Mavi Balina Özellikleri



Mavi Balina Özellikleri
Mavi Balina Özellikleri







Mavi Balina (Blue Whale) Hakkında Bilgiler


Mavi Balina

Mavi balinanın sınıflandırılması ve evrimi

Mavi Balina, dünyadaki subtropikal ve kutup sularında bulunan dev bir balina türüdür. Bazı bireyler 100 metreden daha uzunluğa ulaştıkça, mavi balina sadece dünyadaki en büyük hayvan türü değil, aynı zamanda var olan en büyük yaratık olduğuna inanılıyor. Mavi balinanın tanınmış üç alt türü vardır: kuzey mavi balina, güney mavi balina ve ismine rağmen hala ortalama 24 metre uzunluğa ulaşan cüce mavi balina. Muazzam boyutları ve yavaş olgunlaşan doğası, dünyanın mavi balina popülasyonunun hiç bu kadar büyük olmadığı anlamına gelse de, özellikle son 100 yılda insanların avlanması nedeniyle sayıları keskin bir şekilde azaldı. Mavi balinalar şu anda yasalarla korunmaktadır ve 1970'lerden beri hiçbiri kasten yakalanmamış olsa da, sayıları doğal aralıklarının önemli bir bölümünde azalmaya devam etmektedir.
Balina anatomisi ve görünümü

Mavi balinanın çok uzun, ince ve dar bir gövdesi vardır, bu da sudan kolayca kesebilecekleri anlamına gelir. Tüysüz derileri, mavi balina beslendiğinde normal boyutuna kıyasla dört kattan daha fazla genişlemesini sağlayan, daha hafif bir alt ve boğazda bir dizi kat ile pürüzsüz ve grimsi mavi renktedir. Mavi balinanın büyük kuyruğu düzdür ve sonunda iki lastik kuyruğa ayrılır ve masif bedenlerini su yoluyla itmeye yardımcı olur. Mavi balinalar “bıyıklı balinalar” grubuna aittir, bu da diş yerine, üst çeneden asılan ve sudan yiyecekleri filtrelemek için kullanılan 395'e kadar sert ve kıl benzeri bıyıklı plakaların olduğu anlamına gelir. Akrabaları gibi mavi balinaların da büyük başlarının üst kısmında, mavi balinanın yüzeyi nefes aldığında eski hava ve deniz suyunu akciğerlerinden uzaklaştırmak için kullanılan iki delik vardır.
Mavi balina dağılımı ve yaşam alanı

Mavi balinalar dünyanın dört bir yanındaki kutupsal ve tropikal sularda bulunur ve yılın farklı zamanlarında aralarında göç ederler. Yaz aylarında, Arktik ve Antarktika'nın soğuk sularında (alt türlere bağlı olarak) mavi balinalar bulunur, burada üreyecekleri kış için daha sıcak, daha az zengin sulara geçmeden önce bol miktarda yiyecekle beslenirler. Mavi balinanın üç alt türü boyut ve renk bakımından biraz farklılık gösterse de, aralarındaki temel fark kuzey mavi balinalarla yaşadıkları yer ve güney mavi balinalar asla birbirleriyle buluşmuyor. Kuzey mavi balinalar tipik olarak kuzey yarımküredeki ekvatorun diğer tarafında güney mavi balinaların bulunduğu kuzey Atlantik ve Kuzey Pasifik Okyanuslarının zengin, geniş sularında yaşarlar. Cüce mavi balinalar da güneyde bulunmasına rağmen, güney Hint Okyanusu'nun yanı sıra Güney Pasifik'i de tercih ediyorlar.
Mavi balina davranışı ve yaşam tarzı

Dişiler ve yavruları hariç olmak üzere, mavi balinalar bazen beslenme için serbest gruplarda toplandığı bilinen yalnız hayvanlardır. Bu dev hayvanlar, özellikle kış üreme mevsiminde birbirleriyle iletişim kurmak için vızıltı, gıcırtı ve çıngıraklar dahil olmak üzere çeşitli sesler (şarkılar olarak bilinir) kullanır. Seslerinin duyulması için Mavi balinaların gürültüsü inanılmaz derecede yüksek ve 180 desibeli aşan bir ses seviyesinde kaydedilmiş, gezegendeki tüm canlılar arasında en yüksek sesi çıkardıkları biliniyor. Mavi balinanın çok küçük yüzgeçleri ve yüzgeçleri vardır, bu yüzden okyanusu sürmesine yardımcı olmak için büyük kuyruğuna yaslanır. Mavi balinalar da kuyruklarını derin dalışlar yapmak için kullanırlar, çünkü suyun yüzeyinden kaldırarak denize 200 metre derinliğe kadar inmek için yeterli enerji alabilirler.
Mavi balina üreme ve yaşam döngüsü

Mavi balinalar kış aylarında veya ilkbaharın başlarında daha sıcak tropikal sularda ürer, neredeyse bir yıllık bir gebelik döneminden sonra dişi mavi balina gelecek yıl bölgeye döndükten sonra bir buzağı doğurur. Bütün yazları kutuplardaki soğuk, zengin sularda yemek yedikten sonra, mavi dişi balinalar yavrularını beslerken neredeyse hiçbir şey yemezler. Yeni doğan mavi balinalar zaten yedi metre uzunluğundadır, yaklaşık 2.5 ton ağırlığındadır ve en azından ilk yıl anneleriyle birlikte kalır. Bildiğiniz gibi, sekiz aylıktan önce sütten kesilmeden önce, mavi balina buzağıları günde 90 kg süt tüketir. Mavi balinalar 10 ila 15 yaşlarında üremeye başlayabilir ve dişiler her iki veya üç yılda bir doğum yaparlar. Mavi balinalar 40 yıla kadar yaşayabilir.
Mavi balina diyeti ve av

Mavi balina, uygun dişlere sahip olmamasına rağmen, çoğunlukla kril ve küçük kabukluların yanı sıra bazen küçük balıklardan oluşan bir diyette hayatta kalan bir etoburdur. Mavi balinalar yem, sho için yüzme



Krallık: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Sipariş: Cetacea'lara
Ailesi: Balaenopteridae
Cins: Balaenoptera
Bilimsel Adı: Balsenoptera musculus
Ortak İsim: Mavi Balina
Diğer İsimler: Kuzey, Güney, Cüce
Grup: Memeli
Tür Sayısı: 3
Yer: Dünya çapında okyanuslar
Habitat: Kutupsal ve subtropikal sular
Renk: Gri, Mavi, Beyaz, Siyah
Cilt Tipi: Pürüzsüz
Boyut (L): 25m - 30m (82.5ft - 100ft)
Ağırlık: 100ton - 160ton (220.000lbs - 352.000lbs)
En Yüksek Hız: 20 km / s (13mph)
Diyet: Etobur
Av: Krill, Kabuklular, Küçük Balık
Yırtıcı Hayvan: İnsanlar, Katil Balina kapsülleri
Yaşam tarzı: sadece gündüz
Grup Davranışı: Yalnız
Ömrü: 30-45 yıl
Cinsel Olgunluk Yaşı: 10-15 yıl
Gebelik Süresi: 11-12 ay
Ortalama Çöp Büyüklüğü: 1
Genç Adı: Buzağı
Sütten Kesim Yaşı: 8 ay
Koruma Durumu: Tehlikede
Tahmini Nüfus Büyüklüğü: 20.000'den az
En Büyük Tehdit: İklim değişikliği
En Ayırt Edici Özellik: Boyunda pileler ve iki üfleme deliği
Eğlenceli Gerçek: Dünyadaki en büyük hayvan!

 




© Canlılar Alemi | Powered by Blogger