Gergedan Özellikleri |
Gergedan (Black Rhinoceros) Hakkında Bilgiler
Gergedan
"20. yüzyılın başında bir milyonluk bir nüfusla, bugün kara gergedan Kritik Tehlikede"
Kara gergedan bir zamanlar Afrika'da geniş bir alanda dolaşıyordu, ancak ağır kaçak avcılık türleri yok olma eşiğine getirdi. Bugün, kara gergedan popülasyonunun geri döndüğünü görüyor ve türlerin son on yıllarda yok olduğu ülkelere ve ortamlara yavaş yavaş yeniden tanıtılıyor.
İnanılmaz Kara Gergedan Gerçekler!
Kritik tehlike altında olmasına rağmen, kara gergedan popülasyonları 1993'te sadece tahmini 2.475 kişiye düştüğünden beri geri döndü.
San Diego Hayvanat Bahçesi, kara gergedanın saatte 40 mil (64 km / saat) vurabileceğini ve bu da onu dünyanın en hızlı büyük hayvanlarından biri haline getirdiğini bildirdi!
Kara gergedan popülasyonları toparlanırken, Batı kara gergedan alt türleri 2011'de yok oldu
Kara Gergedan Bilimsel Adı
Kara gergedanın bilimsel adı Diceros bicornis'dir. Diceros Yunanca'dan türetilmiştir ve “iki boynuzlu” anlamına gelir. Bicornis bir kez daha “iki boynuzlu” anlamına gelir, ancak Latincedir. Kara gergedan, iki boynuzu olan üç beyaz gergedan türünden biridir (beyaz ve Sumatra gergedanlarına ek olarak).
Kara Gergedan Görünümü
Kara gergedan (kanca dudaklı gergedan olarak da bilinir) Afrika'ya özgü büyük bir gergedan türüdür. İsmine rağmen, kara gergedan aslında beyaz veya gri tenli çoğu siyah gergedan bireyle oldukça açık renktedir.
Kara gergedan 800 kg ile 1.400 kg arasındadır (1.800-3.100 lbs). Ortalama olarak, siyah gergedanlar, diğer Afrika gergedan türlerinin, beyaz gergedanın yarısından daha az ağırlığa sahiptir. Ağırlıkları Asya'daki Javan gergedanlarına benzer.
Siyah gergedanların en ayırt edici fiziksel özelliği, türlerin çalı ve çalılardan yemelerine yardımcı olmak için üçgen ve evrimleşen üst dudağıdır. Ayrıca, siyah gergedanların üst sırtlarında beyaz gergedanlardan çok daha küçük bir “kambur” vardır.
Kara gergedanların kulakları sesleri tespit etmek için nispeten geniş bir dönme aralığına ve mükemmel bir koku duyusuna sahiptir. Bununla birlikte, nispeten zayıf görme yeteneği ile, kara gergedan bir savunma mekanizması olarak ürkütüldüğünde sıklıkla şarj olur. Siyah gergedanlar ağaçlardan arabalara, geçen trenlere kadar değişen nesneleri şarj ediyorlardı.
Kara Gergedan Boynuzu
Siyah gergedan, vücut boyutuna göre inanılmaz uzunluklara ulaşabilen bir ön kornaya sahiptir. Çoğu siyah gergedan boynuzu 61 cm'yi 24 inç'i aşmazken, kaydedilen en uzun siyah gergedan boynuzu 140 cm'dir (55 inç)!
Kara gergedanın sırt boynuzu genellikle daha küçüktür. Tüm gergedanlar gibi, siyah gergedanın boynuzları da tırnaklarda ve saçlarda bulunan bir protein olan Keratin'den yapılır ve son derece güçlüdür. Savunmaya ek olarak, kara gergedan boynuzları korkutma sağlar ve hayvanın kökleri kazmasına ve hatta beslenme sırasında dalları kırmasına yardımcı olabilir.
Kara gergedan popülasyonlarının azalmasının temel nedeni, boynuzu için kaçak avcılıktır.
Kara Gergedan Davranışı
Beyaz gergedan ile karşılaştırıldığında, kara gergedan çok daha yalnız bir hayvandır. Siyah gergedanların sosyalliği, yaşam alanlarına göre değişir. Geniş açık savanlarda türler 100 kilometrekareye kadar tek bir siyah gergedanla daha fazla yayılabilir. Daha yoğun bitki örtüsünde, aralıkları kilometrekare başına bir gergedana düşebilir.
Kara Gergedan Parkı
Tarihsel olarak, kara gergedanlar Kenya, Tanzanya, Kamerun, Güney Afrika, Namibya, Zimbabve ve Angola gibi ülkelerde orta ve doğu Afrika'da geniş bir yelpazeye sahipti.
Siyah gergedanlar aralığı 20. yüzyılda önemli ölçüde azalmış olsa da, şimdi daha önce nesli tükenmiş olduğu ülkelere yeniden sokuluyor. Örneğin, 2017'de 18 siyah gergedan on yıl önce ülkeden kaybolduktan sonra Ruanda'ya yeniden sokuldu.
Kara gergedanların yaşadığı iklim alt türlere göre değişebilir. Güneybatı kara gergedan, kurak savanlara daha fazla adapte olmuştur. Odunsu bitkileri tercih eden bir tür olarak, siyah gergedan çalıları ve daha yapraklı bitkileri olan ortamları tercih eder. Prehensil üst dudağı çalılar ve daha yüksek büyüyen bitki örtüsünü kavramaya yardımcı olur.
Kara Gergedan Nüfusu - Kaç Siyah Gergedan kaldı?
Bugün, kara gergedan "Kritik Tehlikede" bir hayvandır. 20. yüzyılın büyük bölümünde nüfusunun hızlı bir şekilde azaldığını gördü. Bununla birlikte, koruma çabalarının devam etmesi sayesinde, nüfusu 1990'ların başında düşük bir noktadan geri döndü.
Kara gergedan nüfusu zaman içinde tahmin ediyor
1900: 1.000.000
1960'lar: 70.000
1980: 10.000 - 15.000
1993: 2.475
2004: 3.600
2018: 5.500
Kara Gergedan Gerçekler
Krallık: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Sipariş: Perissodactyla
Ailesi: Rhinocerotidae
Cins: Diceros
Bilimsel Adı: Diceros Bicornis
Tür: Mammal
Diyet: Otobur
Boyut (L): 3,3m - 3,6m (11ft - 12ft)
Ağırlık: 800kg - 1,400kg (1,800lbs - 3,100lbs)
En Yüksek Hız: 64 km / s (40 mph)
Ömrü: 45-50 yıl
Yaşam tarzı: Solitary
Koruma Durumu: Kritik Tehlikede
Renk: Kahverengi, Gri, Beyaz
Cilt Tipi: Deri
En sevdiğim yemek: Grass
Habitat: Tropikal çalılık, otlak ve ovalar
Ana Av: Çimen, Meyve, Çilek, Yapraklar
Yırtıcı Hayvan: İnsan, Vahşi kediler
Özellikler: Sert, kalın cilt ve iki büyük boynuz