Butterfly Balık Özellikleri

Butterfly Balık Özellikleri
Butterfly Balık Özellikleri
Kelebek balıkları, tropikal ve subtropikal sularda, özellikle mercan resifleri çevresinde bulunan, genellikle küçük boyutlu bir deniz balığı türüdür. Kelebek balıkları, parlak renkli gövdesi ve ayrıntılı işaretleri ile bilinir.

Atlantik, Hint ve Pasifik okyanuslarına dağılmış 100'den fazla farklı kelebek balığı türü vardır, yani kelebek balığı (deniz) balıklarının tuzlu su türüdür.

Ortalama kelebek balıkları oldukça küçüktür ve genellikle yaklaşık 4 veya 5 inç uzunluğunda büyür. Bununla birlikte, bazı kelebek balıkları türlerinin 20 cm uzunluğunda ve bazı kelebek balıkları bireylerinin 30 cm uzunluğunda büyüdüğü bilinmektedir.

Kelebek balıkları bakımlı bir akvaryumda 10 yıla kadar yaşayabilir, ancak vahşi doğada sadece 7 yaşına ulaşabilir. Kelebek balıkları, düzenli ve yakın izleme gerektiren çok özel su koşullarına ihtiyaç duydukları için tutulması zor bir balıktır ve bu nedenle kelebek balıkları yalnızca vahşi doğada belirli su koşullarında bulunur.

Kelebek balıkları en çok benzer renkteki deniz melek balıklarıyla yakından ilişkilidir, ancak deniz melek balıkları genellikle kelebek balıklarından çok daha büyüktür. Kelebek balıkları, vücutlarındaki koyu lekeler, gözlerinin etrafındaki koyu bantlar ve kelebek balığının ağzının melek balığının ağzından daha sivri olmasıyla melek balıklarından ayırt edilebilir.

Kelebek balıkları günlük hayvanlardır, yani gündüz beslenirler ve gece mercanlarda dinlenirler. Çoğu kelebek balığı türü su, mercan ve deniz anemonlarındaki planktonla beslenir ve bazen küçük kabuklularda atıştırır. Öncelikle sudaki planktondan beslenen kelebek balıkları genellikle daha küçük kelebek balıkları türüdür ve büyük gruplar halinde görülebilir. Daha büyük kelebek balığı türleri oldukça yalnızdır veya eşleriyle birlikte kalırlar.

Kelebek balıkları, keskin nişancı, yılan balığı ve köpek balığı gibi balıklar da dahil olmak üzere bir dizi büyük yırtıcı tarafından avlanır. Kelebek balığının küçük olması nedeniyle, tehlikeden kaçmak ve yenmesini önlemek için mercandaki yarıklara sıkışabilir.

Kelebek balıkları, ömür boyu kaldıkları çiftleri oluştururlar. Kelebek balıkları yumurtalarını planktonun bir bölümünü oluşturan suya bırakırlar (bu nedenle birçok kelebek balık yumurtası kazara planktonda yaşayan hayvanlar tarafından yenir). Yumurtalar açıldığında, yavru kelebek balığı (yavru olarak bilinir), bu kadar savunmasız olduklarında onları korumak için vücutlarında zırhlı plakalar geliştirir. Kelebek balığı büyüdükçe, bu plakalar yaşlandıkça yok olur. Kelebek balıkların ortalama ömrü 8 ila 10 yıl arasındadır, ancak daha büyük kelebek balık türlerinin bazılarının çok daha yaşlı olduğu bilinmektedir.

Günümüzde kelebek balığı nesli tükenmekte olan bir hayvan olarak kabul edilmektedir, çünkü kelebek balığı popülasyonları su kirliliği ve habitat kaybı nedeniyle tehdit altındadır. Mercan resiflerinin imhası esas olarak teknelerden meydana gelir ve mercan habitatları olmadan kelebek balıkları, daha az yiyeceğe sahip oldukları ve avcılara daha fazla maruz kaldıklarından hayatta kalmayı zor bulurlar.

Krallık: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Actinopterygii
Sipariş: levreksiler
Ailesi: Chaetodontidae
Ortak İsim: Kelebek balığı
Bilimsel Adı: Chaetodontidae
Menşei: Atlantik, Hint, Pasifik Okyanusları
Diyet: Omnivore
Boyut (L): 7cm - 15cm (3in - 6in)
Su Tipi: Tuz
Optimum pH Seviyesi: 8.1 - 8.6
Ömrü: 6-12 yıl
Koruma Durumu: Tehlikede
Renk: Siyah, Beyaz, Sarı, Turuncu, Gümüş
Cilt Tipi: Terazi
En sevdiğim yemek: Plankton
Habitat: Tropikal mercan resifleri
Ortalama Debriyaj Boyutu: 200
Ana Av: Plankton, Mercan, Kabuklular
Yırtıcı Hayvan: Balık, Yılan Balığı, Köpek Balıkları
Ayırt Edici Özellikler: Uzun burun ve parlak renkler
© Canlılar Alemi | Powered by Blogger