Vaşak Özellikleri











Vaşak Özellikleri
Vaşak Özellikleri







Vaşak (Bobcat) Hakkında Bilgiler


Vaşak

Bobcat Sınıflandırma ve Evrim

Bobcat, Kuzey Amerika'nın güney yarısında çeşitli habitatlarda bulunan orta büyüklükte bir yaban kedisidir. Onlar daha büyük ve daha kuzeyde yaşayan Kanada Lynx ile yakından ilişkili olan yaygın ve uyarlanabilir yırtıcılardır, en büyük farkı Bobcat'in adını aldığı küçük bir "bobbed" kuyruğa sahip olmasıdır. Yerli bir kedinin iki katı büyüklüğünde olan Bobcat, tüm Kuzey Amerika kedigillerinin en geniş yelpazesine sahiptir, ancak gizli doğaları, nadiren insanlar tarafından görüldüğü anlamına gelir. Şu anda renklendirmeleri ve coğrafi sınırları bakımından değişen on iki tanınmış Bobcat alt türü vardır; dağlık ormandaki bireyler daha kurak, yarı çöl bölgelerinde bulunan daha açık renkli kuzenlerinden daha koyu renktedir.
Bobcat Anatomisi ve Görünüşü

Bobcat'in Lynx ile aynı aileye ait olması nedeniyle, görünüş olarak benzerler, ancak aynı değiller. Bobcat boyutu daha küçüktür ve Kanada Lynx'ten daha küçük ayaklara ve kulak tutamlarına sahiptir ve genellikle daha koyu renklidir. Bobcats, bireye ve nerede yaşadığına bağlı olarak bu işaretlerin yoğunluğu ile benekli veya lekeli bej ila kahverengi veya kırmızımsı kürkü vardır (daha açık, kurak bölgelerde bulunanlar, yoğun örtüde bulunanlardan daha az işaretleme eğilimindedir). Bobcat'in alt kısmı beyazdır, bu nedenle daha koyu lekeler daha belirgindir ve aynı zamanda kısa, siyah kuyruğuna da sadece 15 cm uzunluğa kadar büyüyen beyaz bir ucu vardır. Daha büyük Lynx gibi, Bobcat'in işitme duyusunu artırdığı düşünülen kulak tutaçları ve ayrıca yüzünün etrafında daha uzun kürkler vardır.
Bobcat Dağıtım ve Habitat

Bobcat, tüm Kuzey Amerika kedigillerinin en yaygın dağıtıcısıdır ve Kuzey Amerika'da Kanada'nın güney bölgelerinden güney Meksika'ya kadar bulunur. Bunlar, üç farklı ülkede çeşitli farklı yaşam alanlarında yaşamaya adapte olmuş inanılmaz derecede çok yönlü hayvanlar. Bobcats'ın iyi bitki örtülü kayalık yamaçları tercih ettiği bilinmesine rağmen, dağlık araziler, iğne yapraklı orman, bataklık, çöller ve hatta bazı yerlerde banliyö alanları dahil olmak üzere doğal aralıklarında çok sayıda farklı habitatta bulunurlar. Bobcat'in kesin görünümü, farklı ceket renkleri bireyin çevresinde olabildiğince kamufle kalmasına izin verdiği için ne tür bir habitatta bulunduğuna bağlıdır. Bobcat'in tarihi aralığı bir zamanlar Kuzey Amerika'ya yayıldı, ancak kürkleri için yakalanması ve doğal yaşam alanlarının kaybedilmesi, bazı bölgelerde ortadan kaybolmasına neden oldu.
Bobcat Davranışı ve Yaşam Tarzı

Bobcat, gecenin karanlığında en aktif olan, şafak ve alacakaranlıkta en çok avlanma eğilimi gösteren yalnız ve gece bir hayvandır. Gün boyunca Bobcats, bir kişi kendi menzili içinde birkaç yoğunluğa sahip bir kaya çatlaması veya içi boş bir ağaç şeklinde uyur ve dinlenir. Bobcats son derece bölgeseldir ve aralıklarını idrar ve dışkı kokuları ve diğerlerini varlıkları konusunda uyarmak için ağaçlardaki belirgin pençe izleriyle işaretler. Erkekler, genellikle bir dizi daha küçük kadın bölgeyle örtüşen büyük bir ev devriyesinde devriye geziyor, ancak ikisi kış aylarında başlayan üreme mevsimine kadar etkileşime girmeyecek. Yine de yılın diğer zamanlarında Bobcats, kavgada yaralanma şansını azaltmak için birbirlerinden kaçınma eğilimindedir.
Bobcat Üreme ve Yaşam Çevrimleri

Bobcats sadece üreme mevsimi boyunca hem erkeklerin hem de kadınların birden fazla partnerle çiftleşebildikleri ve 8-10 hafta süren bir gebelik döneminden sonra dişi Bobcat kasada 6 kediye kadar bir çöp doğurur ve tenha den. Bobcat yavru kediler doğarlar ve yaklaşık 10 gün sonra gözlerini açarlar, et tüketmeye başlayacak kadar yaşlanana kadar annelerinin sütünü beslerler. Çoğu doğum kış sonlarında veya ilkbaharın başlarında meydana gelir, Bobcat yavruları genellikle sekiz aylık olduklarında ve bağımsız olarak nasıl avlanacağını öğrendikleri bir sonraki kışa kadar anneleriyle kalırlar. Kadın Bobcats her yıl tek bir çöp var ve çiftleştikten sonra erkek Bobcat gençleri yetiştirmede hiçbir rol oynamıyor.
Bobcat Diyeti ve Avı

Bobcat etobur bir kedi, yani hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu besinleri kazanmak için sadece diğer hayvanları avlıyor ve yiyor. Bobcats esas olarak Tavşanlar, Hares ve Fareler gibi küçük memelilerle birlikte yere yakın Kuşlar ve ara sıra Kertenkele avlar. Daha sert kış aylarında, Deer da dahil olmak üzere daha büyük hayvanları avladıkları da bilinir ve ayrıca taze leşle beslenirler. Bobcat, inanılmaz bir güçle vurmadan önce karanlıkta sessizce avlayarak avını avlayan inanılmaz derecede zor bir avcıdır ve boyutlarına rağmen Bobcats'ın kendilerinden çok daha büyük hayvanları öldürebildiği bilinmektedir. W alanlarında



Krallık: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Sipariş: Carnivora
Ailesi: Kedigiller
Cins: Lynx
Bilimsel Adı: Lynx rufus
Ortak Ad: Bobcat
Diğer İsimler: Red Lynx, Wildcat
Grup: Memeli
Tür Sayısı: 12
Yer: Kuzey Amerika
Habitat: Dağlık orman, bataklık, çöl
Renk: Sarımsı kahverengi, Bej, Kahverengi, Kırmızı, Siyah, Beyaz
Cilt Tipi: Kürk
Boyut (L): 65cm - 100cm (25in - 40in)
Ağırlık: 4,1 kg - 15,3 g (9 lbs - 33 lbs)
En Yüksek Hız: 55 km / s (34mph)
Diyet: Etobur
Av: Tavşanlar, Fareler, Geyik
Yırtıcılar: Puma, Kurtlar, Çakallar
Yaşam tarzı: Gece / Crepuscular
Grup Davranışı: Yalnız
Ömrü: 12-15 yıl
Cinsel Olgunluk Yaşı: 1-2 yıl
Gebelik Süresi: 60-70 gün
Ortalama Çöp Büyüklüğü: 3
Genç Adı: Kitten
Sütten Kesim Yaşı: 12 hafta
Koruma Durumu: En Az Endişe
Tahmini Nüfus Büyüklüğü: 1.000.000
En Büyük Tehdit: Avcılık ve habitat kaybı
En Farklı Özellik: Kısa kulak tutamları ve kuyruklu kuyruk
Eğlenceli Gerçek: Yerli bir kedinin iki katı büyüklüğünde!

 




© Canlılar Alemi | Powered by Blogger