Tırtıl (Caterpillar) Özellikleri

Tırtıl (Caterpillar) Özellikleri
Tırtıl (Caterpillar) Özellikleri
Tırtıl, hem kelebeğin hem de güvenin larvalarıdır (bebek). Yaklaşık 2-3 hafta sonra, tırtıl kendini bir kozaya dönüştürür ve burada 2 hafta daha pupa kalır. Tırtıl daha sonra kanatları büyüdüğünde ortaya çıkar.

Güve tırtıl, özellikle kumaş endüstrisinde bir haşere olduğu bilinir. Bir tırtıl türü, Çin'in ipekböceği olarak bilinen uzak doğudaki ipek yığınlarını yok etti.

Genellikle, çoğu tırtıl türünün tarımsal zararlılar olduğu düşünülür, çünkü bunlar tarla tarlalarında munch yapabilir, genellikle sağlıksız veya yenmeyen bitkilerle sonuçlanan muazzam delikler bırakır.

Bazı tırtıl türleri de özellikle zehirli yağmur ormanlarında yaşayan türler oldukça zehirlidir. Diğer türler sadece tırtıl formlarında zehirlidir, yani bir güve veya kelebeğe dönüştüklerinde artık zehirleri yoktur.

Dünyanın her yerinde 20.000'den fazla bilinen tırtıl türü vardır ve insan varlığının az olduğu bölgelerde düzenli olarak yeni kelebek ve güveler türlerinin keşfedilmediği keşfedilen çok daha fazlası olduğu tahmin edilmektedir.

Tırtıllar türlerine bağlı olarak boyut, renk ve görünüm bakımından farklılık gösterir. Bazı tırtıllar, diğer tırtıl türlerinin karşılaştırıldığında oldukça sıkıcı görünen yerlerde çok parlak renklidir. Bazı tırtıl türleri çok tüylüdür, diğerleri çok pürüzsüzdür. Tırtılın ortaya çıkmasının temel amacı, yırtıcılarını korkutmak ve yemekten caydırmaktır.

Tırtıl, kelebek gibi, otçul bir hayvandır, ancak tırtıl ve kelebeğin diyetleri çok farklıdır. Kelebekler uzun saman benzeri dillerini, nektarı çiçeklerden içmek için kullanırlar, bu da tırtılın kelebek haline geldiği süreçte meydana gelen bir uyarlamadır. Tırtıllar çoğunlukla yapraklar, bitkiler ve çiçekli bitkilerle beslenir ve genellikle bir tırtılın varlığını gösteren yapraklarda büyük delikler bulunur.

Bir dizi tırtıl türünün etçil olduğu ve onları geçen çeşitli böcekleri yedikleri bilinmektedir. Hawaii'de bulunan bir tırtıl türü, geçen böcekleri yakalamaya çalışırken çok düz durduğu bir yaprağa kanca yapar.

Küçük boyutları ve solucan benzeri şekilleri nedeniyle, tırtıllar çok sayıda farklı hayvan türü tarafından avlanır, ancak tırtılın ana yırtıcıları kuşlar ve eşekarısı gibi büyük böceklerdir. Tırtıllar genellikle küçük memeliler ve sürüngenler tarafından avlanır.



Krallık: Animalia
Şube: Arthropoda
Sınıf: Insecta
Sipariş: Lepidoptera
Ortak İsim: Caterpillar
Bilimsel Adı: Larva
Yer: Dünya Çapında
Diyet: Otobur
Boyut: 30-60mm (1-2in)
Tür Sayısı: 21.000
Ortalama Ömür: 3 hafta
Koruma Durumu: En Az Endişe
Renk: Sarı, Siyah, Turuncu, Kırmızı, Yeşil, Mavi, Beyaz. Kahverengi
Cilt Türü: Saç
En sevdiğim yemek: Leaves
Habitat: Sessiz ormanlar ve meralar
Ortalama Çöp Büyüklüğü: 0
Ana Av: Yapraklar, Bitkiler, Çiçekler
Yırtıcılar: Kuşlar, Eşekarısı, Memeliler
Özellikler: Long body shape and fleshy horns



© Canlılar Alemi | Powered by Blogger