büyür, ancak 8 inç ila 12 inç arasında değişebilir ve kuyrukları tipik olarak yaklaşık 5 inç uzunluğunda olacaktır. Tamamen büyütülmüş bir çinçilla tipik olarak 1 ila 3 kilo ağırlığındadır. Büyük bir yapıya sahip sağlıklı bir chinchilla 3,3 kilodan fazla olmamalıdır. Dişi çinçillalar erkek çinçillalardan daha büyük büyür.

Üreme, Çiftleşme ve Doğum



Şinşillaların üreme yaşı yaklaşık sekiz aylıkken başlayabilir. Çiftleşme mevsimsel olarak gerçekleşir ve ışık döngüsüne dayanır, örneğin, çiftleşme mevsimi kuzey yarımkürede Kasım-Mayıs arasında gerçekleşir. Dişi kürkülerin genellikle uzun bir hamileliği vardır ve gebelik süresi yaklaşık 110 gündür. Kit olarak bilinen çinçilla bebekleri genellikle sabah doğarlar. Çöp boyutu genellikle sadece iki bebekle küçüktür; ancak, bir çöpte altı kadar olabilir. Bebekler, gözleri açık ve yaklaşık 2 ons ağırlığında kürkle doğarlar. Chinchilla bebekleri çok aktiftir ve doğum anından itibaren oynamaya ve koşmaya başlarlar. Anne şinşillalar bebeklerine karşı son derece korumacıdır, ancak bazı babalar bebeklere karşı saldırgan olabilir ve onları öldürmeye çalışabilir. Şinşillalar sütten kesildikten sonra 8 hafta sonra yeni bir eve taşınacak kadar güçlüdür.

Çinçilla Ne Yiyor?



Vejetaryenler olarak, bir chinchilla'nın hassas bir midesi vardır, bu nedenle sağlıklarını korumak için belirli bir diyet yemeleri gerekir. Evcil çinçilla'nızın diyeti, çinçillalar için özel olarak hazırlanmış yiyecek peletlerini içermelidir. Ticari olarak üretilen gıda topakları ile birlikte, diyetleri için önemli olan ve büyüyen dişlerini giymeye yardımcı olan saman yerler. Bir chinchilla muamele yemeyi sever, ancak özellikle şeker veya yağ açısından yüksekse sindirim sorunlarına yol açabilecekleri sınırlı olmalıdır. İkramlar arasında tohumlar, kuruyemişler, ebegümeci yaprakları, karahindiba yaprakları ve kurutulmuş meyveler yer alabilir. Şinşillalar, vücutlarında eksik olabilecek temel mineralleri almalarına yardımcı olmak için bir tuz bloğuna da erişebilmelidir. Bir su şişesi gibi bol miktarda taze, temiz suya erişmeleri de önemlidir. Çinçilla'nızın tüyü dalgalı görünmeye başlarsa, büyük olasılıkla diyetlerindeki çok fazla proteinden kaynaklanmaktadır, ancak zamanla daha sağlıklı ve dengeli bir diyet yedikleri takdirde normale dönecektir.

Çinçilla Nasıl Banyo Yapar?



Şinşillalar temiz hayvanlardır, ancak suda yıkanmazlar, bunun yerine toz banyosu yaparlar. Toz banyosu, tüylerinin yumuşak ve yağsız kalmasına yardımcı olur. Chinchilla'nızın haftada iki kez banyo yapması için gerekli banyo malzemelerini sağlamak en iyisidir. Banyolarını sadece temizlik için özel olarak kullanılan bir hamamda veya çöp kutusunda almayı tercih ederler. Bir chinchilla banyo yapmak için asla suya konmamalıdır, çünkü su kalın kürklerinin mat olmasına neden olur ve su yağları emmez.

Çinçilla'ın Ne Tür Habitatına İhtiyacı Var?



Bir çinçilla kafesi çiğnemeye dayanıklı ve oldukça büyük, en az 16 inç yüksekliğinde, 20 inç genişliğinde ve 16 inç derinliğinde olmalıdır. Oynamak ve uyumak için çok fazla alana ihtiyaçları var. Aktif hayvanlardır, bu yüzden yaşam alanları büyük bir egzersiz tekerleği, tüneller ve gizlenen alanları (evleri gizlemek) içermelidir. Onlar temiz hayvanlardır ve kafeslerinin temiz olmasını isterler. Yatakları haftada en az bir kez değiştirilmeli, oyuncakları değiştirilirken oyuncakları, su şişesi, yemek kabı, egzersiz tekerleği ve saklanma alanları da temizlenmelidir.

Çinçilla ne zaman uyur?



Chinchillas geceleri, yani geceleri oynarlar ve gündüzleri daha uyurlar. Şinşillalar da krepülerdir, yani alacakaranlık ve şafak arasında en aktif oldukları anlamına gelir. Vahşi doğada çinçillalar, güneş batarken uyanır, toz banyosuna, yiyecek yemine ve daha sonra güneş doğarken başka bir toz banyosuna, uykuya dalmadan önce. Gün boyunca uykularında uyumak onları serin tutmaya yardımcı olur ve genellikle gündüzleri dışarıda olan yırtıcılardan korur.

Bir Çinçilla Ne Kadar Yaşar?



Vahşi şinşillalarda yaklaşık 8-10 yıllık bir ömrü vardır; ancak, esaret altında, doğru beslenme ve özenle, bir çinçilin ömrü 20 yıla kadardır. Şinşillaların vahşi doğada olduğundan daha uzun süre esaret altında yaşamasının birkaç nedeni vardır. Vahşi doğada uzun süre yaşamamasının nedenlerinden biri, tilki ve vahşi kediler gibi daha büyük hayvanlar için av olmasıdır. Maalesef, vahşi doğada uzun süre yaşamamamalarının nedenlerinden biri, kürkleri için avlanmalarıdır ki bu, nesli tükenmekte olan bir tür haline gelmelerinin ana nedenlerinden biridir.
 

Çinçilla Sağlık Sorunları Var mı?


Şinşillalar dengeli beslendikleri, bolca ilgi gördükleri ve temiz bir yaşam alanlarına sahip oldukları sürece uzun, mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürdüreceklerdir. Ancak diğer hayvanlar gibi hastalanabilirler. Çinçilla'nızın kendini iyi hissetmediğinin ilk işaretlerinden biri, yemeyi bırakıp drastika yapmaya başlayacaklarıdır.




© Canlılar Alemi | Powered by Blogger