Ayı Özellikleri

Ayı Özellikleri
Ayı Özellikleri







Ayı (Bear) Hakkında Bilgiler


Ayılar, tüm dünyada bulunan memeliler gibi büyük köpeklerdir. Hem Kuzey hem de Güney Yarımküre'de, özellikle Amerika, Avrupa ve Asya'da geniş bir habitatta bulunan sekiz farklı ayı türü vardır.

Ayıların çoğu, gece, yalnız hayvanlardır, sadece aylar çiftleşme mevsimi boyunca toplanırlar. Anne ayı daha sonra yavrularını kendi başlarına yaşayacak kadar yaşlanıncaya kadar kaldıracaktır. Ayılar genel olarak mükemmel bir koku alma duyusuna sahiptir ve aynı zamanda ağaçlara tırmanmada, yüzmede harikadır ve kısa sürede 35 mph hıza kadar koşabilirler.

Tüm ayılar genel olarak etoburlar olarak sınıflandırılır, ancak günümüzde çoğu ayı türü çeşitli otçul özelliklere adapte olmuştur. Örneğin, dev panda, öncelikle bambudan oluşan bir diyete sahiptir. Çoğu ayı türü, kara bir hayvan üzerinde balık avlama eğilimindedir, bununla birlikte bir ayı hiç balık yememek nadir değildir.

Kuzey Avrupa’nın Viking kentinde, yerel halk, ayı derisinden yapılan bir gömlek giyerek, kullanıcının, ayının gücü ve cesareti gibi, ayının güçlü özelliklerini benimseyeceğine inanıyordu. Efsaneye göre, çılgınca kelimesinin bu inançtan etkilenen erkeklerin bu ayı niteliklerini benimseme davranışlarından kaynaklandığı söyleniyor, ancak bunun doğru olup olmadığını söylemek zor.

Malezya güneş ayısı mevcut ayı türlerinin en küçüğüdür ve ortalama yetişkin güneş ayısı yaklaşık 1 metre yüksekliğindedir. Kutup ayısı, genellikle yetişkinlerin 3 metreden fazla büyüdüğü en büyük ayı türüdür. Kuzey Amerika'da bulunan boz ayı, yetişkinlerin bu boyuta ulaşabileceği diğer ayı türleridir, ancak nadirdir.


Ayı Gerçekleri
Krallık: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Ailesi: Ursidae
Cins: Ursus
Bilimsel Adı: Ursidae
Tür: Mammal
Diyet: Omnivore
Boyut (H): 1,2m - 3,3m (4ft - 11ft)
Ağırlık: 27kg - 450kg (60lbs - 990lbs)
Azami Hız: 56km / s (35mph)
Ömrü: 15 - 35 yıl
Yaşam tarzı: Solitary
Koruma Durumu: Tehlike Altında
Renk: Siyah, kahverengi, beyaz
Cilt Tipi: Kürk
En Sevdiği Yemek: Fish
Tabiat: Orman ve dağlık bölgeler
Ana Av: Balık, Nektar, Böcekler
Avcılar: İnsan, Kurt, Yaban Kedileri
Ayırt Edici Özellikler: Büyük dişler ve pençeler ve güçlü vücut

 




© Canlılar Alemi | Powered by Blogger