Kedibalığı (Catfish) Özellikleri

Kedibalığı (Catfish) Özellikleri
Kedibalığı (Catfish) Özellikleri
Yayın balığı, Antarktika hariç dünyanın her kıtasında ve çevresindeki tatlı su habitatlarında ve kıyı bölgelerinde bulunan bir grup alttan beslenen balıktır. Yayın balığı en kolay şekilde düzleştirilmiş geniş başları ve yayın balığının ağzından çıkıntı yapan uzun bıyık benzeri dikenler ile tanımlanır.

Yayın balığının uzun dikenleri yayın balığının tat tomurcuklarını içerir ve bu nedenle en yaygın olarak çevredeki sularda yemek yemek (ve saklanmak) neyin koklamak ve algılamak için kullanılır. Ancak ismine rağmen, tüm yayın balığı türlerinin belirgin bıyık benzeri barelleri yoktur.

Dünyada bilinen yaklaşık 3.000 yayın balığı türü vardır, ancak insan ile temasın çok az olduğu veya hiç olmadığı alanlarda yayın balığı türlerinin gerçek sayısının 4.500'e kadar çıkabileceği düşünülmektedir. Yayın balığı genellikle daha hızlı akan nehirlerde ve akarsularda bulunabilmesine rağmen, bazı yayın balığı türleri sığ tuzlu su ortamlarında yaşamaya adapte olurken, diğer yayın balığı türleri yaşamlarını yeraltı mağaralarında yaşarlar.

Ortalama yayın balığı, bir metrelik bir uzunluğa sahiptir ve genellikle türe bağlı olarak biraz daha azdır. Ancak yayın balığı, sadece bir santimetre uzunluğundan iki metreden daha uzun bir boyuta kadar değişebilir. En büyük yayın balığı türü, Laong, Tayland, Kamboçya ve Vietnam'dan geçen Mekong nehrinin bazı bölgelerinde bulunan Mekong yayın balığıdır. Şimdiye kadar bulunan en büyük Mekong yayın balığı yaklaşık 3 metre uzunluğundaydı.

Yayın balığı genellikle etçil bir diyete sahiptir, ancak küçük yayın balığı türlerinin küçük su bitkilerini aldıkları bilinmektedir. Yayın balığı, nehir yatağına yakın duran balıklar, böcekler ve solucanlar, kurbağalar ve yeniler gibi amfibiler ve bazen de küçük sürüngenler ve memelilerle beslenir.

Yayın balığının geniş çeşitliliği ve çeşitliliği nedeniyle, yayın balığı tüm dünyada çok sayıda yırtıcı hayvana sahiptir. Büyük balıklar, amfibiler, sürüngenler, memeliler ve hatta kuşlar 3.000 farklı yayın balığı türünü avlar.

Dişi yayın balığı, dipte yaşayan diğer su hayvanlarından korundukları suyun yüzeyine yakın yumurtlar (yumurtalarını bırakırlar). Dişi yayın balığı, bir haftadan kısa sürede yumurtadan çıkan bir seferde 10 ila 90 küçük yumurta bırakır.
Krallık: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Kemikli balıklar
Sipariş: Siluriformes
Bilimsel Adı: Siluriformes
Menşei: Sıcak tatlı su
Diyet: Etobur
Boyut (L): 1cm - 270cm (0.4in - 106in)
Su Tipi: Taze
Optimum pH Seviyesi: 6.5 - 8.0
Ömrü: 8-20 yıl
Koruma Durumu: Tehdit
Renk: Kahverengi, Siyah, Sarı, Beyaz, Ten Rengi, Gri
Cilt Tipi: Terazi
En sevdiğim yemek: Fish
Habitat: Hızlı akan nehirler ve göller
Ortalama Debriyaj Boyutu: 40
Ana Av: Balık, Kurbağalar, Solucanlar
Yırtıcı Hayvan: Büyük Balık, Kuşlar, Memeliler, Sürüngenler
Farklı Özellikler: Düz, geniş kafa ve bıyık


© Canlılar Alemi | Powered by Blogger