Bornean Orangutan Özellikleri



Bornean Orangutan Özellikleri
Bornean Orangutan Özellikleri





Bornean Orangutan Hakkında Bilgiler

Bornean Orangutan

Borneo Orangutan Sınıflandırması ve Evrimi

Bornean orangutan - Borneo'nun nemli tropikal ormanda yaşayan büyük bir primat türü. Kırmızı Maymun olarak da bilinen Borneo orangutanı, dünyanın en büyük ikinci maymun türüdür (Gorilla'dan sonra) ve gezegendeki en büyük ağaç yaşayan hayvandır. Born orangutan Afrika'da yaşayan maymunlarla yakından ilişkili olmasına rağmen, davranışlarında büyük farklılıklar gösterirler, en büyük fark, diğer maymun türleri karmaşık sosyal hiyerarşileri benimseme eğiliminde olduğunda Born orangutanın büyük ölçüde tek başına olmasıdır. Yakın zamana kadar, sadece bir tür orangutanın olduğuna inanılıyordu, ancak son zamanlarda yapılan genetik çalışmalar aslında üç tür orangutanın olduğunu gösterdi: Borneo orangutan, Sumatran orangutan ve tapanuli orangutan, biraz daha küçük ve eğilimli kuzenlerinden daha sosyal olmak. Borneo orangutanının, görünüşte benzer olsa da, adanın işgal ettiği bölgelerde farklı olan üç farklı alt türü olduğuna inanılmaktadır. Bunlar Kuzeybatı Borneo Orangutan, Orta Borneo Orangutan ve Kuzeydoğu Borneo Orangutan.
Borneo Orangutan Anatomisi ve Görünüşü

Borneo orangutanı, lekeli kırmızı veya turuncu saçlarla kaplıdır, bazı yerlerde pürüzlü gri cildi Çoğunlukla odunsu memeliler oldukları için, Borneo orangutanının kubbede olduğunda ona yardımcı olan bir dizi cihaza sahiptir. elleri kadar etkili yakalayabilir ve iki metreden daha uzun bir sürede büyüyebilen ve aslında bacaklarından% 30 daha uzun olan eller. Borneo orangutanın yüzü çıplaktır ve gri veya siyah ten rengine sahiptir. Olgun erkeklerde ayrıca, deriden yağlı tortulardan oluşan etli yanak keseleri ve boğazdan boğazdan derin, rezonant bir ses çıkarabilen boğazlar vardır. Hem erkek hem de dişi Borneo orangutanları, daha sert tohumların ve ağaç kabuğunun öğütülmesine yardımcı olan soyulma kolları ve bacakları ve büyük yassı dişleri olan meyveleri açmak ve yemek için özel olarak tasarlanmıştır.
Borneo Orang-Utan Dağıtım ve Habitat

Borneo orangutan başlangıçta Borneo adasında, çoğunlukla ovalarda ve vadilerde yoğun birincil orman alanlarında yaşadığı yerdi. 1.500 metreye kadar olan rakımlarda bulunabilseler de, daha fazla bolluk ve yiyecek çeşitliliği nedeniyle daha yemyeşil yamaçları tercih ediyorlar. Her ne kadar Borneo orangutanları (ve gerçekten de Sumatran orangutanı) bir zamanlar Güneydoğu Asya'da yaygın olsa da, bugün bunlardan sonra adlandırılan iki ada ile sınırlıdırlar, ancak ormancılık ve orman yangınları nedeniyle doğal ortamlarında ciddi derecede savunmasızdırlar. ... bir zamanlar geniş yerel bölgelerinin çoğunu yok etti. Borney Orangutanların neredeyse tüm yaşamlarını ağaçların gölgesinde geçirmeleri nedeniyle, bu yoğun ve zengin ormana güvenerek hayatta kalıyorlar ve daha az doğal yaşam alanlarına sahip olarak, daha küçük ve daha izole bölgelere gitmek zorunda kalıyorlar. insan faaliyetlerinin yükselen seviyelerinden uzak.


Bornean Orangutan Davranışı ve Yaşam Tarzı

Diğer büyük maymun türlerinin aksine, Borneo orangutan, anne ve bebek çiftleri ve yoğun ekili meyve ağaçlarının etrafındaki birçok kişi hariç olmak üzere büyük ölçüde yalnızdır. Borneo orangutanları, günlerinin çoğunu, bir yuva inşa etmeden önce bir gölgede oturup yemek yerken, geceleri uyudukları yapraklı dalları katlarlar. Borneo orangutanları sıcak ormanlarda yavaşça hareket ederler ve atlamak için çok ağır olduklarından, bir sonrakini kapacak kadar yakın olana kadar ağaçların sallanan dallarına güvenirler. Born orangutanlarının günde sadece yarım milden biraz daha fazla seyahat etmesine rağmen, erkekleri sitelerine giren herhangi bir dişi ile üreme hakkına sahip olan diğer insanlarla özgürce paylaşılan büyük ev bölgelerini işgal edebilirler. varlığı derin, ağaçlarda yankılanan yüksek sesli çağrılar.
Borneo Orangutan, üreme ve yaşam döngüleri

Born orangutanın yıl boyunca ürediği bilinmektedir, ancak bu yavaş gelişen ve olgunlaşan hayvanlar neredeyse 15 yaşına kadar üreyemezler. 9 aylık bir gebelik döneminden sonra, Borneo Orang-utan bir kadın, annesinin kürküne yapışan ve tamamen 10 yıla kadar ona bağımlı olan bir çocuk doğurur. Genç Doğan orangutanların yaklaşık üç yaşındayken sütten kesilmelerine rağmen, güvenlik için olduğu kadar onu nerede ve nerede bulacağını bulmak için annelerini izlemeye devam ediyorlar. Nihayetinde, en az sekiz yaşındayken kendi topraklarını oluşturmasına izin veren genç kadınlar, annelerine yakın kalma eğilimindeyken, genç erkekler nihayet kendi sitelerini bulamadan önce uzun süre ormanlarda dolaşabilirler. Borneo orangutanları, kural olarak, 35 yıla kadar vahşi doğada yaşarlar, ancak esaret altında neredeyse iki katına ulaşabilirler.
Borneo Orangutan Diyeti ve Kurbanı

Borneo orangutan teknik olarak omnivordur, yani çeşitli bitki ve hayvan maddelerini bulup yedikleri anlamına gelir. Buna rağmen, Born orangutanları meyveleri sever ve diyetlerinin yaklaşık% 60'ı mango, durian, incir ve lychee dahil olmak üzere çeşitli olgun ve olgunlaşmamış meyvelerden oluşur. Ancak tropik bölgelerde, farklı ağaçlar yılın farklı zamanlarında meyve verir, bu yüzden Born orangutanları meyve ağaçlarının nerede olduğunu ve meyvelerinin ne zaman olgunlaştığını hatırlamalıdır. Diyetlerini desteklemek için Born orangutanlar ayrıca genç sürgünler ve yapraklar, böcekler, yumurtalar ve kertenkeleler gibi küçük omurgalılar da dahil olmak üzere çeşitli bitki maddelerini beslerler. Her ne kadar yiyecek arzının bol ve bol olduğu bölgelerde, Doğan orangutanlarının beslenme için bir araya geldikleri biliniyor olsa da, bu kadar yalnız olmasının nedenlerinden biri, aynı bölgede bir grupta birlikte yaşarlarsa, o zaman yeterli yiyecek yürümek.


Borneo orangutan avcıları ve tehditleri

Tarihsel olarak, Born orangutanlarının kaplanlar, ayılar ve dumanlı leoparlar gibi büyük yırtıcılar tarafından kovalanacağı korkusuyla yere düşme olasılığı düşüktür, ancak kaplanın kaybolmasıyla, özellikle adanın çoğunda, erkeklerin yaklaşık% 5'ini harcadıkları bilinmektedir. katta orman zamanı. Bununla birlikte, 40.000 yıl önce, bir zamanlar muazzam doğal aralıklarının çoğunun tükenmesinden önce Bornei orangutanlarını avlayan modern insanlar şeklinde yeni bir tehdit ortaya çıktı. Bugün yasalarla korunuyorlar, ancak bebekler hala egzotik hayvanların satışı için yakalanıyor ve anneler sıklıkla öldürülüyor. Borneo orangutanlarının geri kalan nüfusu için en büyük tehdit, öncelikle palmiye yağı tarlalarına yol açmak için tarım ve tarım için araziyi kesmek veya temizlemek için ormansızlaşma şeklinde habitatın kaybıdır.
Bornean Orang-utan İlginç Gerçekler ve Özellikler

Erkek Born orangutanlarının bölgelerini işaretlemek için yaptıkları ses, gelişmekte olan boğaz kesimlerinden kaynaklanıyor ve o kadar yüksek ki, sadece kadınları değil, aynı zamanda samimi rakip erkekleri de çekmek için ormandan bir milden fazla yol kat edebiliyor. Borneo orangutanları primatlar arasında benzersizdir, çünkü eski yaşam biçimleri uzuvlarının diğer türlerden daha hareketli hale gelmesine ve böylece karmaşık dalların müzakere edilmesini kolaylaştırır. Bununla birlikte, diğer büyük maymun türleri gibi, Born orangutanları, günlük yaşamlarında onlara yardımcı olacak araçlar kullanarak gözlemlenmiştir. Görünüşe göre, bireyin yaşadığı yere bağlı olarak, beceriler annelerinden bebeklere termitler ve bal çıkarmak için kullanılan çubuklar kullanılarak aktarılır ve hatta büyük yapraklar orangutan Bornei'yi kuru tutmak için bir şemsiye olarak kullanılır.
Borneo orangutan insanlarla ilişkileri

Güneydoğu Asya'ya geldikleri andan itibaren Modern İnsanlar, anadillerinde anadillerinde "orman adamı" veya "orman insanı" anlamına gelen bu yavaş ve görkemli memeliden büyülenmiştir. Borneo orangutanları hem görünüşte hem de davranışta bize çok benzemektedir, çünkü bu son derece zeki yaratıklar tropikal ağaç yaşamlarında çok iyi gelişmiştir. Bununla birlikte, Borneo orangutanlarının avlanması ve bir zamanlar geniş doğal yaşam alanlarında ormansızlaşma, özellikle geçen yüzyıl boyunca nüfuslarında keskin bir azalmaya yol açtı. Yetişkinler genellikle yiyecek ararken plantasyonlarda veya yakınında görülürlerse öldürülürler ve gençleri ciddi yasal korumalarına rağmen egzotik hayvanların satışında satışa çıkarılır.
Borneo orangutanın bugünkü koruma ve yaşam durumu

Bugün, Doğan Orangutan, IUCN'de doğal ortamında yok olma tehdidi altında olan ve bu nedenle yakın gelecekte ciddi bir yok olma riski taşıyan bir tür olarak listelenmiştir. Tarihi, benzersiz ve inanılmaz biyolojik çeşitlilik habitatlarının kaybı, son 100 yılda nüfuslarını% 92 oranında azalttı ve eğer işler böyle devam ederse, yakında vahşi yaşamdan sonsuza dek yok olacaklar. Ada çevresinde rehabilitasyon programları var ve hala nispeten başarılı görünüyorlar, ancak ormanın ormansızlaştırılması ve toprağın temizlenmesi için palmiye yağı plantasyonlarına yol açmak için ormansızlaşma (şimdi korunan alanlarda bile) ile, sadece nüfusun küçülmeye devam et.

 


--reklam --

© Canlılar Alemi | Powered by Blogger