Şişeburun Yunus Özellikleri |
Şişeburun Yunus (Bottlenose Dolphin) Hakkında Bilgiler
Şişeburun Yunus
Şişe burunlu yunus, dünya çapında yaşayan ve inanılmaz zekasıyla bilinen iyi bilinen bir yunus türüdür. Şişe burunlu yunuslar, kendini tanıyan ve bilim insanlarının insan iletişimine çok benzediğine inandıkları oldukça gelişmiş bir konuşma diline sahip olan birkaç türden biridir.
İnanılmaz Şişe burunlu Yunus Gerçekler!
Şişe burunlu yunuslar o kadar zeki ki bazı yerlerde insanlarla avlanmayı öğrendiler! Brezilya'nın Leguna kasabasında, 1847'den beri avlanmak için yerel balıkçılar ile işbirliği yapıyorlar!
Şişe burunlu yunusların insan olmayan tüm türlerin en uzun anısına sahip olduğuna inanılmaktadır. Chicago Üniversitesi'nden bilim adamları, yunusların 20 yıldan fazla bir süre ayrıldıktan sonra eşlerinden ıslıklarını tanıyabildiğini keşfetti!
Şişe burunlu yunusların, diğer yunus türleriyle karşılaştıklarında bir “ortak dil” ile iletişim kurma biçimlerini değiştirdikleri gözlemlenmiştir.
Şişe burunlu Yunus Bilimsel adı
Ortak şişe burunlu yunusun bilimsel adı Tursiops truncatus'tur. Bu, yunus gibi görünen bir balığı tanımlayan tursiodan türetilir. “Ops”, yunusun ilk kez eski Roma tarihçisi Pliny tarafından tanımlanan bu balığa benzediği anlamına gelir. Truncatus hayvanın kısa gagasını anlatıyor.
Yunus için diğer isimler, şişelenmiş porpoise, ortak porpoise, siyah porpoise veya gri porpoise, hiç bir porpoise olmasa da. Bir porpoise, tamamen farklı bir ailede bulunan başka bir suda yaşayan memelidir.
Şişe burunlu Yunus Sınıflandırması ve Taksonomisi - Şişe Burunlu Yunus Türleri
Şişe burunlu yunusların taksonomisi bilim camiasında tartışılmaktadır. Bugün, IUCN (türlerin tehlikede olup olmadığını belirleyen kuruluş) iki şişe burunlu yunus türünü tanımaktadır.
Ortak şişe burunlu yunus (Tursiops trunatus): Dünyadaki ılıman sularda bulunan en yaygın şişe burunlu yunus.
Hint-Pasifik şişe burunlu yunus (Tursiops aduncus): Hint Okyanusunda bulunan ve daha koyu gri bir renge sahip olan ve genellikle yaygın şişe burcundan daha küçük olan Çin ve Avustralya sularındaki bir tür. İlk olarak 1998'de ayrı bir tür olarak kabul edildi.
Son olarak, 2011 yılında Avustralya'daki araştırmacılar, üçüncü bir şişe burunlu yunus türünün var olduğu araştırmalarını yayınladılar. Buna Burrunan yunusu adını verdiler. Türler Melbourne yakınlarındaki küçük bir coğrafi bölgede yaşıyor ve türdeki 150 kişi hayatta kalabiliyor.
Şişe burunlu Yunus Görünümü ve Davranışı
Şişe burunlu yunus 3,5 m uzunluğunda (12 feet) büyür, ancak daha küçük bireyler sadece 2 m uzunluğunda olabilir. 300 ila 1400 kilo (135 ila 635 kg) arasında olabilir ve erkekler genellikle kadınlardan daha büyüktür. Bazen iki kat daha ağırdırlar. Biyologlar bunun, kadınların daha erken yaşta olgunlaşmaları ve çok fazla enerji gerektirdiğine inanıyor. Erkekler olgunlaşana kadar büyümeye devam ederler.
Şişe burunlu yunus, arkada koyu gri ve yanlarında daha açık gri olan sağlam bir gövdeye sahiptir. Göbek beyazdır, hatta biraz pembemsidir, ancak bireysel hayvanların rengi neredeyse siyahtan albinoya kadar değişebilir. Bazı yunusların başları üzerinde pelerin gibi görünen şeyleri vardır ve yaşlı dişiler karınlarını tespit edebilir.
Yunusun bilimsel adını veren gaga gerçekten kısa ve şişe şeklindedir ve burun ile yunusun alnı arasında bir oluk vardır. Hayvanın arkasındaki yüzgeç merkeze yakın. Altta geniştir ve sivri uçludur.
Şişe burunlu yunuslar bakla yüzer. Bu bölmeler genellikle yaklaşık 15 yunus içerir, ancak bir bölme kısa bir süre bir araya gelen sadece iki yunustan 1000'in üzerine kadar değişebilir. Yunuslar yiyecek bulmak için yankılanmayı kullanır. Bu ekolokasyon o kadar hassastır ki yunusa sadece avın nerede olduğunu değil, şeklini de söyleyebilir. Bazen ekolokasyon o kadar güçlü ki avını sersemletir. Diğer zamanlarda, yunus sadece yemeğini bulmak için dinler.
Şişe burunlu yunuslar, gıcırtı ve ıslık da dahil olmak üzere birbirleriyle iletişim kurmak için çok sayıda ses kullanır. Kafalarında ses dalgalarını yükseltmeye yardımcı olan bir tür yağ vardır. Yunuslar vücutlarını iletişim kurmak için de kullanırlar. Kuyruklarını suya tokatlamak genellikle hayvanın bir şeye kızgın olduğunu gösteren bir işarettir. Ayrıca birbirlerini felç edebilir ve okşarlar ve yaralandıklarında birbirlerine yardım edebilirler.
İnsanlar gibi, şişe burunlu yunuslar genellikle sadece eğlence için bir şeyler yaparlar. Teknelerin pruva dalgalarını sürüyorlar, hatta sörf yapıyorlar ve sudan atlıyorlar. Bazen, merakları insanlara o kadar yakından yaklaşır ki, insan onlara ulaşabilir ve onlara dokunabilir.
Şişe burunlu Yunus Yuvası
Şişe burunlu yunuslar dünyanın daha sıcak sularında bulunur. Polar bölgelerinde sıklıkla bulunmazlar. Nehirlerin okyanusu, sığ koyları ve hatta tatlı su nehirlerini ve kıyıya yakın diğer su kütlelerini karşıladığı nehir ağzılarda yaşarlar. Bazı baklalar derin denizlerde denizde de bulunabilir. Açık denizde yaşayan yunuslar, kıyılarda yaşayanlardan daha büyük ve daha karanlıktır ve bir mevsimde 2600 mil kadar göç ettikleri bilinirken, kıyı bölmelerinin El Niño olayları sırasında göç ettiği bilinmektedir.
Şişe burunlu Yunus Beslenme
Şişe burunlu yunuslar balık, karides, yengeç ve kalamar gibi çok çeşitli deniz ürünleri yer. Balıkçı teknelerini takip etmeyi ve denize atılan istenmeyen balıkları yakalamayı severler, ancak bu, yunusun ağlara karışmasını riske atar. Yunus kendini serbest bırakıp havaya çıkamazsa boğulur. Balık kancalarını yutarlarsa diğer yunuslar ölümcül şekilde yaralanabilir.
Şişe burunlu yunusların dişleri olmasına rağmen, avlarına tutunmak için kullanırlar. Çiğnemezler ama bütün avı yutarlar. Bakla bazen avlanmak için bir araya gelir.
Şişe burunlu Yunus Yırtıcıları ve Tehditler
Şişe burunlu yunuslara yönelik başlıca yırtıcılar ve tehditler insanlar ve boğa köpekbalıkları ve kaplan köpekbalıkları gibi büyük köpekbalıklarıdır. Şişe burunlu yunuslar genellikle kasıtlı olarak avlanmak için avlanmasa da, büyük balık ağlarına dolanabilirler. Ayrıca, kirletme, petrol döküntüleri ve haliçler ve toplandıkları alanlar etrafında gelişme gibi tehditlerle karşı karşıyadırlar. Örneğin, suya salınan gübreler ve kirleticiler oksijen suyunu tüketir ve zehirli alglerin çiçek açmasına neden olabilir. Yunuslar balıkları yediklerinde bu kirli sularda yaşarlar, kendileri hastalanır ve bazen ölürler. Sadece kirli sularda yüzmek yunusların hastalanmasına neden olur.
Kaplan ve boğa köpekbalığı gibi köpekbalıkları, özellikle bebekler ve dişiler de dahil olmak üzere daha küçük yunuslara kısmi. Bir köpekbalığı ısırığından yara izleri olan bir yunus görmek sıra dışı değildir. Biyologlar, balinaları sayesinde hayatta kaldıklarına inanıyorlar. Vatozların ayrıca şişe burunlu yunusları öldürdüğü bilinmektedir.
Şişe burunlu Yunus Reprodüksiyonu, Bebekler ve Ömrü
Birçok memelide olduğu gibi dişi şişe burunlu yunusunun hamile kalabildiği bir dönem östrojen dönemi vardır. Bazen bir grup erkek çiftleşmeye hazır bir kadın ararken, diğer erkekler tek başına kadınları takip ederler. Çiftleştikten sonra gerçekten birlikte kalmazlar ve çocuk bakımının büyük kısmı anneye bırakılır. Erkek şişe burunlu yunuslar boğa, dişiler inek ve yavruları buzağıdır.
Dişiler yaklaşık beş ila 10 yaşlarında olgunlaşırlar, erkekler ise sekiz ila 13 yaşlarında olgunlaşırlar. Bununla birlikte, insanlarda olduğu gibi, bir şişe burunlu yunusun cinsel olarak olgunlaşması ile uzun bir süre arasında aslında çoğalır. Örneğin, bazıları 20 yaşına gelene kadar çoğalmazlar.
Dişiler yaklaşık bir yıl hamile kalırlar ve her seferinde sadece bir buzağıları vardır. Anne bebeğe yüzeye yardım eder, böylece ilk nefesini alabilir. Buzağını yaklaşık 18 ila 20 ay boyunca emzirir, ardından sütten kesildikten sonra tekrar hamile kalır. Buzağı yaklaşık beş yaşına gelene kadar annesiyle birlikte kalır. İnsanlarda olduğu gibi, yunus bebekler tüm yıl boyunca doğar, ancak çoğu yaz aylarında doğar. Dişi bir şişe burunlu yunuslar hayatı boyunca doğum yapabilir ve bir grup dişi birbirlerinin buzağılarını büyütmeye yardımcı olacaktır.
Vahşi bir şişe burunlu yunusun ortalama ömrü yaklaşık 25 iken esaret altındaki bir yunus 50 yıldan fazla yaşayabilir. Dişiler erkeklerden daha uzun yaşama eğilimindedir ve kayıttaki en yaşlı yunus 53 yaşında yaşayan esir bir kadındı.
Nüfus - Kaç Şişe Dolphin Kaldı?
Dünyada yaklaşık 600.000 yaygın şişe burunlu yunus vardır ve koruma durumları LC veya “En Az Endişe” dir. Hayvan, Göç Eden Vahşi Hayvan Türlerinin Korunması Sözleşmesi, Batı Afrika ve Makarna'nın Manatee ve Küçük Deniz Memelilerinin Korunması Hakkında Mutabakat Zaptı ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Deniz Memelileri Koruma Yasası da dahil olmak üzere birçok anlaşma ile korunmaktadır. 1972.
Ortak şişe burunlu yunus “En Az Endişe” olarak sınıflandırılırken, Avustralya'nın Güney sahilindeki küçük bir alanda yalnızca tahmini 150 kişi bulunurken, kısa süre önce tanımlanan Burrunan tür şişe burunlu yunus gelecekte korunabilir.
Katil balina ve yunus ?
Bir erkek sahte katil balina ve bir kadın şişe burunlu yunus arkadaşı, ortaya çıkan melez hayvana “wholphin” denir. Bu çiftleşme mümkündür çünkü sahte katil balinalar ortak isimlerinde “balina” terimine sahipken, aslında şişe burunlu yunuslarla daha yakından ilişkilidir. Wholphins çoğunlukla esaret altında gözlenirken, vahşi doğada da görülmüştür.
Yunusların kendi dillerini konuşabileceğine inanılıyor!
Bazı bilim adamları, diğer sürü hayvanlarının tehlike konusunda uyarmak veya yiyeceklere dikkat çekmek için yaptıkları çağrıların ve seslerin aksine bir dilleri olduğuna inanırlar. Ama şişe burunlu yunusun ne tür bir dil konuştuğu henüz çözülmedi.
Şişe burunlu yunusların iletişimini incelemenin zorluğunun bir kısmı, frekans özelliklerinin insan işitmesinden çok farklı olmasıdır. Şişe burunlu yunus, dili gözlemleyen tek yunus türünden uzaktır. Daha uzun bir tartışma için yunuslarla ilgili sayfamızı okuyabilirsiniz!
Şişe burunlu yunuslar nasıl başını sallayabilir?
Şişe burunlu yunusları insanlar için çekici kılan şeylerden biri de boynunu hareket ettirebiliyor ve söylendiğini anlıyormuş gibi başını sallayabiliyor olması. Bunun nedeni boyun omurlarının çoğunun diğer yunus türlerinde olduğu gibi kaynaşmamasıdır.
Şişe burunlu yunuslar karada… köpek büyüklüğünde bir hayvandan mı geldi?
Milyonlarca yıl önce, yunusun atası karada yürüyen köpek büyüklüğünde bir hayvandı. Zamanla, tamamen sudaki bir yaşam tarzını benimsedi ve vücudu bir balık biçimine dönüştü. Arka ayakları geriledi, kuyruğu parazit geliştirdi ve ön bacakları paletlere dönüştü. Dış kulaklarını kaybetti ve sırtında bir yüzgeç geliştirdi. Burun delikleri yüzünün önünden başının üst kısmına göç etti, böylece hayvan tüm kafasını sudan çıkarmak zorunda kalmadan nefes alabilir. Şimdi bir delik deliği olarak adlandırılan burun deliği, yunus suya battığında otomatik olarak kapanır ve yüzeye çıktığında otomatik olarak açılır.
Şişe burunlu yunuslar beyninin yarısını kapatarak uyurlar!
Uzun bir süre, insanlar yunusların her dakika hava için yüzmek zorunda kaldıklarında nasıl uyuyabileceklerini merak ettiler. Şaşırtıcı keşif, beyninin yarısının uyuduğu, diğer yarısının da yırtıcıları ve tehditleri ortaya çıkarmasına, nefes almasına ve izlemesine izin verecek kadar uyanık kalmasıydı. Beyninin yarısı arasında iki saatlik periyotlarla dinlenme döngüleri vardır, böylece her iki yarısı da dinlenebilir!
Şişe burunlu yunusların diğer türlerle sosyalleştiği ve işbirliği yaptığı gözlemlenmiştir
Yunuslar, yüzlerce kilometre uzaklıktaki yerlerde aynı grup sahte katil balina ile yüzerken izlendi. Gruplaşmalar karşılaşma değil, türler kasıtlı olarak büyük gruplar halinde sosyalleşiyor ve işbirliği içinde avlanıyor.
Diğer türlerle işbirliği yapan yunusların diğer örnekleri, yerel balıkçılar ile avlanmayı öğrenen yunusları içerir. 2011 yılında araştırmacılar bir grup sperm balinasının omurga deformitesine sahip bir şişe burunlu yunusu benimsediğini keşfetti!
Yunuslar, militarlar tarafından ileri zekâları ve ekolokasyonları için kullanılır
Şişe burunlu yunuslar, ABD Deniz Kuvvetleri tarafından “Deniz Memeli Programı” için kullanılan ana hayvanlardır. Şişe burunlu yunusun mayın tespitinde herhangi bir makinede daha iyi olduğu bildirilmektedir. II.Dünya Savaşı'ndan kalan eski madenleri tanımlamaktan Washington Eyaleti kıyılarında nükleer silahları korumaya kadar değişen görevler için kullanıldı.
Şişe burunlu yunus etoburları, otoburlar veya omnivorlar mı?
Şişe burunlu yunuslar etoburdur. Bu, et yedikleri ve etli oldukları için et, balık ve deniz omurgasızları şeklinde gelir. Kıyıda yaşayan yunuslar, orada bulunan lekeler ve hırsızlar gibi balıkları yiyebilirler. Ayrıca istiridye, yengeç, karides ve diğer yumuşakçalar alacaklar. Daha derin sularda yaşayanlar kalamar ve pandoras gibi okyanus balıklarında yemek yer.
Şişe burunlu yunuslar nasıl yer?
Yunuslar avını bütün olarak yemeyi tercih ettiğinden, genellikle 2 ila 12 inç uzunluğunda olanları seçerler. Av yutmak için çok büyükse, yunus parçalara ayrılana kadar ya da parazitleriyle basana kadar sallar. Bu, uygun şekilde, balık avı olarak bilinir. Çoğu yunus günde yaklaşık 10 ila 35 kilo tüketir, ancak emziren bir kadının bebeğinin yanı sıra ihtiyaçlarını karşılamak için bundan daha fazla yemesi gerekir.
Şişe burunlu yunuslar da iplik besleme ile uğraşırlar. Bu, balık sürülerini tuzağa düşürdükleri ve hatta kıyıda yüzerken onlara ulaşmak için kendilerini zorladıkları bir uygulamadır. Bazı Avustralya şişe burunlu yunuslarının gagalarına alt yem olarak korudukları için sünger koydukları görülmüştür.
Şişe burunlu yunusların ağırlığı ne kadardır?
Şişe burunlu yunusların ortalama ağırlığı 300-1400 pound (135-635 kg) arasında değişirken, en büyük şişe burunlu yunuslar menzilinin kuzey sınırlarında bulunur. İskoçya'nın soğuk sularındaki yunusların dünyanın en büyük yunusları olduğu bildiriliyor. Erkekler genel olarak kadınlardan önemli ölçüde daha büyüktür.
Şişe burunlu yunuslar ne kadar hızlı yüzebilir?
İster inanın ister inanmayın, ancak yunusların ne kadar hızlı yüzebileceği araştırmacıları 8 yıldan fazla süredir şaşkın bir soru oldu! Şişe burunlu yunusların saatte 22 mil hızla patladığı gözlemlenmiştir. Yunusların yüzebilme hızı “Gray’in paradoksu” olarak biliniyordu çünkü fizik sınırlarına meydan okuyor gibiydi. Ağırlıklarına ve sudan sürüklenmesine bağlı olarak, şişe burunlu yunuslar fizik yoluyla mümkün göründüğünden daha hızlı yüzüyordu.
Ancak, 2014 yılında araştırmacılar nihayet şişe burunlu yunusların hızlı yüzmesine izin veren şeyleri keşfetti. Cevap, şişe burunlu yunusun, “kanatlara” etkili bir şekilde yapmak için kuyruğunun sertliğini nasıl kontrol edebileceğidir - yunusun suda çok yüksek verimde kaymasını sağlar!