Kahverengi Ayı Özellikleri

 
Kahverengi Ayı Özellikleri
Kahverengi Ayı Özellikleri



Kahverengi Ayı (Brown Bear) Hakkında Bilgiler

Kahverengi Ayı

"Kahverengi ayılara genellikle" boz ayı "denir.

Kahverengi Ayılar, ayıların ağaçlık ve dağlık alanlarda yaşadığı Kuzey Amerika ve Avrasya'nın birçok yerinde bulunur. Boz ayı, aynı zamanda Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'daki bazı devletler için ulusal hayvandır.


4 İnanılmaz Boz Ayı Gerçekler

    Boz ayı, dünyadaki en yaygın dağılan ayıdır
    Bir grup kahverengi ayıya tembellik veya sleuth denir
    Kış uykusundan önce, boz ayı günde 90 kiloya kadar yiyecek yiyebilir
    Kahverengi ayıların bireysel kişilikleri olduğu ve son derece akıllı oldukları anlaşılıyor

Boz ayı bilimsel adı

Boz ayı, Ursus arctos adına sahiptir ve bir memeli türüdür. Ursus adı "ayı" anlamına gelen Latince türetilmiştir. Hem "ursus" hem de "arctos" ayı anlamına gelir, "arctos" bu hayvan için Yunanca terimdir.

"Boz Ayı" terimi Ursus arctos horribilis olarak adlandırılır. Kahverengi ayının bir alttürüdür ve adı, ayı gri çizgilerle kırılmak için kullanılan terim yerine bir şekilde "tüyler ürpertici veya korkunç" olarak yorumlandığından adlandırılmıştır.

Boz ayı görünümü ve davranış

Kahverengi ayılar son derece büyük hayvanlardır. Kahverengi ayılar beş ila sekiz fit uzunluğunda ve yaklaşık 700 kilo ağırlığında büyüyebilir. Bu, kahverengi ayı ağırlığının, 930 kilo ağırlığında bir Arap atı kadar yaklaşık yüzde 75 ağır olduğu anlamına gelir. Bazıları daha da büyük olabilir. Alaska boz ayı 1500 kilo ağırlığındadır.

Kış uykusundan sonra ilkbaharda bir boz ayı çok daha az ağır olabilir. Bunu telafi etmek için, ayı önümüzdeki kış ve kış uykusuna yatmak için günde 90 kilo kadar yiyecek yiyebilir.

Yalnız hayvanlar olma eğilimindedirler; dişi ve boz ayı yavruları bir araya gelir ve zaman zaman özellikle Alaska balıkçılık noktalarında toplandıkları bilinmektedir. Bir grup ayıya tembellik veya sleuth denir, ancak kahverengi ayılar çoğunlukla yalnız yaşar.

Kışın, kahverengi ayılar, genellikle yamaçlarda bulunan hazırda bekletme için dens kazar.

Kahverengi ayılar çok hızlıdır ve saatte 30 ila 40 mil hıza ulaştığı bilinmektedir; en hızlı insan olan Usain Bolt'un en yüksek hızından% 30 daha hızlı. Eğer şaşırırlarsa veya bir insan anne ve yavrular arasında kalırsa, tehlikeli olabilirler. Boz ayı da istisnai bir yüzücü olarak bilinir.


Boz Ayı Parkı

Kahverengi ayılar, Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa'nın kuzey bölgelerindeki ormanlarda ve dağlarda yaşar. Avrupa'da, çoğunlukla dağların ormanlık alanlarında bulunurlar. Sibirya kahverengi ayıları ormanları tercih ederken, Kuzey Amerika'da alpin çayırları ve sahilleri eve çağırırlar.

Nerede olurlarsa olsunlar, boz ayı, gün boyunca kendilerini güvende hissedebilecekleri yoğun bir örtüye sahip bir yaşam alanını tercih ediyor.
Diyet

Kahverengi ayılar omnivordur; aynı zamanda gıda zincirinin en yırtıcılarıdır. Kemirgenler veya geyik gibi diğer hayvanları yer. Bununla birlikte, diyetlerinin büyük bir kısmı fındık, çilek, meyve, yaprak ve köklerden oluşur.

Ayrıca somon balıkçılığının tadını çıkarırlar ve uzun kış uykusundan geçebilecek yağları isterler. Kış uykusuna yatmadan önce, kahverengi ayı ayısının günde 90 kilo kadar yiyecek yediği biliniyordu.


Boz Ayı Yırtıcıları ve Tehditler

Omnivorların en büyüğünden biri olan boz ayı bugün yenmek için endişelenmek zorunda değildir. Diğer kahverengi ayılar için endişelenmelidirler. Ancak, başka tehditler de vardır.

Geçmişte, kahverengi ayılar büyük avcılar tarafından kupa olarak tehdit edildi ve saklanma ve etleri kullanıldı.

Kaçak avcılık bir sorun olabilir. Asya'da, bazıları bunun doğru olduğuna dair bir kanıt olmamasına rağmen, ayı safra kesesinin tıbbi faydaları olduğunu düşünüyor.

Tomrukçuluk, madencilik ve ormansızlaşma ile habitatın yok edilmesi boz ayı popülasyonunu tehdit ediyor. Ayılar dolaşan hayvanlara, su kaynaklarına, meyve bahçelerine ve çöp kutularına müdahale edebileceğinden, insan ve ayı çatışması bir sorundur.


Boz Ayı Üreme, Bebekler ve Ömrü

Erkekler çiftleşirken dişiler üzerinde kavga edebilir ve dişiyi bir ila üç hafta koruyabilir. Mayıs'tan Temmuz'a kadar çiftleşiyorlar.

Dişiler hamileyken den içine girerler; kışın dinlenirken doğum yaparlar ve genellikle bir çift yavruları vardır. Boz ayı yavruları, bahar ve çözülene kadar annelerinin sütüne bakacaklardır. Daha sonra iki yıldan fazla onunla kalacaklar.

Dişi ayılar, küçük yavrular kendi başlarına oluncaya kadar genç yavrularıyla meşgul oldukları için sadece üç yılda bir çoğalırlar. Yavrular kör ve çıplak olarak doğarlar, ancak yakında büyüme yolundalar. 6 ay boyunca, boz ayı ağırlığı 55 pound veya 25 kilogram olabilir.

Vahşi doğada, kahverengi ayılar 20 ila 30 yıl yaşayabilir; ancak, birçok kahverengi ayı daha erken ölür.


Boz Ayı Nüfusu

Artık dünyada yaklaşık 200.000 kahverengi ayı kaldığı düşünülmektedir. Çoğu zaman omnivor olarak düşünülse de, yaşayan en büyük etoburlardır ve koruma listesinde yüksek önceliğe sahiptirler.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Glacier ve Yellowstone Ulusal Parklarında kahverengi ayıları görebilirsiniz. Ülkede yaşadıkları tek yerler bunlar; ancak boz ayı yeniden üretme programları aracılığıyla bu ayı geri getirme çabası vardır.

Rusya, 100.000'den fazla nüfusa sahip en fazla kahverengi ayıya sahiptir.

Karpat Dağları büyük bir nüfusa sahiptir; ülkeler arasında Slovakya, Polonya, Ukrayna ve Romanya bulunmaktadır. Boz ayı popülasyonu olan diğer yerler arasında Filistin, doğu Sibirya ve Himalaya bölgesi bulunmaktadır. Ayrıca muhtemelen kuzeybatı Afrika'nın Atlas Dağları'nda ve kuzey Japonya'daki bir ada olan Hokkaido'dalar.
5 boz ayı pençe gerçekler

    Boz ayı dört büyük pençeye sahiptir ve boz ayı pençelerinin her birinde uzun pençelerle sonuçlanan beş ayak parmağı vardır.
    Boz ayıların iki ön pençesi, arka pençelerden daha uzun pençelere sahip olan ayak parmaklarına sahiptir, çünkü kahverengi ayı kazmak için ön pençelerini kullanır.
    Boz ayıların iki arka pençesi, iki ön pençeden daha büyüktür; çünkü kahverengi ayı, çevresini araştırmak veya daha yüksek yerlerden yiyecek almak için arka ayakları üzerinde durur.
    Boz ayı, ön pençelerini muazzam pençeleriyle, içinde böcek bulunan açık kütükleri yutmak için kullanır, böylece onları yiyebilir.
    Boz ayı, hızlı koşmasına, ağaçlara tırmanmasına ve iyi yüzmesine yardımcı olmak için özel olarak yapılandırılmış pençelerini ve bacaklarını kullanır.

5 Boz ayı diş gerçekler

    Kahverengi ayılar normalde avlarını ısırmazlar, bunun yerine öğünlerini içine almak için muazzam dişleriyle öğütür ve çatırlarlar.
    Boz ayı, et ve deri parçalamak için kullanılan büyük yırtıcı dişler dahil yaklaşık 42 dişe sahiptir.
    Boz ayı, avını yakalamak ve öldürmek için hem büyük, güçlü pençelerini hem de keskin dişlerini kullanır ve ya hayvanın boynunu ısırır ya da büyük ön kollarıyla kaydırır.
    Boz ayıların molar dişleri, kahverengi ayının ağzında ilerledikçe boyut olarak artar ve kahverengi ayı, ağırlıklı olarak en büyük molarını zorlu yiyecekleri öğütmek için kullanır.
    Kahverengi ayının dişlerinin boyutu ayının kendisinin büyüklüğüne bağlıdır, bu nedenle daha büyük ayılar daha küçük ayılardan daha büyük dişlere sahip olacaktır.


Krallık: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Sipariş: Carnivora
Ailesi: Ursidae
Cins: Ursus
Bilimsel Adı: Ursus Arctos
Tür: Mammal
Diyet: Omnivore
Boyut (H): 1.5m - 2.8m (5ft - 9.2ft)
Ağırlık: 136kg - 390kg (300lbs - 860lbs)
En Yüksek Hız: 56km / s (35mph)
Ömrü: 20-30 yıl
Yaşam tarzı: Solitary
Koruma Durumu: Tehlikede
Renk: Kahverengi, Siyah, Ten Rengi
Cilt Tipi: Kürk
En sevdiğim yemek: Fish
Habitat: Orman ve dağlık bölgeler
Ortalama Çöp Büyüklüğü: 3
Ana Av: Balık, Meyve, Böcekler
Yırtıcı Hayvan: İnsan, Kurt, Puma
Ayırt Edici Özellikler: Kışın güçlü ön kollar ve kış uykusuna yatar

 



© Canlılar Alemi | Powered by Blogger