Bukalemun (Chameleon) Özellikleri

Bukalemun (Chameleon) Özellikleri
Bukalemun (Chameleon) Özellikleri

Pembe, kırmızı, yeşil, sarı, turkuaz ve diğer renklere renk değiştirebilir!


Bukalemun, bilimsel adı Chamaeleonidae, bir kertenkele türüdür. Madagaskar, İspanya, Afrika, Asya ve Portekiz'e yayılmış 160'tan fazla bukalemun türü vardır. Büyük gözleri, kıvrılmış kuyruğu vardır ve bazı türler, yırtıcılardan bir savunma mekanizması olarak çevresi ile uyum sağlamak için ciltlerinin rengini değiştirebilir. Bukalemunlar ciltlerini pembe, mavi, kırmızı, turuncu, yeşil, siyah, kahverengi, açık mavi, sarı ve turkuaz olarak değiştirebilir
Bukalemun'un Habitatı

Bukalemunlar orman ve çöl boyunca, Afrika, Asya ve Güney Avrupa'nın bazı bölgelerinde bulunur ve bukalemunlar da Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerine tanıtılmıştır. Bukalemunların çoğu ağaçlarda veya çalılarda yaşar. Yaprak yığınları altında yerde sadece birkaç tür yaşamaktadır.


Bukalemunlar Neye benziyor?


Bukalemunların dört ayağının her birinde beş ayak parmağı vardır. Bu ayak parmakları, en yüksek dallarda oturabilmeleri için ağaçlara tırmanmalarına yardımcı olur. Bir bukalemunun beş parmağı bir insanın baş parmağı ve parmakları gibi çalışır. Bukalemunlar ayrıca düşmeden tırmanmalarına yardımcı olan bir ağaç dalının etrafına sarılabilen bir kuyruğa sahiptir. Bu sürüngen pullu derisinin rengini değiştirme yeteneğine sahiptir. Bazı bukalemunlar parlak kırmızı ve sarı görüntülerken, diğerleri yeşil, siyah, kahverengi veya gri olabilir. Bukalemunların rengi duygularıyla değişebilir. Bir rengi kızgın olduğunda diğeri korkarken dönebilir. Bukalemunların renk yelpazesi büyük ölçüde türüne bağlıdır. Bu sürüngen, yiyeceklerini yakalamak için kullanılan yapışkan bir yüzeye sahip uzun bir dile sahiptir. Ayrıca, ayrı yönlerde hareket edebilen gözleri vardır. Bu bir bukalemun etrafını görmesini sağlar.



Bukalemun Ne Yiyor?


Bukalemun genellikle omnivordur bir hayvandır, ancak bazı bukalemun türlerinin daha etçil bir diyete sahip olduğu bilinmektedir ve diğer bukalemun türleri vejetaryen olmayı tercih etmektedir. Bir bukalemun genellikle meyveler, yapraklar, meyveler, böcekler, solucanlar, salyangozlar da dahil olmak üzere her şeyi yiyecektir ve daha büyük bukalemun türlerinin bazıları da küçük sürüngenleri avlayacaktır. Böcek yiyen bir bukalemun, çekirgeleri, çekirgeleri, salyangozları ve kriketlerini almak için uzun, yapışkan dilini kullanır. Birçok bukalemun çok yavaş hareket ettiğinden, uzun dilleri onları kovalamaya gerek kalmadan yiyecek bir şeyler alabilir. Böcek bir bukalemun ağzına girdiğinde, sürüngen güçlü çeneleri tarafından ezilir. Daha büyük bukalemun çeşitlerinin küçük kuşları yediği bilinmektedir.

Bukalemun Çok Su İçiyor mu?


Bir bukalemun çok fazla su içmez, ancak buna sürekli erişim gerekir. Ormanda yaşayan bir bukalemun bir yağmur fırtınasından sonra ağaçların yapraklarından su damlar. Bukalemunların çoğu, orman katında bir havuz aramak yerine damlayan su arar.


Bukalemunlar Ne Kadar Büyük?


Bukalemun büyüklüğü türüne bağlıdır. Bir Madagaskar dev bukalemun yaklaşık 27 inç ölçerken, Yaprak bukalemun sadece yarım inç uzunluğundadır. Bu bukalemunların her ikisi de Madagaskar'da yaşıyor. Bazı bukalemun türleri bir kilodan daha az ağırlığa sahipken, diğerleri iki ila dört kilo ağırlığında olabilir. Papazın bukalemunu yaklaşık bir ev kedisi büyüklüğündedir!


Bukalemunlar Ne Kadar Sürer?


Vahşi doğada, bukalemunlar yaklaşık dört ila sekiz yıl yaşayabilir. Bir hayvanat bahçesinde bakılan bukalemunlar on yıla kadar yaşayabilir.


Bukalemunların Yırtıcıları


Bukalemunları yiyen birçok hayvan var. Aslında, bir bukalemun ne kadar küçükse, daha büyük bir hayvan tarafından yenilmesi daha olasıdır. Bukalemunların yırtıcılarının bazıları yılanları, kuşları ve bazen maymunları içerir. Bukalemunlar çevreleriyle karışabilse de, besin zincirinin dibine yakındırlar. Bu, besin zincirinde, onları yiyebilecek çok sayıda hayvan olduğu anlamına gelir.


Bukalemunların Yırtıcılara Karşı Savunması


Bir bukalemunun çevresine uyacak şekilde renk değiştirme yeteneği, bir yırtıcı yakında olduğunda kendini korumanın yoludur. Bir bukalemun dalda ise, cildi dalın rengine çok yakın bir renk döndürebilir. Birçok yırtıcı, bukalemunun ağaç dalında sessizce oturduğunu görmeden geçebilir.


Bukalemunlar Ses Çıkarıyor mu?


Bukalemunlar ses çıkarıyor. Birçok tür, öfkeli veya çevrelerindeki bir şey tarafından tehdit altında hissedilirse tıslama sesi çıkarır.

Bukalemun Beden Dili


Bukalemunlar vücut dillerini kullanarak birbirleriyle iletişim kurarlar. Örneğin, bölgesini davetsiz misafirlerden korumaya çalışan bir bukalemun yanlara dönecektir. Bu, bukalemun daha büyük ve daha tehdit edici görünmesini sağlar. Tehdit altında hisseden bir bukalemun, başka bir bukalemunu korkutmak için ağzını açabilir.

 

Bukalemun Üreme


Bukalemun türlerinin çoğu yumurta bırakırken, birkaçı canlı bebeklere sahiptir. Dişi bir bukalemun yere bir delik açar ve yumurtalarını sıcak tutmak için içine bırakır. Genellikle, bir bukalemun yaklaşık 20 yumurta bırakır, ancak bukalemun türüne bağlı olarak daha fazla veya daha az olabilir. Yumurtaların yumurtadan çıkması dört aydan bir yıla kadar sürebilir. Jackson'ın bukalemunu canlı bebekleri olan bir türe bir örnektir. Bir Jackson bukalemun yaklaşık 6 ay hamile kaldıktan sonra 8 ila 30 canlı bebeğe sahip olabilir.

 

Bukalemun Koruma Durumu


Nesli tükenmekte olan bazı bukalemun türleri vardır. Birkaç örnek olarak kaplan bukalemun ve Elandsberg cüce bukalemun verilebilir. Bukalemunlar, yaşam alanlarının kaybı veya kirliliği gibi birçok nedenden dolayı tehlikeye girebilir.

 

Bukalemunlar Gruplar halinde mi yaşıyor?


Bukalemunlar gruplar halinde yaşamaz. Ağaçlarda ve çalılarda yalnız oturmayı tercih ediyorlar. Bukalemunlar çiftleşmek için bir araya gelirler, ancak aksi halde yalnız hayvanlar olarak bilinirler.

 

Bukalemunlar İyi Evcil Hayvanlar Yapar mı?


Pek çok bukalemun türü evcil hayvan dükkanlarında satılsa da, en iyi evcil hayvanları yapmazlar. Bu sürüngenler sağlıklı bir yaşam sürmek için belirli bir ortam gerektirir. Bir akvaryumda böyle bir ortam yaratmak zor. Ayrıca, sağlıklı kalmak için özel bir diyete ihtiyaçları vardır.

Bukalemunlar Hakkında Eğlenceli Gerçekler


 

İsmin Arkasındaki Anlam


Bukalemun kelimesi, yeryüzünde Yunanca olan chamai ve aslan anlamına gelen leon kelimelerinden gelir. Yani bukalemun kelimesi dünya aslanı anlamına gelir.
Bir Bukalemun Görüşü

Bukalemunların mükemmel görme yeteneği vardır. Önlerinde 32 feet kadar görebilirler. Bu, kriket, salyangoz ve diğer av türlerini tespit etmeyi daha da kolaylaştırır. Ayrıca vücutlarında 360 derecelik tam bir vizyona sahiptirler! Bu özel adaptasyon, bukalemunların av ve avcıları daha etkili bir şekilde avlamalarını sağlar.

Bir Bukalemun'un İşitmesi


Bir bukalemun mükemmel görme yeteneğine sahip olsa da, çok iyi duyamıyor. Yılanlar gibi, belirli frekanslarda ses duyabilirler, ancak böcekleri yakalamak için görüşlerine bağlıdırlar.

 

Bukalemunlar Derilerini Kaplıyor mu?


Bukalemunlar derilerini yılan ve diğer sürüngenler gibi dökerler. Ancak, bir yılan derisini uzun bir parçaya dökerken, bukalemun derisini küçük bölümlere döker. Bir bukalemun, türüne bağlı olarak, cildini ayda bir kez veya birkaç ayda bir dökebilir. Cildini doğal olarak dökmenin yanı sıra, bukalemun stresli veya hasta olduğu için dökülebilir.

Krallık: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Reptilia
Sipariş: Squamata
Ailesi: Chamaeleonidae
Bilimsel Adı: Chamaeleonidae
Tür: Sürüngen
Diyet: Omnivore
Boyut (L): 2.8cm - 68.5cm (1.1in - 27in)
Ağırlık: 0,01 kg - 2 kg (0,02 lbs - 4,4 lbs)
En Yüksek Hız: 35km / s (21mph)
Ömrü: 4-8 yıl
Yaşam tarzı: Solitary
Koruma Durumu: Tehdit
Renk: Yeşil, Kahverengi, Siyah, Sarı, Kırmızı, Tan
Cilt Tipi: Terazi
En sevdiğim yemek: Insects
Habitat: Tropikal ormanlar ve çöl
Ortalama Debriyaj Boyutu: 20
Ana Av: Böcekler, Salyangozlar, Yapraklar
Yırtıcılar: Yılanlar, Kuşlar, Memeliler
Ayırt Edici Özellikler: Olağanüstü görme ve ten rengini değiştirme yeteneği
© Canlılar Alemi | Powered by Blogger