Çita (Cheetah) Özellikleri

Çita (Cheetah) Özellikleri
Çita (Cheetah) Özellikleri

Çitaların Sınıflandırılması ve Evrimi


Çita, bir zamanlar Afrika ve Asya'da ve hatta Avrupa'nın bazı bölgelerinde bulunan büyük ve güçlü bir kedi. Ancak bugün, öncelikle büyüyen İnsan yerleşimleri ve kürkleri için avlanmaları nedeniyle, bir zamanlar geniş doğal aralığının sadece birkaç uzak bölgesinde bulunur. Renklendirmede sadece çok az değişiklik gösteren ve coğrafi konumlarına göre en kolay şekilde ayırt edilen beş farklı Çita alt türü olduğu yaygın olarak kabul edilir. Kükreyemedikleri için 'büyük kedi' ailesinin bir parçası olarak görülmemelerine rağmen, Çitalar Afrika'nın en güçlü yırtıcılarından biridir ve bir kovalamaca sırasında muazzam hızlarıyla ünlüdür. Kısa süreler boyunca 60 mil / saatten daha yüksek hızlara ulaşabilen Çita, dünyanın en hızlı kara memelisidir.

Çita Anatomisi ve Görünümü


Çita, kaba sarımsı kürkle kaplı ve küçük siyah lekelerle noktalı uzun ve ince bir vücuda sahiptir. Uzun kuyruğu hızlı bir şekilde dengeye ve yön değiştirmeye yardımcı olur ve Çita'nın vücudunun geri kalanından farklı olarak, kuyruk boyunca siyah bir uçla biten halkalar vardır. Çitaların, etraftaki otlakları potansiyel av için araştırırken onlara yardımcı olan yüksek ayarlı gözleri olan küçük kafaları vardır. Ayrıca, iç gözlerden, burun boyunca ve ağızlarının dışına doğru uzanan, parlak güneş tarafından kör edilmelerine karşı koruma sağladıkları düşünülen siyah "gözyaşı izlerine" sahiptirler. Çita'nın olağanüstü hızına, güçlü ve güçlü arka bacaklara sahip olmak ve Çita'nın sadece hızlı bir şekilde koşmasını değil aynı zamanda onları çok çevik hale getirmesini sağlayan inanılmaz derecede esnek ve kaslı bir omurga da dahil olmak üzere bir dizi şey neden olur. Ayrıca, çitaya yüksek hızda daha iyi kavrama sağlayan geri çekilemeyen pençeleri vardır.

Çita Dağıtım ve Habitat


Çita bir zamanlar çeşitli kıtalara uzanan geniş bir tarihsel aralığa sahipti, ancak bugünkü dağılımları İran'da bulunan az sayıda ve Sahra altı Afrika'da bulunan çoğunluk ile çok daha dağınık. Çitalar hala doğu ve güney Afrika'nın birkaç farklı bölgesinde bulunmasına rağmen, en yüksek vahşi Çita nüfusu şimdi güneybatı Afrika'daki Namibya'da bulunmaktadır. Çitalar en yaygın olarak geniş, açık otlaklarda av avı olarak bulunurlar, ancak aynı zamanda çöller, yoğun bitki örtüsü ve dağlık arazi de dahil olmak üzere çeşitli habitatlarda bulunurlar, bu da her ikisi de yeterli yiyecek ve su kaynağı olması koşuluyla sağlanır. Çitalar, nüfus sayılarının esas olarak kendi doğal yaşam alanlarına zarar veren büyüyen İnsan yerleşimlerinden etkilendiği Afrika'nın en savunmasız kedigilleridir. 

Çita Davranışı ve Yaşam Tarzı


Çita, Afrika'nın kedigiller arasında benzersizdir, çünkü gündüzleri en aktif oldukları için, serin gece boyunca avlanan Lions ve Hyenas gibi diğer büyük yırtıcı hayvanlardan gelen rekabeti önler. Aynı zamanda, genellikle kardeşleriyle birlikte küçük gruplarda dolaşan erkeklerin daha sosyal olan Cat türlerinden biridir ve garip bir şekilde, yavrularına bakmak için harcayacakları kadar 18 ay dışında daha yalnız hayvanlar olan dişilerdir. . Çitalar, büyük ev aralıklarında devriye gezen ve genellikle diğer Çitaların ve gerçekten de Aslanların üst üste binen şiddetli toprak hayvanlarıdır ve dişiler erkeklerden çok daha geniş bir aralıkta dolaşmaya eğilimlidir. Genellikle utangaç ve çok gizli hayvanlardır, böylece sıcak gündüz saatlerinde avı bu kadar kolay fark edilmeden avlayabilirler.

Çita Üreme ve Yaşam Çevrimleri


Yaklaşık 3 ay süren bir gebelik döneminden sonra dişi Çita, Afrika vahşi doğasında kör ve inanılmaz derecede savunmasız doğan iki ila beş yavru doğurur. Yavrular, et yemeye başladıkları ilk birkaç ay boyunca annelerinden emzirir ve onu izlemekten nasıl avlanacağını öğrenebildikleri için av gezilerine eşlik etmeye başlarlar. Çita yavruları avlanma tekniklerinin çoğunu kardeşleriyle oynayarak öğrenir ve başarılı bir şekilde avlanıp 18 ay ile 2 yaş arasında kendi topraklarını bulmak için ayrılana kadar anneleriyle kalırlar. Ne yazık ki, Çita sayılarındaki bu tür ciddi düşüşlerin temel nedenlerinden biri, Çita yavrularının% 75'inin 3 aydan daha yaşlı olmak için yaşamamasıdır, çünkü anneleri onları beslemek için yiyecek bulmak için her gün terk etmek zorundadır, savunmasız yavruları avcıların karşısında çaresiz bırakıyor.

Çita Diyeti ve Avı


Çita'nın olağanüstü bir görme yeteneği vardır ve bu yüzden önce avını takip ederek (10 ila 30 metre uzaklıkta) ve sonra doğru zaman geldiğinde kovalayarak görüş kullanarak avlanır. Çitalar genellikle avlarını geniş açık alanlarda öldürürler, ancak diğer hayvanlar tarafından atılmasını önlemek için gizleme yerine sürükleme eğilimindedirler. Çita kovalamacadan sonra son derece sıcak olmaları ve ziyafet çekmeden önce soğuması için zamana ihtiyaçları olduğu için avını hemen yiyemediği için bunu yapmak zorundadır. Çitalar etobur hayvanlardır, yani hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları beslenmeyi elde etmek için sadece diğer hayvanları avlar ve öldürürler. Esas olarak Gazelle dahil olmak üzere büyük otçulları ve Wildebeest gibi bir dizi antilop türünü, Zebralar ve Hares gibi daha küçük memelileri avlarlar. Çita'nın tam diyeti, konumuna bağlı olma eğilimindedir.

Çita Yırtıcıları ve Tehditler


Yetişkin Çita, ortamında baskın bir avcıdır ve bu nedenle diğer büyük avcıların avı (rekabet olarak) olarak görülmez. Ancak Çita yavruları, özellikle anneleri avcılık dışındayken inanılmaz derecede savunmasızdır ve Aslanlar ve Sırtlanlar da dahil olmak üzere bir dizi hayvanın yanı sıra Kartallar ve Akbabalar gibi büyük kuş türleri tarafından avlanırlar. Çitalar için en büyük tehdit, doğal ortamının sadece geniş alanlarını kendileri için almakla kalmayıp, aynı zamanda geniş toprak bölgelerini Milli Parklara dönüştüren insanlardır. Her ne kadar bu alanlar hem Aslan hem de Sırtlan popülasyonlarında artış gösteriyor gibi görünse de, diğer büyük yırtıcı hayvanların sayısının artmasıyla gıda için daha fazla rekabet olduğu için Çita sayıları çok daha düşüktür.

Çita İlginç Gerçekler ve Özellikler


Farklı alt türler arasındaki en belirgin farklılıklardan biri, kürk renklerinin çevrelerindeki ortama bağlı olarak biraz değişmesidir. Daha kurak çöl bölgelerinde bulunan çitalar, Güney Afrika otlaklarında dolaşan ve daha koyu, biraz daha büyük ve daha büyük lekelere sahip olan Kral Çitalardan daha hafif ve daha küçük lekelere sahip olma eğilimindedir. Çitalar kükreme yapmasa da, bir kilometreden uzun bir süre boyunca duyulabilen yüksek perdeli bir görüşme dahil olmak üzere çeşitli farklı sesler çıkarıyorlar. Çita, dünyadaki kedigillerin en ayırt edici özelliklerinden biridir ve Leopard ile oldukça yaygın bir şekilde karıştırılsa da, adının 'benekli' anlamına gelen Hindu 'chita' kelimesinden geldiği düşünülmektedir.

Çita'nın İnsanlarla İlişkisi


Şiddetli görünümlerine rağmen, çitalar, köylüler için yiyecek avlamaya yardımcı olmak için kullanıldığından, binlerce yıldır yerel halk tarafından evcilleştirildi. Ayrıca uzun süre esaret altında tutuldular, ancak özellikle sağlıklı bireyler üretmedikleri için, vahşi Çitalar düzenli olarak kan hattını düzeltmek için yakalandı. Doğal çeşitlerinin çoğunda insanlar tarafından kupa olarak avlanan Çitalar, sayısız yerden tamamen kayboldu ve büyüyen İnsan yerleşimlerine ve tarım için toprağın temizlenmesine kadar habitat kaybıyla birlikte, Çita sayıları günümüzde hala birçok alanda hızla düşüyor.

Çita Koruma Durumu ve Günümüzde Yaşam


Bugün Çita, IUCN tarafından yakın gelecekte doğal ortamında yok olmasından dolayı savunmasız bir tür olarak listelenmiştir. Habitat kaybı ve çok sayıda rakip yırtıcıya ev sahipliği yapan doğal parkların artması, dünyadaki Çita nüfusunda ciddi düşüşlere neden oldu. Artık dünyada vahşi hayvanlarda ve hayvan enstitülerinde artan sayıda sayı ile birlikte, vahşi doğada 7.000 ila 10.000 kişi kaldığı tahmin edilmektedir.



Krallık: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Sipariş: Carnivora
Ailesi: Kedigiller
Cins: acinonyx
Bilimsel Adı: Acinonyx jubatus
Ortak İsim: Çita
Grup: Memeli
Tür Sayısı: 5
Yer: Asya ve Afrika
Habitat: Açık otlak
Renk: Sarı, tan, kahverengi, siyah
Cilt Tipi: Kürk
Boyut (H): 115cm - 136cm (45in - 53in)
Ağırlık: 40kg - 65kg (88lbs - 140lbs)
En Yüksek Hız: 112 km / s (70mph)
Diyet: Etobur
Av: Ceylan, Manda, Tavşan
Yırtıcı Hayvan: İnsan, Aslan, Kartal
Yaşam tarzı: sadece gündüz
Grup Davranışı: Soliter / Çiftler
Ömrü: 10-12 yıl
Cinsel Olgunluk Yaşı: 20-24 ay
Gebelik Süresi: 90 gün
Ortalama Çöp Büyüklüğü: 3
Genç Adı: Cub
Sütten Kesim Yaşı: 3 ay
Koruma Durumu: Hassas
Tahmini Nüfus Büyüklüğü: 8.500
En Büyük Tehdit: Habitat kaybı
En Belirgin Özellik: Küçük siyah noktalarla kaplı sarımsı kürk
Gerçek: Dünyanın en hızlı kara memelisi!
© Canlılar Alemi | Powered by Blogger