Dağ Keçisi (Chamois) Özellikleri |
Güderi, koyun keçisi ve hatta antilop içeren Bovidae hayvan ailesinin bir üyesidir. Ortalama büyüklükte yetişkin güderi yaklaşık 75 cm yüksekliğinde ve yaklaşık 50 kg ağırlığındadır. Güderi, özellikle ortalama çiftlik avlusu keçisine kıyasla nispeten tıknaz görünümlü bir hayvandır.
Güderi, hem erkek güderi hem de dişi güderi üzerinde geriye doğru eğilen kısa boynuzlara sahiptir. Güderi kürkü, alpin kışlarında sıcak tutmak için kalındır ve yaz aylarında koyu kahverengi bir renkten kışın gri bir renge dönüşür. Güderi ayrıca gözlerin altında siyah lekeler bulunan beyaz renkli bir yüze sahiptir. Güderi, boynundan kıç tarafına kadar uzanan siyah bir şeride sahiptir.
Erkek güderi genellikle çok yalnız bir hayvandır, çünkü erkek güderi yılın çoğunu yalnız otlatma ve çiftleşme mevsimi boyunca dişi güderi ile buluşur. Ancak dişi güderi, diğer dişiler ve yavrularıyla birlikte sürüler halinde yaşar. Sayılarda bu güvenlik yaklaşımı dişi güderi ve yavruların birbirlerini korumasına yardımcı olur.
Koyun ve keçi gibi aynı grubun diğer hayvanlarında olduğu gibi, güderi, tamamen bitki bazlı bir diyetle beslenen otçul bir hayvandır. Güderi zamanını dağ çayırları üzerinde otlatma ve çalılar ve çalılardan yaprakları munching için harcıyor.
Doğal Avrupa yaşam alanında, güderi, kurtlar, tilkiler ve yaban kedileri de dahil olmak üzere bir dizi yırtıcıya sahiptir. Yıllar boyunca, insan etleri için avlanırken güderin en büyük yırtıcılarından biri olmuştur. İnsan yerleşimcileri Avrupa dağlarına taşınmadan önce, güderi de ayılar ve leoparlar gibi çok daha büyük yırtıcı hayvanlara sahip olacaktı, ancak her ikisi de bugün Avrupa'da (neredeyse olmasa da) yok olmuştu. Yeni Zelanda'da tanıtılan ortamında güdülerin doğal yırtıcıları yoktur.
Güderin çiftleşme mevsimi kış sonları ile ilkbaharın başlarında görülür. 5-6 aylık bir gebelik döneminden sonra dişi güderi, güderi buzağı olarak bilinen tek bir güderi bebeği doğuracaktır. Güderi ikizleri doğurduğu bilinmesine rağmen, çok nadirdir. Anne güderi, otlayabilene kadar sütü besleyerek baldırını emzirir. Güderi buzağı 6 aylıkken daha bağımsızdır, ancak güderi buzağı en az bir yaşına gelene kadar annesiyle birlikte kalma eğilimindedir. Genel olarak, güderi 18 ila 22 yıl arasında yaşar.
Güderi, nesli tükenmekte olan bir hayvan, hatta yok olma tehlikesi altında olan bir hayvan olarak kabul edilmemesine rağmen. Avrupa yasaları, yerli dağlık hayvan türlerini korumaya çalışmak için güderi avlanmasını yasaklamaktadır.
Krallık: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Sipariş: Artiodactyla
Ailesi: Bovidae
Cins: Rupicapra
Bilimsel Adı: Rupicapra Rupicapra
Tür: Mammal
Diyet: Otobur
Boyut (H): 75cm - 80cm (30in - 31in)
Ağırlık: 50kg - 55kg (110lbs - 121lbs)
En Yüksek Hız: 17km / s (10mph)
Ömrü: 18-22 yıl
Yaşam tarzı: Sürü
Koruma Durumu: En Az Endişe
Renk: Kahverengi, Gri, Siyah, Ten Rengi, Beyaz
Cilt Tipi: Kürk
En sevdiğim yemek: Grass
Habitat: Dağlık ve kayalık arazi
Ortalama Çöp Büyüklüğü: 1
Ana Av: Çim, Yaprak, Çalılar
Yırtıcı Hayvan: İnsan, Kurt, Yaban Kedileri
Ayırt Edici Özellikler: Siyah beyaz yüz işaretleri ve geriye doğru kıvrımlı kornalar