Karakulak (Caracal) Özellikleri

Karakulak (Caracal) Özellikleri
Karakulak (Caracal) Özellikleri
Karakulaklar Afrika, Orta Doğu ve Hindistan gibi birçok yerde bulunabilir. Serval ve Afrika altın kedisi en yakın aile üyeleridir. Bir karakulakın siyah, püsküllü kulakları, vahşi doğada çoğu kediden farklı bir görünüm verir. Bir karakolun hızı ve havaya sıçraması yeteneği onu mükemmel bir avcı yapar.

İnanılmaz Karakulak Gerçekler!


• Hızı olan bir kedi: Karakulak 50mph hıza kadar koşabilir! Bunun ceylan kedisi olarak da bilinmesine şaşmamalı.
• Yetenekli bir avcı: Bir kuş havalandıkça onu yakalamak için havaya sıçrayabilir.
• Son derece hassas işitme: Bir karakulak kulaklarının her birinde 20 kas içerir ve avını izlemesine yardımcı olur.
Karakulak Bilimsel Adı

Caracal bu kedinin ortak adı iken Felis caracal bilimsel adıdır. Bu kedi Felidae ailesine aittir ve Memeli sınıfının bir üyesidir. Karakulak adı Türkçe bir kelime olan karakulak. Karakulak siyah kulak anlamına gelir.

Karakulak Görünüm ve Davranış


Karakulak şık bir kırmızımsı altın kısa saç tabakası ve her bir gözünün çevresinde beyaz bir kürk çizgisi vardır. Bu kedinin kulakları dik durur ve uzun siyah saç tutamları ile kaplanır. Kimse neden karacal kulakların üzerinde saç tutamları olduğundan emin değil. Ancak, bazı bilim adamları, karamellerin kulaklarını seğirerek birbirleriyle iletişim kurduğuna inanıyorlar.

Bir karakulak kuyruğu yaklaşık 8 ila 13 inç uzunluğundadır. Başka bir deyişle, ortalama karakulak kuyruğu okulda kullandığınız cetvel kadar kadardır. Bir karakulak kuyruğu, bir kuş, tavşan veya başka bir avı kovalarken dönmesine ve rotada kalmasına yardımcı olur. Bir karakolun kuyruğunu teknedeki dümen gibi düşünün.

Yetişkin bir karakulak 20 ila 40 kilo ağırlığında olabilir. Size daha iyi bir fikir vermek için, 30 kiloluk bir karacal iki bowling topu ağırlığında! Karakulak yaklaşık 24 ila 42 inç uzunluğunda ve omzundan 18 inç uzunluğundadır. Bu onu bir Border Collie kadar uzun yapar.

Karakulak, servallerle yakından ilişkilidir. Aynı boyuttadırlar ancak farklı yerlerde yaşarlar. Servolar nemli, ıslak alanlarda avlanmaktan hoşlanırken, karayipler kuru, çöl ortamlarda kalır.

Bir karakulak uzun ve güçlü bacaklara sahiptir. Avlanırken, bacakları bir kuş uçup giderken havaya sıçradığı için sarmal yaylar gibi çalışır.

Karakulakların ağaçlara tutunmasına ve dallara tırmanmasına yardımcı olan keskin pençeleri vardır. Ayrıca avlarını avlamak ve yakalamak için pençelerini kullanırlar. Karakulak topraklarını ağaçların pençesini alarak ve ayak parmakları arasında koku salarak işaretler.

Övgülerde yaşayan aslanların aksine, karaciller çoğu zaman yalnız yaşarlar. Saldırgan kedilerdir ve bölgelerini diğer hayvanlardan korumak için hızlıdırlar.


Karakulak Yuvası


Çoğu karakol Sahra altı Afrika'da ve Orta Doğu'nun bazı bölgelerinde yaşar. Evlerini savanlar, ormanlık alanlar gibi kuru ortamlarda ve hatta dağların olduğu yerlerde yaparlar.

Bir ovada bulunacak fazla su yok. Bununla birlikte, karakalaların hayatta kalmak için fazla suya ihtiyacı yoktur. Bu vahşi kediler avlarından ihtiyaç duydukları sıvıyı alarak su eksikliğine adapte olmuşlardır. Ayrıca, caracals gün boyunca uyuyarak enerji tasarrufu yapmak ve serin olduğunda geceleri avlanmak için ortamlarının sıcak iklimine uyum sağlamıştır. Yuvalarda, kaya çatlaklarında, yoğun çalılarda ve hatta bir ağaç dalında uyurlar. Bu kediler, savanın kumlu zeminde rahatça yürümelerine izin veren diğer saç tipleri ile birlikte ayaklarının pedlerinde sert kıllara sahiptir. Bazen bu kediler topraklarında av aramak için 12 mil yol kat edebilir.

Karakulak yalnız yaşadığı ve hareket ettiklerinde çok az ses çıkardıkları için çoğu zaman gizli kalırlar. Çevrelerine uyum sağlarlar, avı yakalamayı ve olası tehditleri tespit etmeyi kolaylaştırırlar.


Karakulak Diyeti


Karakulak ne yer? Vahşi doğada bulunan diğer kediler gibi, karakulak da etoburdur. Hızı, tavşanlar, kuşlar, yılanlar, kertenkeleler ve bazen böcekler de dahil olmak üzere birçok hayvan türünü yakalamasına ve yemesine izin verir. Bazen bir karakulak, koyun, keçi veya diğer çiftlik hayvanlarını yakalamak için çiftçinin topraklarına gider. Karakulak yakalayabilecekleri her şeyi yerler. Karakulak bir gece bir güvercin ve bir sonraki genç bir impala yiyebilir. Impala bir tür antiloptur. Genç bir impala yaklaşık 13 kilo ağırlığa eşit 80 kilo ağırlığında!

Karakulak, yakaladıkları hayvanların sert, sırımcı saçlarını yemekten kaçınır. Yemeğini yemeden önce bu saçları çıkarmak için pençelerini kullanıyorlar. Sorunsuz bir şekilde tüy yiyebilirler ve gerçekten açlarsa çürük et bile yiyebilirler!


Karakulak Yırtıcıları ve Tehditler


Aslanlar ve sırtlanlar, karacalların iki ana avcısıdır. Bu üç hayvanın hepsi ovada avlanır, bu yüzden bir noktada yolları geçmeleri muhtemeldir. Karakulak hızı, bu hayvanlara karşı en değerli savunmasıdır. Ayrıca, ceketi, ortamındaki renksiz bitki örtüsü ve kumla karışmasına yardımcı olabilir. Bazen yırtıcılar tarafından görülmekten kaçınmak için yere uzanır.

İnsanlar da karakulak için bir tehdittir. Birçok çiftçi, bu kediler çiftlik hayvanlarını çalmaya çalıştıklarında karakulak öldürürler. Ayrıca, daha fazla insan karayı temizliyor ve topraklarına doğru hareket ediyor ve karakulak avını zorluyor. Bu, bu kedileri açlıktan öldürebilir. Derileri için kupa arayan kişiler tarafından da avlanırlar.
Güney Afrika'daki karakulakın korunma durumu: En Az Endişe. Bu, nüfusun şu anda tehdit altında olmadığı düşünülmektedir.


Karakulak Üreme, Bebekler ve Ömür


Üreme


Karakulak çiftleşme zamanı gelene kadar kendilerine saklanır. En eşsiz karakulak seslerden biri, öksürük gibi görünen bir çiftleşme çağrısıdır. Birkaç erkek karakulak bir dişi karakulak için mücadele edebilir veya rekabet edebilir. Sonunda, kadın gruptan bir erkek seçer. Çiftleştikten sonra erkek dişi karakulak bırakır, böylece bebekleri kendi başına yetiştirebilir.

Yavrular


Bir karakulak kit denilen bebeklerini yaklaşık 69 ila 81 gün taşır. Yırtıcılardan ve diğer tehditlerden doğurabileceği eski bir den veya yuva bulur. Karakulak bir çöpte 1 ila 6 kit içerebilir, ancak çoğu sadece 2'dir. Her kit doğumda yaklaşık 7 ila 9 ons ağırlığındadır. Karakulak kiti yaklaşık bir evcil hamster büyüklüğündedir. Serval ve altın kedinin (karakulak yakın akrabaları) yaklaşık aynı büyüklükte kitleri vardır.

Kitler gözleri kapalı olarak doğar. Bu evcilleştirilmiş yavru kediler için de geçerlidir. Bir kitin gözlerinin tamamen açılması yaklaşık 6 ila 10 gün sürer. Etrafta dolanabilirler, ancak nereye gittiklerini göremezler. Kitler emzirmeyi durdurur ve 10 haftalıkken et yemeye başlar. Kitler avcılık becerilerini annelerinden öğrenir ve yaklaşık 10 aylık olana kadar onunla kalır. Dişi bir karakulak yılda sadece bir çöp doğurur, çünkü bir çöp kitini yükseltmek bir yılın çoğunu alır.

Ömür


Hem erkek hem de dişi karakulakların ortalama ömrü vahşi doğada 12 yıldır. Bununla birlikte, hayvanat bahçesinde tutulan caracals 17 yıla kadar yaşayabilir. Karakulak hayvanat bahçesi ortamında daha uzun yaşar, çünkü yırtıcılar tarafından tehdit edilmezler, düzenli olarak yiyecek alırlar ve ihtiyaç duyduklarında tıbbi bakım alırlar.

Vahşi doğada bir karakal yaşlandıkça, tedavi edilmeyen cilt enfeksiyonları ve yaralanmalara bağlı enfeksiyonlardan hasta olabilir. Ayrıca, evcil kediler gibi, bir karakal başka bir hayvandan kuduz alabilir ve ölebilir. Bir karakol bir yolun yakınında dolaşırsa, evcilleştirilmiş bir kedinin evden uzaklaşıp uzaklaşmadığı gibi, bir araca çarpma riski vardır.


Karakulak Nüfusu


Dünyadaki tam karakulak nüfusu bilinmemektedir. Ancak, bu küçük kediler hakkında bazı veriler var:

• Güney Afrika ve Namibya'da çok sayıda av bulunan avokalı nüfuslar artıyor.
• Güney Afrika'daki Doğu Cape dağlarında en fazla sayıda karakolun yaşadığına inanılmaktadır.
• Kuzey Afrika'da avcılar nedeniyle karakol nüfusu azalıyor gibi görünüyor. Kuzey Afrika'daki karakulakların koruma durumu: Tehdit altında.
• Çiftçilerin çiftlik hayvanlarını avlamaya çalışırken öldürdükleri için Asya'daki karakulak nüfusu azalmaktadır.

Karakulak SSS


Karakulak etobur, otobur veya omnivor mu?


Karakulak, kuşlardan küçük antiloplara kadar birçok farklı boyutta hayvan yiyen etoburlardır. Eğer bir karakulak bir hayvanı yakalar ve hepsini yemiyorsa, bu kedi onu bir ağaca sürükleyecek ve daha sonra yemek için dallara koyacaktır. Bu, avın aslanları veya sırtlanları gibi diğer hayvanlar tarafından çalınmasını ve karakolun yemek için beklemesini önler.

Karakulak evcil hayvan olarak mı çalışır?


Hayır, caracals birçok nedenden dolayı evcil hayvan olarak tutmak için iyi değildir. Karakulak bir aslan veya kaplanla karşılaştırıldığında küçük bir kedi olmasına rağmen, hala vahşi bir hayvandır, bu da insanların etrafında kalmanın tehlikeli olduğu anlamına gelir. Caracals av avlamak, et yemek, etrafta dolaşmak ve ağaçlara tırmanmak gerekir, bu da bu hayvanın bir ev kedisinin hayatını yaşamaktan mutlu olmayacağı anlamına gelir. Ayrıca, bir ailenin bir köpeği, evcilleştirilmiş bir kedisi veya evde başka bir hayvanı varsa, bu evcil hayvanın karakulak tarafından saldırıya uğrama riski vardır. Unutmayın, caracals bölgelerini çok koruyor.

Karakulak vaşak ile aynı mı?


Hayır, bir karakulak vaşak ile aynı değildir. Bununla birlikte, bir karakulak, her ikisinin de kulakları tıkalı olması nedeniyle görünüşte bir vaşaka benzer. Aslında, bir karakara bazen Pers vaşak, hatta çöl vaşak denir. Vaşak ceketine bir bakın ve karakulak lekesi düz bir renk iken lekeleri olduğunu fark edeceksiniz. Ayrıca, Afrika'da vaşak bulamazsınız. Kuzey Amerika ve Avrasya'da yaşıyorlar. Vaşak soğuk, bazen karlı bir ortamda yaşarken, karameller sıcak çölde yaşar.

Karakulak ne kadar yükseğe sıçrayabilir?


Karakulak oturma pozisyonundan havaya 13 ila 15 feet arasında sıçrayabilir. Şunu hayal edin: 14 feet havaya sıçrayan bir karakulak dişi bir zürafanın yüksekliğini atlıyor. Güçlü arka ayakları onları havaya iter ve onları uzman ağaç tırmanıcıları ve avcılar yapar. Bu beceri, karayiplerin uçuş sırasında ördek, kaz ve diğer kuşları yakalamasına yardımcı olur. Karakulak gerçekten çok yükseğe sıçrayabilse de, kendilerine zarar vermeden yere inebilirler. Bu, çoğu kedide vahşi doğada veya bir ailenin evinde yaşasınlar için geçerlidir. Bilim adamları, hayvan davranışçıları ve karakalaların koşma, atlama ve çevirme faaliyetlerini gözlemleyen diğerleri bazen onlara kedi dünyasının akrobatları olarak atıfta bulunurlar!

Krallık: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Sipariş: Carnivora
Ailesi: Kedigiller
Cins: Caracal
Bilimsel Adı: Caracal Caracal
Tür: Mammal
Diyet: Etobur
Boyut (H): 65cm - 90cm (2ft - 3ft)
Ağırlık: 11kg - 18kg (24lbs - 40lbs)
En Yüksek Hız: 80km / s (50mph)
Ömrü: 12-15 yıl
Yaşam tarzı: Solitary
Koruma Durumu: En Az Endişe
Renk: Taba, Kahverengi, Siyah
Cilt Tipi: Kürk
En sevdiğim yemek: Hares
Habitat: Kuru ormanlık alan ve savana
Ortalama Çöp Büyüklüğü: 3
Ana Av: Yabani Tavşan, Fareler, Antilop
Yırtıcı Hayvan: İnsan, Sırtlan, Aslanlar
Ayırt Edici Özellikler: Uzun, siyah kulak tutamları ve kısa kürk
© Canlılar Alemi | Powered by Blogger