Şempanze (Chimpanzee) Özellikleri |
Şempanze Sınıflandırması ve Evrimi
Şempanze, Batı ve Orta Afrika'daki çeşitli habitatlarda doğal olarak bulunan bir maymun türüdür. Orang-Utans ve Gorillas gibi diğer büyük maymunlarla yakından ilişkili olan şempanze, aynı DNA'nın% 98'ini paylaştığımız için İnsanlarla da çok yakından ilgilidir. İnsanlardan sonra gezegendeki en akıllı hayvanlar oldukları düşünülüyor ve sadece duygu gösterdikleri değil, aynı zamanda büyük problem çözücüler oldukları ve sadece kullanmadıkları değil, aynı zamanda daha başarılı bir şekilde hayatta kalmalarına yardımcı olacak araçlar da ürettikleri biliniyor. onların çevresinde. Ortak Şempanze olan iki farklı Şempanze türü ve Kongo Nehri'nin güneyinde sınırlı bir dağılıma sahip olan daha küçük Bonobo (Pigme Şempanze olarak da bilinir) vardır. Bununla birlikte, son derece uyarlanabilir ve zeki yaratıklar olmasına rağmen, şempanzeler bugün esas olarak çalılık ve ormansızlaşma avı nedeniyle doğal yaşam alanlarında ciddi tehdit altındadır.
Şempanze Anatomisi ve Görünümü
Şempanzeler, yüzleri, avuç içleri ve ayak tabanları hariç, vücutlarını kaplayan uzun ama seyrek siyah kıllara sahip büyük primatlar. Saçları sadece yüksek irtifalarda sıcak kalmasına izin vermekle kalmaz, aynı zamanda cildine güneşten biraz koruma sağlar. Vücutlarının tüysüz kısımları, bireyin yaşına bağlı olarak açık ila koyu kahverengidir (ciltleri olgunlaştıkça koyulaşır). Mükemmel kulakları olan büyük kulakları vardır ve gözlerinin üzerinde ağır bir sırt vardır. Diğer büyük maymunlar gibi, şempanzeler de iyi bir görüşe sahiptir ve rengi görebilirler, ileri bakan gözleri ise tek bir nesneye net olarak odaklanmalarına izin verir. Uzun parmakları ve bir şeyleri kavramalarına yardımcı olan karşıt bir ayak başparmağı vardır, kolları da bacaklarından daha uzundur, bu da boğum yürüyüşü olarak bilinen tüm ayaklarda hareket etmelerini sağlar. Şempanzelerin, sadece bitki maddesini öğütmelerine yardımcı olmak için değil, daha uzun köpek dişleri de ete ısırmaya yardımcı olmak için İnsanlarınkine çok benzeyen 32 dişi vardır.
Şempanze Dağıtım ve Habitat
Şempanzeler, tropikal, nemli yağmur ormanlarından savana ve açık ormanlık alanların kurutucu ve daha kurak bölgelerine kadar çeşitli bölgelerde yaşadıkları bilinen batı ve orta Afrika'daki 21 farklı ülkede bulunur. Mükemmel dağcılar ve sadece yırtıcılardan korunmak için değil, aynı zamanda gece boyunca yiyecek ve yer bulmak için çevredeki ağaçlara da güveniyorlar. Ormanlar tarıma yol açmak veya ağaçları tropik kereste olarak kesmek için temizlendiklerinden şempanzeler doğal yaşam alanlarının çoğunun kaybından ciddi şekilde etkilenmiştir. Grupların daha küçük ve daha küçük aralıklara itilmesiyle, yiyecek ve yuvalama alanları için rekabet artar ve hem farklı gruplar arasında hem de aynı toplulukta yaşayan bireyler arasında çatışma oluşabilir.
Şempanze Davranışı ve Yaşam Tarzı
Şempanzeler, gündüz saatlerini grubun diğer üyeleriyle beslemek, oynamak ve bakım yapmak için harcayan son derece sosyal bir hayvandır. Gruplar (topluluklar olarak da bilinir) habitat ve mevcut gıda miktarına bağlı olarak 15 ila 120 kişi arasında değişebilir. Oldukça bölgeseldirler ve aralarında yabancıları tolere etmezler, genellikle başka bir gruptan olan bir kişiyi öldürürler. Şempanze grupları, baskın erkeklerin mutlaka en güçlü bireyler değil, daha çok destekçiyi bir araya getirebilecek olanlar olmak üzere inanılmaz derecede karmaşık sosyal yapılara sahiptir. Şempanzeler, her gün yeni bir yuva inşa edilerek, onlara uyumak için güvenli bir platform sağlamak için dalları katlayarak geceleri ağaçlarda yuva yaparlar. Ağaçlarda hem uyku hem de yemek yiyip çok fazla zaman geçirmelerine ve daldan dala doğru sallanarak hareket etseler de, çoğu seyahat, denge sağlamak için eklemlerini kullanarak yerdeki bir yol ağı kullanılarak yapılır.
Şempanze Üreme ve Yaşam Çevrimleri
Grup içindeki tahviller uzun yıllar dayanabilse de, üreme söz konusu olduğunda, erkekler ve kadınlar arasında uzun vadeli bir bağ yoktur. Dişi Şempanzeler, yılın herhangi bir zamanında, yaklaşık sekiz ay süren bir gebelik döneminden sonra doğan tek bir bebeği doğurabilir. Doğumdan sonra, bebek annesinin kürküne yapışır ve gençlerin daha maceracı olmaya başladığı ve çevresini giderek daha fazla kendi başına keşfetmeye başladığı ilk birkaç yıl boyunca onunla birlikte kalacaktır. Genç Şempanzeler, annelerinin ne yiyeceği, aletlerin ve yuva yapımının nasıl yapılacağı da dahil olmak üzere hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları becerileri, hem bakım hem de güreş becerilerini uygulamak için diğer genç bireylerle oynamayı öğrenirler. Kadınların, erkeklerin biraz sonra geliştiği ve yaklaşık 16 yaşında olduklarında ürediği 13 yaşında çoğaltabileceği düşünülmektedir.
Şempanze Diyeti ve Avı
Şempanze, yüzlerce farklı türde yemek yiyen omnivordur. Diyetlerinin büyük kısmı, mevsim meyveleri, tohumlar ve çiçeklerden, ağaçlardan toplanan karıncalar ve termitler gibi yuvalardan bir çubuk kullanılarak çıkarılan böceklerden oluşur. Bununla birlikte, daha büyük avlar da yedikleri bilinmektedir ve birlikte çalışırken, alt gruplar maymunları ve kuşları öldürebilir ve hatta küçük antilopları başarıyla avladıkları bilinmektedir. Şempanzeler, sadece araçları kullanmakla kalmayan, aynı zamanda onları yapan tek hayvanlardır (Orang-Utans ve İnsanlar dışında). Yaprakları ve dalları dallardan ayırdığı bilinmektedir, bunlar daha sonra termit bir höyüğe sokulur, burada termitler dalın üzerine sürülür ve şempanze daha sonra onları yalar. Ayrıca, fındık açmak için çekiç olarak taş kullandıkları ve hatta suyu emmek için çiğnenmiş yaprakları sünger olarak kullandıkları ve daha sonra yapraktan içildiği bilinmektedir.
Şempanze Yırtıcıları ve Tehditler
Ağaçlarda çok fazla zaman geçirdikleri için, şempanzeler yerde bulunan büyük yırtıcıların çoğundan büyük risk altında değildir. Bununla birlikte, hem zeminde hem de ağaçlarda yaşayabilen hayvanlar var, Leoparlar bu hayvanlar için en büyük doğal tehditlerden biri. Şempanzeler ayrıca büyük yılan türleri tarafından avlanır ve diğer primatlar (diğer şempanzeler dahil) tarafından öldürülebilir. Bebekler, menzillerini paylaşan Babunlar tarafından yakalandığı ve yenildiği bile bilindiği için ebeveynlerinden daha fazla risk altındadır. Şempanzeler için en büyük tehdit, onları sadece etleri için avlamakla kalmayan, aynı zamanda doğal yaşam alanlarının geniş alanlarını da silen, yani daha az yemek yiyip dinlenecek olan ağaçlardır.
Şempanze İlginç Gerçekler ve Özellikler
Şempanzeler son derece sosyaldir ve her gün birbirlerini tımar etmek için çok zaman harcarlar. Bu sadece onları temiz ve parazitlerden uzak tutmakla kalmaz, aynı zamanda onlar için rahatlatıcı olduğu ve grup içindeki sosyal bağları güçlendirdiği düşünülmektedir. Şempanzelerin, külotlu çorap da dahil olmak üzere grubun diğer üyeleriyle iletişim kurdukları 30 ayrı çağrı yaptıkları bilinmektedir. Bu çığlık ve kükreme serisi yetişkin bir şempanze için en yaygın gürültüdür ve 2 km'ye kadar duyulabilir. Her ne kadar farklı sesler çıkarsalar da, çoğu iletişim yüz ifadesi yoluyla gerçekleşir. Kızgın olduklarında veya kendilerini tehdit altında hissettiklerinde korkuyu ifade eden bir "gülümseme" üretmek için kıvrılmış çok esnek dudakları var. Şempanzelerin dünyanın en akıllı hayvan türlerinden biri olduğu bilinmektedir ve sadece bir şeyleri hatırlamakla kalmaz, aynı zamanda kendilerini aynada tanıyabilirler.
Şempanze İnsanlarla İlişkisi
Şempanzelerin ve İnsanların yaklaşık 8 milyon yıl önce yaşayan ortak bir atalarını paylaştıkları düşünülmektedir, ancak şempanzelerin en yakın akrabalarından ciddi şekilde etkilenmiştir. İnsanlar, halen devam etmekte olan (yasak olmasına rağmen) bushmeat için şempanzeleri avladı ve öldürdü, bazı nüfuslar iç savaşın uzun dönemlerinde yaşadığı bölgelerde de harap oldu. Bununla birlikte, şempanzeler üzerinde en kötü etkiye sahip olan doğal yaşam alanlarının kaybı, hayatta kalmak için çevrelerindeki ağaçlara ihtiyaç duydukları için. Vahşi doğada onlara bakım yapılmamasına rağmen, şempanzelerin insan benzeri doğası, yıllarca insanları hem bilimde hem de her zaman etrafta kalabalıklaşan, etkileşimlerini izlemekten zevk alan hayvanat bahçelerinde büyüledi. Şempanzeler hakkında şimdi bildiklerimizin büyük bir kısmı, Tanzanya'daki Gombe Ulusal Parkı'nda 30 yıl boyunca vahşi doğada onları inceleyen Jane Goodall'un çalışması sayesinde.
Şempanze Koruma Durumu ve Bugünkü Yaşam
Şempanze bugün IUCN tarafından doğal ortamında tehlike altında olan bir hayvan olarak listeleniyor ve bu nedenle durumu değiştirmek için hiçbir şey yapılmazsa yakın gelecekte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Son 30 yılda nüfusun hızla düştüğü düşünülen Afrika'da 100.000 kadar insanın kalabileceği tahmin ediliyor. Ormansızlaşma seviyesi artmaya devam ederken, şempanzeler bir zamanlar geniş doğal aralıklarının daha küçük ve daha izole bölgelerine itiliyor ve bu da Afrika'nın birçok bölgesinde daha fazla nüfus düşüşüne neden oluyor.
Krallık: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Sipariş: Primatlar
Ailesi: Hominidler
Cins: Pan
Bilimsel Adı: Pan troglodytes
Ortak İsim: Şempanze
Diğer İsimler: Ortak Şempanze
Grup: Memeli
Tür Sayısı: 2
Yer: Batı ve Orta Afrika
Habitat: Tropikal orman ve odunsu savana
Renk: Siyah, Kahverengi
Cilt Türü: Saç
Boyut (H): 1m - 1,7m (3,25ft - 5,5ft)
Ağırlık: 26kg - 70kg (57lbs - 154lbs)
Maksimum Hız: 40 km / s (25mph)
Diyet: Omnivore
Av: Meyve, Tohum, Böcek
Yırtıcılar: Leoparlar, Yılanlar, İnsanlar
Yaşam tarzı: sadece gündüz
Grup Davranışı: Grup
Ömrü: 50-60 yıl
Cinsel Olgunluk Yaşı: 13-16 yaş
Gebelik Süresi: 8 ay
Ortalama Çöp Büyüklüğü: 1
Genç Adı: Bebek
Sütten Kesim Yaşı: 5-6 yıl
Koruma Durumu: Tehlikede
Tahmini Nüfus Büyüklüğü: 100.000 - 200.000
En Büyük Tehdit: Habitat kaybı
En Ayırt Edici Özellik: Becerikli eller ve ayaklar ve karmaşık iletişim
Eğlenceli Gerçek: Diş gibi köpekler dahil 32 diş var!