Deve (Camel) Özellikleri


Deve (Camel) Özellikleri
Deve (Camel) Özellikleri

Deve Sınıflandırması ve Evrimi


Deve (Dromedary Deve, Arap Devesi ve Tek Kambur Deve olarak da bilinir), en çok Kuzey Afrika ve Orta Doğu'nun sıcak çöllerinde bulunan büyük bir toynaklı hayvandır. İlk kez 5.000 yıldan daha önce yerli halk tarafından evcilleştirildiği düşünülen bu dayanıklı hayvanlar, hem insanları hem de malları taşımak için kullanılmadıkları için, aynı zamanda iyi bir süt kaynağı sağladıkları için bu alanlarda insanların hayatta kalması için hayati önem taşıyorlar. , et ve yün. Deve, gezegendeki en eşsiz memelilerden biridir ve yiyecek ve suyun sıklıkla az olabileceği çölde hayata mükemmel uyum sağlamıştır ve sıcaklık, kavurucu sıcak günlerden soğuk gecelere hızla değişmektedir. Bununla birlikte, bir zamanlar Arap çöllerinde serbestçe dolaşırken bulunsalar da, bugün vahşi doğadan yoksunlar, ancak yerli nüfus yaygın ve çoktur.


Deve Anatomisi ve Görünüşü


Develer, kremlerinden kahverengi renkli, kısa ama kalın kürklere kadar bu gün kuru ve kurak iklimlerde en başarılı şekilde hayatta kalmalarına yardımcı olmak için sadece gün boyunca cildini güneşten korumakla kalmayıp aynı zamanda sıcaklık geceleri düştüğünde onları sıcak. Uzun bacakları vücutlarını sıcak zeminin üzerinde tutar ve her ayağındaki iki parmağı kuma batmalarını önlemek için genişçe yayılabilir. Ayaklarının altları da kayalık veya taşlı bölgelerde onlara yardım etmek için yastıklıdır. Develerin gözleri ve burun delikleri vardır, bu da onlara iyi görüş ve koku verir. Çift kat uzun kirpiklere sahiptirler ve toz fırtınalarından korumak için yarık benzeri burun deliklerini kapatabilirler. Develer kamburlarında yağ depoladıkları için yiyecek veya su olmadan uzun süre hayatta kalabilirler, bu da kaynaklar az olduğunda Deve enerjisini vermek için kullanılabilir.


Deve Dağılımı ve Habitat


Tarihsel olarak Deve, çevrenin yumuşak, tozlu kum tepelerinden daha düşmanca ve kayalık bölgelere dönüşebileceği Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Batı Hindistan gibi çöllere kadar dolaşırdı. Bugün, Develer artık vahşi doğada bulunmamakla birlikte, bu bölgelerde evcil hayvanlar olarak hala mevcuttur ve yerel halk için hem ulaşım hem de önemli bir besin kaynağı sağlamaktadır. Hem yiyecek hem de su olmadan bu kadar uzun süre devam edebilmeleri, ağır yükleri taşıyabilmeleri, insanların çöl boyunca daha fazla seyahat etmelerine izin verdikleri anlamına geliyordu. Bugün, Orta Avustralya çöllerinde bulunabilen vahşi bir nüfusla birlikte çölde milyonlarca yerli Deve var.

Deve Davranışı ve Yaşam Tarzı

Develer, 40 kadar kişiyi içerebilen ve gençleri olan dişilerden oluşan ve tek, baskın bir erkek tarafından yönetilen sürülerde bu kuru ve kurak bölgelerde yaşar. Üreme mevsimi boyunca, baskın erkekler, erkeklerini ısırır, tükürür ve rakip erkeklerine yaslanarak korur. Develer uzanarak dinlenir ve bunu ön bacaklarını altlarından ve arkasından bükerek yapar. Ayrıca, her iki sol bacağı hareket ettirerek, her ikisini de sağa yürüterek birçok memeliye farklı bir şekilde hareket ettikleri bilinmektedir. Bu tür düşmanlık koşullarında hayati nemi korumak ve denemek için Develer, vücut sıcaklıklarının yükselmesine izin verecekleri ile birlikte minimum sayıda ter bezine (büyük vücut boyutlarına göre çok az) sahiptir. ısı, diğer büyük memelilerden çok daha yavaş su kaybettikleri anlamına gelir.


Deve Üreme ve Yaşam Çevrimleri


Develer, sürünün baskın erkeğinin dişilerle üreme haklarına sahip olduğu kadınlar için üç ila dört yaşları arasında ve erkekler için beş yaşlarında üreyebilirler. Hem dişi hem de erkek Develer, genellikle Kasım ve Mart ayları arasında süren üreme mevsiminde ısı alır. On üç aya kadar sürebilen uzun bir gebelik döneminden sonra, dişi ya tek bir buzağı ya da bazen doğumda 40 kg ağırlığında olan ikizler doğurur. Sekiz saat içinde genç buzağı ayakta durabilir ve daha sonra annesi tarafından bağımsız olacak kadar büyük ve güçlü olana kadar sürünün korunmasında emzirilir. Genç Develer iki ila üç aylıkken çim yemeye başlar ve yaklaşık dört aylıkken sütten kesilir.


Deve Diyeti ve Avı


Deve teknik olarak otçul bir hayvan olmasına rağmen, diyetleri kemiklerde çiğnediği ve diyetlerini desteklemek için leş yiydiği bilindiği için kesinlikle vejetaryen değildir. Çölde yaşamak için bir başka adaptasyon, Devenin diğer hayvanların kaçındığı sert ve dikenli bitkileri yemesine yardımcı olan bölünmüş, kösele dudağıdır. Ayrıca tuz bakımından yüksek olan bitkileri tükettikleri bilinmektedir, bu da yine diğer hayvanlardan yiyecek için daha az rekabet olduğu anlamına gelir. Develer ile ilgili en dikkat çekici şeylerden biri, yiyeceklerinden ve sularından gelen enerjiyi kamburlarında yağ olarak saklayabilmeleridir, bu da yiyecek ve su az olduğunda hazır bir enerji kaynağına sahip oldukları anlamına gelir. Develer, kendilerini yenilemeye ihtiyaç duymadan önce vücut ağırlığının% 40'ına kadar kaybedebilir ve bir su deliği veya vaha bulunduğunda, çok kısa sürede yaklaşık 40 galon su içebilirler.


Deve Yırtıcıları ve Tehditler


Artık vahşi doğada var olmasalar da, Devenin büyük boyutu yırtıcıların sınırlı olduğu anlamına gelir. Aslanlar ve Leoparlar en yaygın avcıları olurdu, ancak Develerin çok az sayıda büyük, etobur memelinin bulunabileceği düşmanca, kurak bölgelerde yaşadığı, diğer toynaklı otoburlar kadar düzenli olarak avlanamayacakları anlamına gelir. İlk olarak 5.000 yıldan daha uzun bir süre önce insanlar tarafından evcilleştirilmelerine rağmen, etleri için avlanırlardı ve daha uzun süre saklanırlardı. Bugün, gerçek vahşi doğada Develer olmasa da, yerli nüfusu yüksektir ve Kuzey Afrika'dan Batı Asya'ya kadar insanların yanında bulunurlar.


Deve İlginç Gerçekler ve Özellikler


Develer sadece dayanıklı, çöl hayvanları değildir, çünkü yiyecek bulmaları koşuluyla su olmadan 10 aya kadar yaşayabilirler, ancak nispeten yavaş tempolu yaşam tarzları, sadece bir gün içinde büyük mesafeleri (bazen 30 km'den fazla) seyahat edebilecekleri anlamına gelir. 200 kg'ı aşabilecek bir yük taşırken. Bir dizi diğer evcil hayvanlarda olduğu gibi, artık çalışan hayvanlar olarak kullanılmak üzere daha büyük ve daha güçlü veya inanılmaz derecede hızlı bireyler üretmek için Bakteri Develeri ile çapraz üreyen Develerin çeşitli farklı Deve ırkları var. Diğer herhangi bir memeliden farklı olarak, Develer, hayvan susuz kaldığında ve kan kalınlaştığında kanın düzgün akmasını sağlayan benzersiz oval şekilli kırmızı kan hücrelerine sahiptir.


Deve'nin İnsanlarla İlişkisi


Develer binlerce yıldır insanlar tarafından çöl boyunca mal taşımak için ve iyi bir süt ve et kaynağı olarak kullanılmıştır. Yünlü saçları, deri postlarıyla birlikte kıyafet yapmak için de kullanılabilir. Diğer evcil hayvanlar gibi, şimdi de çok sayıda Camel ırkı vardır, ancak hepsi daha pratik olan kullanımlar için, daha sonra Deve yarışı için kullanılan daha hızlı ve daha hızlı ırklar ile yetiştirilmemiştir. Sakin doğaları, insanların ve diğer hayvanların yanında neredeyse hiç problem yaşamadan yaşayabilecekleri anlamına geliyordu.


Deve Koruma Durumu ve Günümüzde Yaşam


Günümüzde, vahşi Deve nüfusu tükenmiş olsa da, doğal aralıklarının çoğunda evcil hayvanlar olarak yaygındır ve daha da fazlası, tahminler 20 milyon kadar yüksektir. 1800'lerde ilk Deve, insanların geniş çöldeki yerler arasında geçiş yapmasına yardımcı olmak için Avustralya'ya ithal edildi. O günden bu yana giderek daha da arttı, şimdi Orta Avustralya'nın çöllerinde dolaşan muhtemelen 1 milyon Deve kadar yüksek güçlü bir vahşi nüfusa yol açtı.


Krallık: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Sipariş: Artiodactyla
Ailesi: Devegiller
Cins: Camelus
Bilimsel Adı: Camelus dromedarius
Ortak İsim: Deve
Diğer İsimler: Dromedary Deve, Arap Devesi, Tek Kamburlu Deve
Grup: Memeli
Tür Sayısı: 1
Yer: Orta Doğu'da
Habitat: Kurak çöl ve çalılıklar
Renk: Krem, Taba, Kahverengi, Siyah
Cilt Türü: Saç
Boyut (L): 2,2m - 3,5m (7,25ft - 11,5ft)
Ağırlık: 300kg - 690kg (660lbs - 1,500lbs)
En Yüksek Hız: 64 km / s (40mph)
Diyet: Otobur
Av: Dikenli ve Tuzlu Bitkiler, Çimen, Tahıl
Yırtıcılar: Aslanlar, Leoparlar, İnsanlar
Yaşam tarzı: sadece gündüz
Grup Davranışı: Sürü
Ömrü: 40-50 yıl
Cinsel Olgunluk Yaşı: 3-5 yıl
Gebelik Süresi: 390 - 410 gün
Ortalama Çöp Büyüklüğü: 1
Genç Adı: Buzağı
Sütten Kesim Yaşı: 4 ay
Koruma Durumu: Ortak
Tahmini Nüfus Büyüklüğü: 20 milyon
En Büyük Tehdit: Kuraklık
En Farklı Özellik: Uzun, kavisli boyun ve büyük kambur
Gerçek: 10 ay boyunca susuz olarak hayatta kalabilir!

© Canlılar Alemi | Powered by Blogger