Kelebek Özellikleri |
Kelebekler görünüşte ve güvelere benzerdir, birçok kelebek türü genellikle güve ve kelebekler ile güveler olarak karıştırılır. Genel olarak, kelebek türleri güve türlerinden daha parlak renklenme eğilimindedir, ancak istisnalar vardır.
Kelebeğin en saygın özelliği, kelebeğin yaşam döngüsü boyunca inanılmaz bir dönüşüm süreci olduğudur. Kelebek, ipeksi bir iplikte kendini pişiren bir tırtıl olarak hayata başlar. Tırtıl, renkli kanatlarla, bakla döneminden ortaya çıkar.
Güney yarımkürenin tropikal yağmur ormanlarındaki kelebekler inanılmaz boyutlara ulaşabilir, bu kelebeklerin kanatları doğal dünyanın en parlak renklerinden bazılarını gösterir.
Özellikle insanlarla çok az teması olan yoğun orman bölgelerinde sürekli olarak keşfedildiği için dünyada 15.000 ila 20.000 arasında farklı kelebek türünün olduğu tahmin edilmektedir. Farklı kelebek türleri, kelebeğin kanatlarında görüntülenen parlak desenlerdeki farklılıkların yanı sıra boyut ve renk bakımından farklılık gösterir.
Kelebekler otçul hayvanlardır, çünkü kelebeklerin sadece yüksek şeker içeriğine sahip bitki maddelerini yediği bilinmektedir. Kelebekler, saman gibi davranan uzun dillerinden nektarı içen çiçekler arasında uçarlar. Bunu yaparken kelebek, bitkiler arasında poleni aktarır, yani kelebeğin dünyadaki bitkilerin tozlaşmasında hayati bir rol oynar.
Küçük boyutları ve renkli kanatları nedeniyle, kelebekler dünya çapında bir dizi hayvan tarafından avlanır. Kelebeğin ana avcıları arasında kurbağalar ve yeni başlayanlar gibi amfibiler, kertenkeleler gibi küçük sürüngenler ve yarasalar da dahil olmak üzere memeliler bulunur.
Kelebekler, erkek kelebeği spermini dişi kelebeğin kesesine sokarak çoğalır. Dişi kelebek yumurtalarını bırakmaya hazır olduğunda, dişi bir yumurtayı serbest bıraktığında olduğu gibi bir tür kendini dölleme işlemi yapar, erkek kelebeğin spermini içeren keseyi geçer ve döllenir.
Dişi kelebekler bir seferde yaklaşık 100 yumurta bırakır, bazı kelebek türleri yumurtalarını bir kümede (hepsi bir kerede) bırakır ve diğer kelebek türleri yumurtalarını çok sayıda farklı bitkiye bırakırlar. Yumurta kısa süre sonra bir tırtıl ve sonra bir kelebeğe dönüşen larva olarak yumurtadan çıkar.
Kelebekler, nazik doğaları ve parlak renkleri nedeniyle merak uyandırdı ve doğa harikasından biriydi. Kelebekler dünya çapında ve birçok farklı kültürde sanat ve edebiyatta yaygın olarak kullanılmaktadır.
Krallık: Animalia
Şube: Arthropoda
Sınıf: Insecta
Sipariş: Lepidoptera
Ortak İsim: Kelebek
Bilimsel Adı: Papilionoidea
Yer: Dünya Çapında
Diyet: Otobur
Boyut: 0.6-30cm (0.2-12in)
Tür Sayısı: 12.000
Ortalama Ömür: 40 gün
Koruma Durumu: En Az Endişe
Renk: Sarı, Siyah, Turuncu, Kırmızı, Yeşil, Mavi, Beyaz
Cilt Türü: Saç
En sevdiğim yemek: Nectar
Habitat: Sessiz ormanlar ve meralar
Ortalama Çöp Büyüklüğü: 100
Ana Av: Nektar, Polen, Bal
Yırtıcılar: Yarasalar, Kurbağalar, Küçük memeliler ve sürüngenler
Özellikler: Uzun, kıvrılmış dil ve parlak renkli kanatlar