Kara Ayı Özellikleri




Siyah Ayı Özellikleri
Siyah Ayı Özellikleri






Kara Ayı (Black Bear) Hakkında Bilgiler


Kara Ayı

Kara ayının sınıflandırılması ve evrimi

Kara ayısı (aynı zamanda Amerikan kara ayısı olarak da bilinir), Kuzey Amerika'daki çeşitli orman ortamlarında bulunan orta büyüklükteki bir ayı türüdür. Kara ayısı, yalnızca Kuzey Amerika kıtasındaki en yaygın ayı değil, aynı zamanda dünyadaki en çok sayıda ayı türüdür; burada kara ayısı bireylerinin sayısının, diğer tüm türlerin iki katı olduğuna inanılır. Kara ayısı, IUCN tarafından nesli tükenme tehlikesi altında olmayan sekiz ayı türünden ikisinden biridir, çok yönlülüğüne ek olarak kapsamlı koruma çalışmaları, kalan doğal menzillerinin çoğunda sağlıklı popülasyonlara yol açmıştır. iyi besin kaynağı). Bugün, Kuzey Amerika'da, yaşadıkları bölgeye bağlı olarak, esasen kürkün büyüklüğü ve rengine göre farklılık gösteren on altı tane kara ayısı alt türü keşfedilmiştir.
 

Kara ayının anatomisi ve görünümü

İsmine rağmen, siyah ayılar renkten siyahtan koyu kırmızıya veya kahverengiye kadar değişebilir ve hatta bazı bölgelerde hafif bronzlaşabilir. Güçlü bir şekilde katlanmış gövdelerini saran kısa ve kalın bir kürkleri, sivri bir ağzı, küçük gözleri ve kahverengi ayı akrabalarından daha büyük ve sivri kulakları vardır. Çok daha küçük olmasının yanı sıra, daha büyük kuzenlerinin karakteristik omuz kamburluğuna sahip olmayan siyah ayı da dahil olmak üzere iki tür arasında dikkate değer farklılıklar vardır. Ayrıca Siyah Ayı'yı Kahverengi Ayı'dan çok daha çevik bir tırmanıcı yapan daha kısa bacakları ve pençeleri vardır, böylece aynı yerde yaşadıkları bölgelerde, Siyah Ayılar pençelerini bir ağacın gövdesine kazıp çekerek tehlikeyi önleyebilirler. kendi başlarına. Tüm ayılar gibi, kara ayının da yiyeceğin tespitinde kullanılan ve nispeten küçük kulakları ve gözlerinden dolayı daha az gelişmiş işitme ve görme özelliğine sahip mükemmel bir koku alma duyusu vardır.
 

Kara ayının dağılımı ve habitatı

Bugün Kuzey Amerika'nın çoğu yerinde kara bir ayı hala yaygın olmasına rağmen, tarihi aralıkları bir zamanlar tüm yaşayan ormanlarda bulunabilecekleri tüm kıtayı kapsıyordu. Bugün Kuzey Kanada'da, batıda ve kuzey Amerika'da, kuzey Meksika'da da bulunabilirler. Orman habitatının herhangi bir açıklaması varsa, bu inanılmaz şekilde adapte olan hayvanlar orada hayatta kalmak için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklardır ve aslında çok çeşitli bölgelerde bulunurlar. Kara ayılar Meksika'nın sıcak ve kuru, çalı ormanlarında yaşadığı ve ABD'nin güneydoğusundaki yaprak döken ormanlarda, Kanada ve Alaska'nın iğne yapraklı ormanlarına ve daha kuzeyde ağaçları olmayan çorak tundraya kadar eşleşmiş bataklıklarda yaşadığı bilinmektedir. Bazı bölgelerdeki yerel nüfusun doğal ortamlarının kaybolmasından muzdarip olmasına rağmen, Kara Ayı'nın istikrarı çoğu bölgedeki nüfusun gerçekten arttığı anlamına gelir.
 

Kara ayının davranış ve yaşam tarzı

Siyah ayı, bir rakam yeterli bir besin kaynağının etrafında toplandığında bazen diğer insanların varlığını tolere edebilen yalnız ve gece avcısıdır. Kara ayılar, uyanık yaşamlarının çoğunu çevredeki ormanda yiyecek aramak için harcıyor ve gelecek kış için yeterli miktarda yağ almaları için günlük olarak çok miktarda bitki maddesi tüketmesi gerekiyor. Düşman kış koşulları geldiğinde, kara ayılar, içi boş bir ağacın altında veya bir sonraki soğuk aylar için kış uykusuna çektikleri bir çukurda inine çekilir. Bu gerçek kış uykusu olmamasına rağmen, vücut sıcaklıkları en aza düştüğü için, uzun uykularını kırmak için uyanıp hafif bir aperatif bulabilecekleri anlamına gelir. Güneydeki daha sıcak bölgelerde, kara ayılar hiç kış için endişelenmeyebilir (hamile kadınlar hariç), ancak aralıklarının en kuzey kesimlerinde sadece 8 ay sonra ortaya çıkabilirler.
 

Kara ayının üreme ve yaşam döngüleri

Yaz aylarında, ayının siyah ve dişi erkek erkekleri kısa bir süre bir araya gelecekler, daha sonra tekrar yalnız olacaklar ve her ikisi de kışa hazırlanacak olan ziyafet çekmeye başlayacak. Yaklaşık 7 aylık bir gebelik süresinden sonra (buna yaklaşık 5 aylık bir gecikmeli implantasyon süresi dahil olsa da), Kara Ayı dişi kışın sonunda bir ila beş yavru doğurur. Tüysüz yavrular inanılmaz derecede savunmasızdır ve ilk günlerinde hayatta kalmalarına yardımcı olmak için annelerinin vücudunun ısısı tarafından inden yaratılan ısıya güvenmektedir. Kara ayı yavruları, neredeyse iki yaşına gelinceye kadar anneleriyle birlikte kalırlar ve hayatta kalmak için gerekli becerileri bağımsız olarak öğreneceklerdir ve hatta ilk kış aylarında kışı yaşarlar.


İnsanlarla Siyah Ayı İlişkisi

Kara Ayılar bir zamanlar Kuzey Amerika kıtasındaki ormanlık alanların her birinde dolaştı, ancak bugün hala yaygın olmasına rağmen, insanların avları ve bazı alanlardaki doğal yaşam alanlarının kaybı, nüfus sayısında düşüşe neden oldu. Bununla birlikte, bu inanılmaz derecede çok yönlü ve uyarlanabilir hayvanlar başarılı bir şekilde hayatta kalmaya devam etmeyi başarmış ve sakinleşmiş doğaları insanlardan korkmamalarına neden olmuş, büyüyen yerleşim yerlerine yakın yaşama adapte olmuş ve yiyecek aramak için araba ve bina yapımlarına baskınlar yapmıştır. . Black Bears, Black Bears tarafından kamplarda baskın yapılan ve bazı yerlerde yiyeceklerin çadırlarda veya çevresinde bırakıldığında sorunlara neden olan birçok ulusal parkta da yaygındır. Her ne kadar Kara Ayılar'ın çekimi birçok eyalette yasal olsa da, o kadar iyi düzenlenmiş olduğu söyleniyor ki, doğal alanlarının çoğundaki nüfusun gerçekte arttığı görülüyor.


Kara Ayının Koruma Durumu ve Bugün Yaşam

Bugün, Kara Ayı, IUCN tarafından yakın gelecekte doğal ortamında neslinin tükenme tehlikesi altında olan bir hayvan olarak listelenmiştir. Birkaç uzak popülasyon hem avlanma hem de habitat kaybının artmasıyla tehdit edilmekle birlikte, Kara Ayılar Kuzey Amerika ormanlarının çoğunda yaygın ve yaygın kalmaktadır. Kara Ayıların düzenlemesi de iyi yönetilmektedir ve her yıl 40.000 ila 50.000 kişi öldürülmesine rağmen (bazı bölgelerdeki nüfusun% 20'sini tüketen), genel nüfus eğilimi artmaktadır.


Siyah Ayı Gerçekleri
Krallık: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Sipariş: Carnivora
Ailesi: Ursidae
Cins: Ursus
Bilimsel Adı: Ursus americanus
Ortak adı: siyah ayı
Diğer İsimler: American Black Bear
Grup: Memeli
Tür Sayısı: 16
Yer: Kuzey Amerika
Tabiat: Orman ve ormanlık
Renk: Siyah, Koyu Kahverengi, Tan
Cilt Tipi: Kürk
Ebat (H): 1.3m - 1.8m (4.25ft - 6ft)
Ağırlık: 100kg - 270kg (220lbs - 594lbs)
Azami Hız: 48kph (30mph)
Diyet: Omnivore
Av: Meyve, Kuruyemiş, Kemirgenler
Yırtıcı Hayvanlar: Grizzly Bear, Fox, Yırtıcı Kuşlar
Yaşam tarzı: Gece
Grup Davranışı: Yalnız
Ömrü: 15 - 30 yıl
Cinsel Vade Yaşı: 4-6 yaş
Gebelik Süresi: 220 gün
Ortalama çöp boyutu: 3
Young Adı: Yavru
Sütten Bırakma Yaşı: 6 - 8 ay
Koruma Durumu: En Az Endişe
Tahmini Nüfus Büyüklüğü: 800.000
En Büyük Tehdit: Yerel avlanma ve habitat kaybı
En belirgin özellik: Kalın kürk ve uzun, sivri burun
Eğlenceli Bilgiler: Kısa pençeler onları iyi ağaç tırmanıcıları yapar!

 




© Canlılar Alemi | Powered by Blogger