Kırkayak (Centipede) Özellikleri

Kırkayak, genellikle tüm dünyada çürüyen maddeler etrafında bulunan hızlı, etçil bir omurgasızdır. Kırkayaklar sadece etçil hayvanlar değil, kırkayak ısırığı da zehir içerir, bu da kırkayak avını yemeden önce öldürür.

İsimlerine ve bir kırkayakın 100 bacağı olduğu ortak anlayışına rağmen, bu aslında doğru değildir. Kırkayak, kırkayak gövdesinin uzunluğunu çalıştıran, normalde toplamda 15 ila 30 çift bacak olan ve 50 olmayan bacak çiftlerine sahiptir.

Dünya çapında yaklaşık 8.000 kırkayak türü olduğu düşünülmektedir, ancak sadece yaklaşık 3.000 gerçekte doğru bir şekilde belgelenmiştir ve bilimsel dünyada yoğun çalışmalara maruz kalmıştır.

Kırkayak dünya çapında bulunabilir ve hatta Kuzey Kutup Dairesi içinde tespit edilmiştir. Kırkayak boyutu birkaç milimetre ila 30 cm uzunluğunda olabilir. Kırkayak, insanlara acı verecek, ancak insan alerjik olmadıkça (yaban arısı / arı sokmaları gibi) ölümcül olmayacak bir ısırmaya sahiptir.

Kırkayak genellikle nemli habitatlarda genellikle kayaların, yaprak çöplerinin, kütüklerin altında ve bazen topraktaki çürüklerde veya çürüyen odunlarda bulunur. Kırkayak nemli ortamları tercih eder ve bu nedenle sıcak ve kuru çöl bölgelerinde nadiren bulunur.

Kırkayak, böcek dünyasının en baskın yırtıcılarından biridir, ilk vücut segmentlerinde pençelere sahip olmak, kırkayak fark edilir özelliklerinden biridir. Kırkayak etobur bir hayvandır ve bu nedenle saf bir et yiyicidir. Kırkayaklar, esas olarak böcekler, örümcekler, solucanlar ve diğer küçük omurgasızları avlar, ancak bazı büyük kırkayak türlerinin küçük memelileri ve sürüngenleri avladığı bilinmektedir.

Kırkayak, doğal ortamında birkaç yırtıcıya sahiptir, ancak kırkayakta genellikle avlanan tüm hayvanlar nispeten küçüktür. Kuşlar, kurbağalar, kurbağalar ve sivri fareler ve fareler gibi küçük memeliler kırkayakların en yaygın yırtıcılarıdır. Kırkayak ayrıca bazı kültürlerde insanlar tarafından görülür.

Dişi kırkayaklar, koruma için yapışkan bir madde ile kaplanmış debriyaj başına ortalama 60 yumurta bırakırlar. Dişi kırkayak genellikle yumurtalarını toprağa gömer ve bazı kırkayak türlerinin yumurtalarına ve bebek kırkayaklarına baktığı bilinir, ancak hepsi değil.

Kırkayak, milyonlarca yıl önce bugünkü haline dönüşen Dünya'daki en eski hayvanlardan biridir. Kırkayak 400 milyon yıllık fosillerde bulundu.


Krallık: Animalia
Şube: Arthropoda
Sınıf: Myriapoda
Sipariş: Chilopoda
Ortak Ad: Kırkayak
Bilimsel Adı: Chilopoda
Yer: Dünya Çapında
Diyet: Etobur
Boyut: 3-300mm (0.1-11in)
Tür Sayısı: 8.000
Ortalama Ömür: 5 yıl
Koruma Durumu: En Az Endişe
Renk: Sarı, Siyah, Turuncu, Kırmızı, Beyaz. Kahverengi
Cilt Türü: Kabuk
En sevdiğim yemek: Insects
Habitat: Orman zeminde çürüyen maddeler
Ortalama Çöp Büyüklüğü: 60
Ana Av: Böcekler, Örümcekler, Solucanlar
Yırtıcılar: Kuşlar, Kurbağalar, Küçük memeliler
Özellikler: Long body shape and venomous fangs

© Canlılar Alemi | Powered by Blogger