İki Hörgüçlü Deve Hakkında Bilgiler

İki Hörgüçlü Deve Hakkında Bilgiler
İki Hörgüçlü Deve Hakkında Bilgiler

İki Hörgüçlü Deve (Bactrian Camel) Özellikler


Bactrian deve, iki humps ile deve türü olarak bilinir. Kalan hayatta kalan sadece iki deve türü var; Orta Doğu'dan gelen tek kamburlu develer ve Kuzey Asya'dan gelen bactrian (çift kamburlu) deve.

Sadece Asya'da değil, aynı zamanda Afrika ve Orta Doğu bölgelerinde de bir milyondan fazla bactrian devenin yerleştiği düşünülmektedir. Develer, hem ağır yükleri çekmek hem de taşımak için, aynı zamanda hem insanları hem de malları taşımak için yaklaşık 2.000 yıldır evcilleştirilmiştir.

Tek kamburlu deve gibi, bactrian devesi, uzun süre boyunca kendi su rezervlerinde hayatta kalabiliyor; bu da, çok sık durmalarına gerek kalmadan muazzam çöl ovalarını ve dağ sıralarını geçebilecekleri anlamına geliyor.

Bugün, bactrian devenin Çin ve Moğolistan’ın bazı bölgelerinde vahşi olarak yaşadığı düşünülen 1000 bactrian deve ile kritik olarak nesli tükenmekte olan bir tür olduğu düşünülmektedir.

Bactrian develeri humps, Arabian develeri humps'ına benzer şekilde çalışır, bactrian develeri yiyecek ve su bulamadığında suya ve enerjiye dönüştürülebilen yağ depolamak için kullanılır. Bactrian deve kuşları, bactrian develerine, zorlu çöl koşullarında bile uzun süren susuz seyahat sürelerine dayanma yeteneklerini verir. Bactrian deve içerisindeki yağlar tükendiğinde, bactrian develeri humps disket ve gevşek hale gelir.

Bactrian camel, yaz aylarında 40 derece santigrattan, kışın -30 derece santigrat'a kadar sıcaklıklara dayanabildiği için bactrian camel dünyadaki en adaptif hayvanlardan biridir.
Bactrian develeri, bactrian develerinin böyle acımasız bir ortamda hayatta kalması için özel uyarlamalar geliştirdi. Bactrian camel, bactrian deveyi kışın soğuktan koruyan kalın ve tüylü bir paltoya sahiptir ve bactrian deve ceketi mevsim değiştikçe düşmekte ve bactrian devenin yazın serin kalması için sıcaklıklar yükselmektedir.

 



© Canlılar Alemi | Powered by Blogger