Kapibara Özellikleri


Kapibara Özellikleri
Kapibara Özellikleri
Capybara, Orta ve Güney Amerika'nın su logolu bölgelerinde bulunan büyük, yarı suda yaşayan bir kemirgen. Chinchillas ve Gine Domuzları gibi diğer Güney Amerika kemirgenleriyle yakından ilişkili olan Capybara, 75 kg ağırlığında ve yaklaşık 1,4 metre uzunluğunda dünyanın en büyük kemirgenidir. Yine de muazzam boyutlarına rağmen, bu memeliler sudaki hayata iyi adapte olmuş ve yüzerken özellikle yararlı olan ayak parmakları arasındaki perdeli cilt de dahil olmak üzere amfibi yaşam tarzlarına yardımcı olan bir dizi ayırt edici özelliğe sahiptir. İlginçtir ki, Capybara'nın ortak adının "Çimenlerin Efendisi" anlamına geldiği düşünülürken, bilimsel adı Yunanca su domuzu kelimesinden geliyor.


Kapibara Anatomisi ve Görünüşü


Capybara, vücuduna ve neredeyse hiç kuyruğuna kıyasla kısa bir baş ve namluya sahip ağır, tıknaz görünümlü bir hayvandır. Dokumaları ile birlikte, hem kaygan bankaları müzakere ederken hem de yüzerken Capybara'ya yardımcı olan ve aynı zamanda Capybara'nın çevreleyen çamurun içine çok derin batmasını önleyen kısa ama sağlam uzuvları ve toynak benzeri pençeleri vardır. Kaba, kısa kürkleri, sarı, kırmızı ve gri renk tonları ile soluk ila koyu kahverengidir ve Capybara karaya geri döndüğünde çabuk kurumaya mükemmel şekilde tasarlanmıştır. Capybara'nın en belirgin özelliklerinden biri, gözlerinin, kulaklarının ve burun deliklerinin hepsinin başının üzerine yerleştirilmiş olması, yani sudayken hala mükemmel görüş, ses ve kokuya sahip olmalarıdır. Bu özelliklerin yerleştirilmesi, tehdit edildiğinde, Capybara'nın suya geri çekilebileceği anlamına gelir, ancak vücudunun bu kısımları potansiyel yırtıcılardan saklanmak için maruz kalır.

Kapibara Dağıtım ve Habitat


Capybara, sürekli bir tatlı su kaynağı olması koşuluyla, Orta ve Güney Amerika'daki çeşitli habitatlarda bulunur. Panama, Kolombiya, Venezuela ve Peru'da, Brezilya ve Paraguay üzerinden ve en çok bataklıklarda, bataklıklarda, nehirlerde ve göllerde bulundukları kuzey Arjantin ve Uruguay'da bulunurlar. Capybara, otsu ovalarda ve hatta sürülerde toprakları işgal ettikleri yağmur ormanlarında bulunabilir, bu alanların farklı mevsimlerde bile yıl boyunca yeterli bölgeler olduğu bildirilmiştir. Kuru mevsimde Capybara'da su ve beslenebilecekleri alanlar (genellikle sudaki küçük kum çubukları) olmalıdır, ancak alanın su bastığı ıslak mevsimde, genellikle çimenli bankalarda yaptıkları otlatmaları gerekir. .


Kapibara Davranışı ve Yaşam Tarzı


Capybara, genellikle bir dizi kadın ve gençleri olan baskın bir erkekten oluşan yaklaşık 20 kişinin sürülerinde suya yakın yoğun bitki örtülü alanlarda yaşama eğiliminde olan çok sosyal bir hayvandır. Capybara sürüleri, yeterli gıda bulunduğundan emin olmak için sürünün büyüklüğüne bağlı olarak boyut olarak değiştiği bilinen çok istikrarlı ev aralıklarını işgal eder ve bölgelerinin küçük kısımları başka bir sürününkileriyle örtüşse de, davetsiz misafirleri yama. Capybara aslında çok az uyuyor, sabahları bankalarda çalılıklarda dinlenirken ya da öğlen güneşinin sıcağında soğurken çamurda ve suda yürürken doze yapmayı tercih ediyor. Akşamın erken saatlerinde, Capybara'nın gecenin çoğunda yapmaya devam edeceği otlar ve su bitkileri üzerinde otlattıklarında karaya çıkmaya başlarlar.


Kapibara Üreme ve Yaşam Çevrimleri


Bir Capybara sürüsünde, dişiler için üreme haklarına sahip olan sadece baskın erkektir ve koşullara bağlı olarak tüm yıl boyunca ortaya çıkmasına rağmen, üreme mevsimi Nisan ve Mayıs aylarında yağmurlar sırasında olma eğilimindedir. Yaklaşık beş ay süren bir gebelik döneminden sonra, kadın Capybara karada 1 ila 8 yavru doğurur. Kapibara gençleri doğumda çok iyi gelişmiştir ve sadece tüm kürklerine sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda doğum saatleri içinde koşabilir, yüzebilir ve dalış yapabilirler. Dişi, yaklaşık bir hafta sonra çim yemeye başlayan (yaklaşık dört aylık olana kadar annelerinden süt emmeye devam etseler de) yeni doğan yavrularıyla saatler içinde ana gruba katılır. Capybara, esaret altında tutulduğunda vahşi doğada 10 yıla kadar yaşama eğilimindedir.


Kapibara Diyeti ve Avı


Capybara, ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini elde etmek için sadece bitki maddesini yiyen otçul bir hayvandır. Capybara'nın diyeti esas olarak ot ve su bitkileri, meyveler ve meyveler ve nadiren yumuşak ağaç kabuğu üzerinde munch ile oluşur. Gece otlatma sırasında birkaç saat geçirmeye rağmen, Capybara oldukça titizdir ve diyetlerinin yaklaşık% 75'i üç ila altı farklı bitki türünü içerir. Diğer tüm kemirgen türleri gibi, iki ön dişleri yaşamları boyunca sürekli büyürler, yani yiyeceklerini yan yana değil, ileri geri hareketle yaptıkları öğütmek için kemirmeli ve çiğnemeleri gerekir. Ayrıca, yiyeceklerini tekrar çiğnemek için (bir İnek gibi) yeniden pişirdikleri ve ayrıca genel olarak sindirim sistemlerine yardımcı olan çimdeki selülozu parçalamaya yardımcı olan kendi dışkılarını yedikleri bilinmektedir.


Kapibara Yırtıcıları ve Tehditler


Bu büyük kemirgenin büyük boyutuna ve gizli su doğasına rağmen, yavaş ve nazik bir şekilde bırakılması onları doğal aralıklarında çok sayıda aç yırtıcı için ödüllendirici bir yemek yapar. Jaguars, Pumas ve Ocelots gibi yaban kedileri, Capybara'nın başlıca yırtıcıları ve gençleri yukarıdaki gökten avlayabilen Caimans ve Eagles. Capybara aynı zamanda dünyanın en ağır yılanı Anaconda'nın yanı sıra diğer büyük yılan türlerinin en iyi besin kaynaklarından biridir. Capybara, insanlar tarafından hem etleri hem de bazıları arasında ödüllendirilen saklanma için doğal aralığının bazı bölümlerinde avlanır. Her ne kadar küresel Capybara nüfusu tehdit altında sayılmasa da, bu alanlardaki sayılar azalmıştır. Habitat kaybı, Orta ve Güney Amerika üzerinden Capybara popülasyonlarını da etkilemektedir, çünkü benzersiz sulu vahşi doğada hayata uyarlanmıştır.


Kapibara İlginç Gerçekler ve Özellikler


Capybara hiçbir zaman sudan uzak durmaz, çünkü bir kişi tehlike hissettiğinde sürüyü gizlemek için suya hızla sıçramaya teşvik eden kısa bir kabuk verir. Suda görünmeyecek kadar iyi adapte olmuşlardır, Capybara dalıştan sonra nefesini beş dakikaya kadar tutabilmektedir. Capybara sürüleri ortalama 10 ila 30 kişi arasında olmasına rağmen, daha büyük gruplar bazı numaralarla nadir değildir. evlerde 100'e kadar üye genellikle küçük gruplardan daha büyüktür. Capybara'nın hem kokuları (bezleri tarafından salgılanan) hem de ses kullanarak birbirleriyle iletişim kurduğu ve ıslık, kabuk, homurdanma ve ciyaklama gibi çeşitli seslendirmelere sahip olduğu bilinmektedir.


Kapibara'nın İnsanlarla İlişkisi


Yavaş ve genellikle nazik doğaları nedeniyle, insanlar yüzlerce yıldır barışçıl Capybara ile birlikte yaşamaktadır. Bununla birlikte, agresif hayvanlar olmayabilirler, ancak et ve derileri için belirli bölgelerde sıklıkla öldürülürler, bu da bu bölgelerde nüfus düşüşlerine yol açar. Capybara, hem büyüyen İnsan yerleşimleri hem de tarım için arazi temizliği de dahil olmak üzere genel olarak kendi bölgelerindeki İnsan faaliyetlerinden etkilenmiştir. Bu alanlarda, özellikle yeterli miktarda yiyecek bulunmadığında, bazı Capybara'nın ekin alanlarına çok fazla zarar verebilecekleri ve zararlılar olarak görülebilecekleri bilinmektedir.


Kapibara Koruma Durumu ve Günümüzde Yaşam


Bugün, Orta ve Güney Amerika'daki Capybara nüfusu oldukça sabit kalıyor ve doğal aralıklarının çoğunda hala yaygın olmaları nedeniyle, Capybara'nın yakın gelecekte doğal çevrelerinde soyu tükenmesinden En Az Endişe olarak listelenmesi IUCN Kırmızı Listesi. Bununla birlikte, belirli bölgelerdeki nüfus sayıları avcılık nedeniyle azalmıştır ve diğerleri de doğal ormansızlıklarının ormansızlaşma ve sudaki kirlilik seviyelerinin artmasından etkilenmektedir.



Krallık: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Sipariş: Rodentia
Ailesi: Caviidae
Cins: Hydrochoerus
Bilimsel Adı: Hydrochoerus hydrochaeris
Ortak İsim: Capybara
Diğer İsimler: Su Domuzu
Grup: Memeli
Tür Sayısı: 2
Yer: Orta ve Güney Amerika
Habitat: Tatlı suya yakın yoğun bitki örtüsü
Renk: Kahverengi, Sarı, Kırmızı, Gri
Cilt Tipi: Kürk
Boyut (L): 100cm - 130cm (39in - 51in)
Ağırlık: 30kg - 70kg (66lbs - 154lbs)
En Yüksek Hız: 35 km / s (22mph)
Diyet: Otobur
Av: Otlar, Su Bitkileri, Kabuk
Yırtıcılar: Jaguar, Caiman, Harpy Eagle
Yaşam tarzı: Gece / Crepuscular
Grup Davranışı: Sürü
Ömrü: 8-10 yıl
Cinsel Olgunluk Yaşı: 17-19 ay
Gebelik Süresi: 150 gün
Ortalama Çöp Büyüklüğü: 5
Genç Adı: Pup
Sütten Kesim Yaşı: 16 hafta
Koruma Durumu: En Az Endişe
Tahmini Nüfus Boyutu: Kararlı
En Büyük Tehdit: Avcılık ve habitat kaybı
En Farklı Özellik: Başın üstünde gözler, kulaklar ve burun delikleri!
Eğlenceli Gerçek: Hem dalış hem de yüzme için mükemmel!


© Canlılar Alemi | Powered by Blogger